Despre fericire
Psiholog Adi Popescu
Inaugurăm astăzi o rubrică ce se vrea utilă tuturor ce vor să ducă o viaţă fericită. Ce prostii vorbesc! E oare cineva care nu vrea să fie fericit?
Aşadar, punem pe hârtie câteva citate celebre despre fericire ale marilor genii ale omenirii, le discutăm, le analizăm şi, pornind de la ele încercăm să deschidem orizonturi noi, să căutăm noi valenţe, să facem tot ce ne stă în putinţă pentru atingerea ţelului final.
Ţelul final!? Ce prostii vorbeşte ăsta! Cine e Adi Popescu ăsta? Psiholog auzi! A auzit cineva de el? O fi făcut la Spiru Haret?
Hai totuşi să vedem ce-i poate capul. Oricum ideea nu e rea ba e chiar interesantă. Cine dracu nu-şi doreşte să fie fericit?
Da, oameni buni, aşa poate gândesc mulţi acum la-nceput de drum.
Hai să mă prezint puţin. Din anul 1997 am luat contact cu o firmă cu sistem de vânzări tip MLM (multi-level-marketing) ce are în filozofia ei şi conceptul de “gândirea pozitivă”. La auzul acestor două cuvinte mi s-a aprins un beculeţ. Şi de atunci citesc într-una literatură motivaţională sau de dezvoltare personală. Şi nu citesc aşa pur şi simplu. Propoziţiile, frazele, paragrafele şi citatele care-mi plac le marchez pe parcursul lecturii apoi, când termin cartea le trec într-un caiet. Şi uite aşa sunt deja la al doilea caiet. Pe primul l-am publicat sub titlul “Citate alese – ghid de dezvoltare personală”, iar al doilea am început să-l tehnoredactez.
Prima carte “Secretul fericirii” a văzut lumina tiparului în ianuarie 2009 când frumos spuneam eu că pentru a fi fericit trebuie să gândeşti tot timpul pozitiv şi să nu pui toate nimicurile la suflet.
Apoi în februarie 2011 mi-a apărut “Despre succes şi fericire” o culegere de eseuri motivaţionale, o carte cu mare succes la public, în special la cel angrenat într-o afacere cu sistem de vânzare MLM.
Iar pe 12.12.2012, la biblioteca Alexandru şi Aristia Aman din Craiova lansez “Citate alese – ghid de dezvoltare personală”, carte mult apreciată, în special de cititorul tânăr.
În prezent am finalizat “O ţară fericită” care va fi următoarea apariţie, carte tot cu eseuri motivaţionale. Ea va apare de-ndată ce voi găsi un sponsor cât de cât generos.
Da, aşa e, am absolvit Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii Spiru Haret, cursuri de zi în anul 2010 iar în prezent sunt în ultimul an la un masterat pe psihologie clinică. Până la momentul când voi deschide un cabinet, mulţumesc Revistei de Recenzii că mă găzduieşte să-mi practic această a doua meserie şi, drept răsplată ofer gratuit consultaţii psihologice cititorilor. Aşa că nu ezitaţi să mă-ntrebaţi orice. Tare mult m-aş bucura să duceţi o viaţă fericită şi vă dau cuvântul meu că voi da tot ce e mai bun în mine să vă fac oameni fericiţi. Pentru că o ţară fericită e binecuvântată de cel de sus.
Ce ar fi dacă am reuşi să aducem iar Raiul pe Pământ acum cât suntem în viaţă.
Şi ca să-ncepem aşa în forţă haideţi să comentăm prima data citatul meu preferat: “Începe să faci tot ceea ce poţi face sau visezi că poţi face. Curajul conţine geniu, putere şi magie.” Goethe
Fericirea e o stare de spirit… Depinde cum o percepe fiecare… Unii se multumesc cu putin -si sunt fericiti, altii alearga dupa fericire toata viata si nu o pot gasi…Esential e sa fii in echilibru cu tine insuti, trup, suflet, spirit… Sa te iubesti asa cum esti, sa iubesti tot ce e in jur, natura, oameni, lucruri…Sa daruiesti cat poti de mult , ca sa primesti la fel de mult… Fericire absoluta nu exista , exista momente, clipe de FERICIRE, cand simti ca sufletul iese din matca trupului si alearga nebuneste in cele patru zari… poate doar in copilarie am simtit-o cu adevarat intreaga, totala, pura…
Ai dreptate Camelia. Tocmai de accea si Brancusi zicea ca atunci cand nu mai suntem copii am murit demult. Deci potem considera ca atunci cand nu mai suntem copii nu simtim aceasi fericire ca la frageda varsya a copilariei. Si cum zicea si Creanga de varsta copilariei cum ca cel mic nu are nici o grija referitoare la ziua de maine, el era ba la scaldat, ba dupa pupeze, ba cu caprele, parintii fiind cei cu grijile.