Je suis Charlie? ADENIUM: EVENIMENT EDITORIAL DE EXCEPȚIE PE PIAȚA DE CARTE EUROPEANĂ

je suis charlie_BT_C1

Comunicat de presă

EVENIMENT EDITORIAL DE EXCEPȚIE PE PIAȚA DE CARTE EUROPEANĂ

 

La Editura Adenium din Iași, România, a apărut recent volumul Je suis Charlie? Regândirea libertăţii în Europa multiculturală (coordonator Sorin Bocancea), singura carte care tratează implicațiile cazului Charlie Hebdo dintr-o perspectivă complexă și actuală.

Volumul va fi lansat la Salonul Internațional de Carte Bookfest (care se desfășoară la București) vineri, 22 mai 2015, începând cu ora 15:00, la cafeneaua Literară Julius Meinl. Evenimentul va fi moderat de Daniel Șandru (director editorial Adenium). Vor participa politologii Sorin Bocancea și Cristian Preda, precum și istoricul Sorin Antohi.

 

Atentatul asupra redacției publicației franceze Charlie Hebdo a generat interogații, problematizări și dispute ce s‑au dus pe mai multe niveluri. O parte dintre cei care au reacționat față de acest eveniment l‑au plasat în aria libertății de exprimare, părerile fiind împărțite: majoritatea au arătat că a fost un atac nepermis la adresa acestui drept fundamental; alții au arătat cu degetul spre exagerările jurnaliștilor, care ar fi condus la un asemenea act terorist; o a treia categorie a încercat să țină un echilibru între cele două orientări, problematizând limitele libertății de exprimare și ale toleranței. O altă parte a căutat cauzele atentatului dincolo de aria libertății de exprimare, în domeniul compoziției etnice și religioase a populației europene, arătând că realitatea a luat‑o înaintea capacității autorităților de a gestiona diversitatea în scopul realizării principiilor ce guvernează spațiul Europei Occidentale; s‑a adus în discuție și nocivitatea ducerii la extrem de către autorități și diferite grupuri de presiune a ideologiei corectitudinii politice. O altă categorie înscrie astfel de acțiuni în cunoscutul model explicativ al conflictului dintre civilizații.

Fiecare opinie își are partea ei de adevăr și justificare, pentru că atentatul de la Charlie Hebdo nu a fost unul oarecare, ci unul prin care s‑a urmărit transmiterea unui mesaj „din inima Europei”. Faptul că atentatul nu a avut drept cauză proasta gestionare a minorităților etno‑religioase doar de către statul francez este dovedit de atentatele ce au urmat imediat în Bruxelles și Copenhaga și de amenințările proferate de diferite mișcări teroriste islamice la adresa statelor din Europa Occidentală.

Volumul, coordonat de politologul Sorin Bocancea, oferă o viziune echilibrată și actuală a unui caz extrem de sensibil. Printre colaboratorii se numără Iulia Badea‑Guéritée (Courrier International), Radu Carp (Universitatea din București), Angelo Chielli (Universitatea „Aldo Moro”, Bari), Raymond Clarinard (Courrier International), Sabin Drăgulin (Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, București), Thierry de Montbrial (fondator și președinte al IFRI Paris), Alina Mungiu‑Pippidi (politolog, scriitor, jurnalist), Dan Pavel (filosof, scriitor, jurnalist, consultant politic) ș.a. Cele 35 de contribuții reunite în volum acoperă un întreg spectru de teme și motive, însă fiecare autor pune accent pe unul singur. Din acest motiv, lucrarea conține 6 părți principale: Libertatea de exprimare. Pledoarii, critici și temeri, Problemele lumii europene: neoliberalism, neintegrare și hegemonism, Problemele lumii islamice: modernixarea ratată și extremismul, Ciocnirea civilizațiilor, Probleme universal umane și Reprezentări ale cazului Charlie Hebdo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *