https://blog.revistaderecenzii.com/
A venit primăvara și în orașul Ploiești, pe lângă frumosul natural a adus și unul artistic, revărsat în tablourile expozițiilor de artă prezente la majoritatea instituțiilor de cultură.
Astfel, la Muzeul de Artă poate fi vizionată expoziția „Preludii cromatice” a pictorului sebeșean Eugen Măcinic, peisagist împătimit și acuarelist rafinat.
Prin intermediul tablourilor, pictorul reușește să inoculeze în sufletele și privirile vizitatorilor propria sensibilitate, propria duioșie, propria delicatețe, propria dragoste de natură și de frumos. O energie discretă, fragedă, pură și binefăcătoare sălășluiește în natură. Omul este puțin prezent în peisaj, dar îi simți prezența ascunsă în imagini.
Tot la Muzeul de Artă, trei artiste plastice, Gabriela Cristu Sgarbură, Maria Negreanu și Mariana Voicu, încântă și frapează printr-o expoziție comună, „Imaginarium”.
De data aceasta, în fața ochilor nu avem tablouri, ci tapiserii, concepute la tradiționalul gherghef vertical, într-o viziune modernă, șocant de originală, care îți ia respirația prin ineditul, rafinamentul, îndrăzneala imaginației și a tehnicilor de execuție.
În tapiseriile sale, Gabriela Cristu Sgarbură imaginează un univers în care elemente reale de viață, aparținând mai multor regnuri conviețuiesc în combinații neobișnuite, în tablouri cu o cromatică izbitoare, precum: „Preludiu la după-amiaza unui Faun”, „Mirageria”, „Uvedenrode”, „Rusalka” etc.
Maria Negreanu este atrasă de lumea apelor, a florilor și a îngerilor, pe care le prezintă în culori luminoase, imagini și materiale inedite. Îngerii se întrupează, au lacrimi și culori diferie. Universul este format din multitudine de cercuri prezentate într-o simfonie a culorilor, Pământul este o floare uriașă, alcătuită dintr-o mulțime de copaci cu secțiunile și nervurii lor, în care pulsează viața și perfecțiunea naturii și a artei.
Valurile mării, realizate din minifesuri tricotate, fâșii și cercuri decupate din pânză sau lanțuri tricotate, încântă prin sugestia curgerii și cromatica dulce, în nuanțe predominant bleu și alb.
Titlurile tapiseriilor Marianei Voicu trimit cu gândul la scrieri religoase, mitologice, literare, dar și la tumultul vieții: „Carul de foc”, „Răpirea din Serai”, „Călărețul văzduhului”, „Don Quijote”, „Dansul”, „Cirque de Soleil”.
Sunt lucrări complexe a căror realizare tinde spre alte tehnici și alte arte, fapt evidențiat de doamna Alice Necula, cu ocazia vernisajului:
„Pe de o parte, lucrările Gabrielei Cristu sunt foarte asemănătoare cu o pictură în ulei sau pictură murală […]. Maria Negreanu aduce în lucrările ei foarte multe elemente dinamice, ceea ce ne trimite puțin în zona reliefului, a bazoreliefului și a sculpturii, utilizând tehnici mixte și volumul ca element de exprimare, dar fără să neglijeze deloc culoarea. Mariana Voicu ne duce în zona graficii[…] ”.
Galeriile de Artă găzduiesc expoziția „Spring Project” a Danielei Euzefina Rîndașu, un elogiu adus lumii florale și unui animal domestic, drag, probabil, autoarei, pisica.
Florile aflate fie în vază, fie într-un mediu natural de viață par a fi dominantele Universului, înfrumusețează, înviorează luminează, stau de strajă la interferența unor medii de viață, sunt prioritare, lumea trebuie parcă privită prin ochii lor.
Pisica este înfățișată în diverse ipostaze: doarme în locuri și în poziții diferite, privește în moduri diferite, dar totdeauna într-un mediu casnic. Face parte intrinsecă din viața omului. Autoarea a reușit foarte bine să surprindă trăsăturile ei afective, tablourile ar putea constitui o bază de studiu pentru un specialist interesat de psihologia animalelor.
La Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, în acordurile muzicii simfonice poate fi vizionată expoziția „Pictopoezie” în care fiecărui peisaj îi corespunde o poezie, formă de reflectare a trăirilor poetului, a concepției sale despre viață și a legăturii dintre arte.
În Rotonda Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” membrii Ceanclului „Arcade – Ioan Titus Drăghicescu” au organizat o nouă ediție a „Salonului de Primăvară”, în care poți admira diversitatea florilor de primăvară prezentate fie static, fie în mediul lor de viață, într-o lume pur vegetală sau în relație cu cea umană, în culori discrete sau în explozii de viață.
În spațiul expozițional al Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, Mariana Brădac și Maria Șandru și-au propus să ne transpună într-o lume a sacralității prin intermediul unei expoziții de icoane pe sticlă, în care predomină chipul Maicii Domnului, prezentat în diferite ipostaze, urmat de cel al Sfinților Ilie, Pantelimon, Constantin și Elena, Sfântei Parascheva.
În tablouri este vizibilă intenția autoarelor de a transmite o anumită stare de spirit prin culoare, vestimentație, decor.