https://blog.revistaderecenzii.com/
Duminică, 16 octombrie 2022, pe TVR3, de la ora 16.00, mergem ”Pe firul borangicului ” și descoperim un proiect național dedicat Maramei de Muscel.
La început de toamnă, Vila Golescu, așezământ cultural din Câmpulung Muscel a găzduit un eveniment deosebit de important pentru tradiția populară a zonei, ”Marama de Muscel”, un proiect național sugestiv intitulat ”Pe firul borangicului”.
”În prezența unor remarcabile personalități din mediul științific și a unui public numeros, la Câmpulung a avut loc lansarea proiectului „Pe firul borangicului”, având ca scop elaborarea unei ample documentații cu privire la obținerea și prelucrarea borangicului în România.
„Pe firul borangicului” este un proiect național care are ca fundament nevoia imediată de protejare culturală, la nivel mondial, a unor activități și forme emblematice naționale aflate în pericol de dispariție.
Cercetarea se va derula în etape, pe parcursul a cel puțin doi ani, colectivul de coordonare al proiectului fiind constituit din dr. Ligia Fulga, dr. Filofteia Pally și Elena Iagăr, managerul Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș.
Lansarea proiectului s-a bucurat de prezența reprezentanților unor instituții cu un rol decisiv în succesul demersului științific care va avea și un puternic substrat social și economic: Marius Budăi – ministrul Muncii, Cristian Lazăr – subsecretar de stat in Ministerul Culturii, Simona Bucura-Oprescu – președintele Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, Ana-Maria Cătăuță – președintele Comisiei permanente reunite a Senatului și Camerei Deputaților pentru UNESCO, prof. univ. dr. ing. Doina Banciu – vicepreședintele Academiei Oamenilor de Știință din România, prof. univ. dr. habil. Gabriela Nedelcu-Păsărin- președintele Comisiei Naționale de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial. În cadrul evenimentului a avut loc, în format hibrid, și conferința știintifică „Pe firul borangicului”, moderată de Ligia Fulga, cercetător științific I, membru în Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, care a prezentat în detaliu coordonatele proiectului. La conferință au participat specialiști în domeniu din București, Argeș, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți, Timiș.
Evenimentul a avut și o componentă aniversară: Cooperativa Meșteșugăreasca „Marama musceleană”, la 50 de ani de activitate neîntreruptă. Astăzi, în Argeș? mai există femei care țes marame exclusiv datorită acestei cooperative care a continuat să funcționeze, în ciuda dificultăților, chiar și în perioada de negare a costumului tradițional.” – Centrul Județean de Cultura și Artă, Argeș – manager Elena Iagăr.
Invitați: Elisabeta Turcu – Juverdeanu, Daniela Bărbuceanu, Mihaela Chirițescu, George Mărgineanu, Mădălina Lupu, Creola Stanciu, Grupul vocal-folcloric ”Flori argeșene” , Orchestra de muzică populară ”Doina Argeșului”.
Producător: Luiza Caravasile
Realizator: Maria Tănase Marin
Sursa: http://tvr3.tvr.ro/pe-firul-borangicului-la-popasuri-folclorice_37758.html