https://blog.revistaderecenzii.com/
Bucureşti, 10 ianuarie 2023
„Pentru Sama” – un documentar tulburător, premieră la TVR 1
Povești incredibile despre viaţă şi moarte, momente vesele, dar şi lupta pentru supravieţuire formează mesajul video al unei mame siriene pentru fiica ei, pe timp de război. Filmul recompensat cu peste 70 de premii se vede la TVR 1 pe 12 ianuarie, de la ora 22.00.
Documentarul „Pentru Sama” (FOR SAMA, Regatul Unit-Siria, 2019) este o călătorie intimă şi în acelaşi timp epică prin experiența războiului trăit de o femeie. Scrisoare de dragoste a unei mame de 26 de ani către fiica ei, filmul spune povestea vieții lui Waad al-Kateab de-a lungul a cinci ani de război civil din Alep, Siria, timp în care tânăra se îndrăgostește, se căsătorește și dă naștere unei fetiţe, Sama – totul în plin conflict ce capătă proporţii catastrofale. Camera ei de filmat surprinde povești incredibile de viaţă şi de moarte, momente vesele, dar şi lupta pentru supravieţuire, în timp ce Waad însăşi este sfâşiată de o alegere imposibilă – dacă să fugă sau nu din oraș, pentru a proteja viața fiicei sale, când plecarea înseamnă să abandoneze lupta pentru libertate, pentru care făcuse deja atâtea sacrificii. Laureat cu zeci de premii de la lansarea sa, documentarul „Pentru Sama” poate fi urmărit joi seară, de la ora 22.00, la TVR 1.
Waad locuiește cu tatăl Samei, medic în ultimul spital rămas din Alep, oraş ținut de rebeli. Înconjuraţi din toate părțile, bombardaţi zilnic de regimul sirian și de forțele aeriene ruse, Waad se teme că ar putea fi uciși în orice moment. Aşadar, creează un mesaj filmat adresat fiicei ei de un an pentru a-i explica cine erau părinții ei, pentru ce se luptau și de ce a venit Sama pe această lume – un jurnal pentru fetiţă, în cazul în care ei nu supraviețuiesc.
Povestea lui Waad începe în 2012, când era studentă la marketing, la Universitatea din Alep. Protestele împotriva dictaturii brutale a preşedintelui Bashar al-Assad ajung la universitate, iar Waad este printre primii studenţi care se alătură. Camera ei surprinde bucuria și optimismul acelor zile de început. Tot la proteste îl cunoaşte pe tânărul medic pe nume Hamza şi, alături de un grup de prieteni, continuă să ceară libertate, chiar dacă regimul recurge la tot mai multe violențe pentru a-i zdrobi. În cele din urmă, tot orașul ajunge să fie prins într-un război în toată regula. Cei doi își pierd prieteni în acest război și nu o dată scapă de la moarte ei înşişi ca prin urechile acului.
Apoi, în mijlocul furtunii, Hamza o cere în căsătorie.
Se căsătoresc, se mută la casa lor și în scurt timp Waad rămâne însărcinată – un parcurs normal pentru orice cuplu tânăr. Diferența este că luna lor de miere se desfăşoară în mijlocul unui război ce ia proporţii apocaliptice. Când rușii intervin pentru a salva regimul în septembrie 2015, pornesc violențe feroce împotriva rebelilor. Cu toate acestea, în ciuda fricii lor, Waad și Hamza decid să nu fugă din oraș, așa cum au făcut mulți, ci să rămână și să continue lupta pentru libertate. Waad realizează că lupta nu mai este doar pentru ei, ci pentru viitorul fiicei lor. Sama se naște pe 1 ianuarie 2016, ca o mică rază de speranță în haos.
Primul an de viața Samei este şi ultimul an al bătăliei pentru oraș, o perioadă de un întuneric aproape de neimaginat. Regimul și aliații săi recurg la toate atrocitățile posibile pentru a-i zdrobi pe rebeli. Spitalul lui Hamza este bombardat. Sunt asediați și atacaţi cu gaze toxice şi bombe, femei și copii sunt masacraţi.
Cu toate acestea, Waad și Hamza trăiesc bucuria de a fi părinți, asistând la primele săptămâni ale bebelușului lor, pline de distracție și râsete. Micuţa le dă puterea de a îndura și este o sursă de inspirație pentru toată banda de rebeli.
În cele din urmă, sunt copleșiți și forțați să plece în exil. Familia își împachetează lucrurile cu lacrimi în ochi, luându-şi rămas bun de la orașul spulberat, locul unde visul lor de libertate s-a născut și unde a şi murit. Rămâne însă fiica lor, un simbol etern al iubirii și speranței pe care violența tiranilor nu îl poate distruge.
Filmul este primul lungmetraj documentar al regizorilor Waad al-Kateab și Edward Watts, câștigători de premii Emmy. Producţia a fost recompensată cu 71 premii şi a fost nominalizată la alte 52. Printre acestea se numără: 2020: Premiul BAFTA pentru Cel mai bun documentar de lung-metraj şi nominalizări la Premiile: Cel mai bun film într-o altă limbă în afară de engleză; Cel mai important film britanic al anului; Debut remarcabil al unui scenarist, regizor sau producător britanic; Premiul Emmy pentru Cel mai bun documentar – International Emmy Awards; Nominalizat la OSCAR (lista scurtă, de 5 titluri) – Premiile Academiei Americane de Film – pentru Cel mai bun documentar de lung-metraj; 2019: Premiul Golden Eye – Festivalul Internaţional de Film de la Cannes; Premiul Publicului – Festivalul Internaţional de Film documentar de la Amsterdam – IDFA; Premiul cel mare – Festivalul Internaţional de Film documentar Aljazeera; Premiile pentru Regie, Cel mai bun Film Independent Britanic şi Cel mai bun Documentar – British Independent Film Awards BIFA; Nominalizare pentru Cea mai bună muzică – Nainita Desai; Premiul pentru cel mai bun documentar european – Premiile Academiei Europene de Film; Premiile: Pentru curaj în faţa armelor – Waad al-Kateab; Pentru cel mai bun documentar de lung-metraj; Nominalizat la Premiul pentru Regie – International Documentary Association – IDA.