Televiziunea Română aniversează Ziua Culturii Naţionale prin transmisiuni ş programe speciale, pe 15 ianuarie, la TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional şi TVR Moldova
Anul acesta, pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale şi ziua în care îl celebrăm pe Mihai Eminescu stă sub semnul împlinirii a 170 de ani de la naşterea poetului. Este o zi de reflecţie asupra culturii române, dar şi o zi în care ne bucurăm de frumuseţea creaţiei eminesciene, adusă de mari actori, de ieri şi de azi, precum şi de interpreţi care au pus versurile lui Eminescu pe note muzicale.
La TVR 1, Ziua Culturii Naţionale o serbăm în transmisiune directă de la Ateneul Român, unde, de la 18.30, urmărim concertul Orchestrei Române de Tineret, avându-i ca solişti pe violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Ştefan Cazacu. La manifestarea la care TVR este broadcaster oficial vor fi prezenţi preşedintele României Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. De la ora 22.00, actorul Marius Bodochi ne invită în emisiunea Vremuri şi discursuri să redescoperim că „toate-s vechi şi nouă toate” şi să trasăm un arc peste timp, aducând în contemporaneitate publicistica lui Mihai Eminescu. Filmările cu Marius Bodochi recitând versurile Glossei au fost realizate pe străzile Bucureştiului de azi, iar momentele de lectură din publicistica lui Eminescu au fost filmate la Casa Bacovia, tot din Bucureşti.
TVR 2 celebrează creaţia lui Mihai Eminescu prin emisiuni care valorifică arhiva de aur. Pe 15 ianuarie, filerele POESIS, difuzate pe mai multe tronsoane de-a lungul întregii zile, reamintesc iubitorilor versului eminescian câteva dintre cele mai cunoscute creaţii în interpretarea unor personalităţi precum: Adela Mărculescu, Ion Caramitru, Mihail Sadoveanu. EmisiuneaMuzica, metaforă şi vis, programată la ora 15.00, prezintă telespectatorilor TVR 2 arta eminesciană în imagini document din arhiva de aur Televiziunii Române.
La TVR 3, de la ora 11.00, intrăm în transmisiune directă cu Ateneul Român, gazda unei sesiuni festive organizate de Academia Română. Evenimentul „Sincroniile europene ale culturii române“, dedicat Zilei Culturii Naţionale, se află la cea de-a zecea ediţie şi va fi moderat de acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. De la ora 14.00 şi 20.00,în programul Eminescu – 170 de ani de la naştere, ne bucurăm de muzică şi poezie din creaţia eminesciană. Actori şi scriitori români recită din Eminescu, iar trupe de rock şi folk interpretează piese pe versurile poetului. În plus, ediţia de la 20.00 aduce ample selecţiuni din opera rock „Luceafărul”, lansată în premieră mondială online, în 15 ianuarie 2020. Noaptea, de la 0.50 Ion Caramitru este prezent la TVR 3 cu un moment special: Privesc oraşul furnicar.
Românii de pretutindeni serbează la Televiziunea Română Ziua Culturii Naţionale şi 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, urmărind la TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA atât transmisiunile în direct de la Ateneul Român difuzate la orele 11.00 şi 18.30, cât şi alte programe speciale.
La TVR Internaţional, românii de pe toate continentele pot urmări, în transmisiune directă, o ediţie specială a emisiuniiArticolul VII (21.30) realizată de Mihaela Crăciun. În 15 ianuarie, cele mai alese versuri eminesciene, în interpretarea unor mari personalităţi, sunt difuzate pe parcursul întregii zile. De la ora 13.00 este programată o ediţie de colecţie a emisiunii Ieri, azi, mâine, iar de la 14.50 poate fi urmărit Concertul aniversar Eugen Doga- 80 de ani, înregistrat la Chişinău. Telespectatorii de peste ocean sunt invitaţi să sărbătorească Ziua Culturii Naţionale, vizionând programul Eminescu – 170 de ani de la naştere, la ora 01.00.
Românii de peste Prut încep ziua la TVR MOLDOVA de la ora 7.00 cu academicianul Tudor Vianu care vorbeşte despre creaţia lui Eminescu, în programul aniversar Eminescu – 170 de ani de la naştere. Tot despre geniul creator al poetului este şi ediţia de la ora 10.00 a aceluiaşi program. De la ora 17.00 este difuzată ediţia specială a emisiunii Obiectiv Comun, realizată în studioul de la Chişinău, iar de la ora 21.00, telespectatorii de dincolo de Prut sunt invitaţi să urmărească Gala Eugen Doga-80 de ani, filmată la Ateneul Român din Bucureşti.