Salonul de Iarnă al  UAP Ploiești, 2024. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com/

Joi, 25 ianuarie 2024, ora 17, la Galeriile de Artă ale orașului Ploiești a avut loc vernisajul Salonului de Iarnă al Uniunii Artiștilor Plastici Ploiești.

Activitatea a fost coordonată de doamna Liliana Marin, președinta UAP Ploiești, și s-a dovedit a fi o adevărată sărbătoare dedicată artei, mânuitorilor penelului și relaționării lor cu publicul ploieștean.

Artiștilor plastici: Mariana Voicu, Tiberius Adet, Adrian Nicolae, le-au fost conferite premii din partea  Cabinetului Medical „Roua” și a unui cabinet de avocatură, sponsor mai vechi al UAP Ploiești.

A fost prezentat catalogul expoziției, care se remarcă printr-o realizare grafică excepțională.

Patruzeci și două de viziuni diferite asupra naturii și a vieții, realizate într-o diversitate de tehnici  s-au așternut pe simezele Galeriilor de Artă, într-o revărsare de har, de originalitate, de lumină și culoare.

Iarna, protagonista expoziției, se odihnește calm în viziunea pictorului Marcel Bejgu, se îmbracă într-o diversitate de culori în tabloul citadin al Floricăi Ionescu, își proiectează umbrele copacilor pe solul acoperit de zăpadă în peisajul creat de Beatrice Popa sau pe vârful muntelui, în tabloul lui Ion Popa, ia forme geometrizate în picturile lui Veniamin Caminschi, Cristian Anghel, Monicăi Șchiopu  sau cuprinde lumea deltei, în viziunea Cameliei Profirescu.

Iarna își are romantismul ei și Daniela Marcu și-a intitulat tabloul „Vis de iarnă”.

Aria de cuprindere tematică a expoziției este însă mult mai mare.

Foarte bine reprezentat este universul floral, variat prin tematică și culoare.

Primule, floare-de-colț, maci, trandafiri, zambile, flori de toamnă  prind viață în tablourile Ancăi Maria Drăgoi, Ioanei Loredana Ene, lui Victor Ceban, lui Valter Paraschivescu și Mariei Urian.

Pictorul Sandu Petre ne oferă o imagine inedită asupra spicelor.

Geanina Sfinteș surprinde simfonia naturii, Marilena Ghiorghiță asociază deliciile vieții umane  cu vitalitatea peisajului.

Merele mustesc de viață și culoare în tablourile Mihaelei Ilie și de la pervazul unei ferestre contrastează prin mărime și culoare cu măreția și cromatica naturii în pictura Speranței Ștefănescu.

Animalele sunt spiritualizate în tablourile Dianei Lemnaru, Anei Maria Bărbos și lui Andrei Scărlătescu.

Diversitatea se observă și la nivelul mediilor de viață. Marcel Bejgu, Camelia Profirescu, Daniela Rândașu preferă mediul acvatic, Ion Popa, muntele, Florica Ionescu și Alina Nedelcu, mediul citadin. Dragoș Minculescu pictează poarta, ca element de legătură între două lumi.

Omul este și el prezentat în diverse ipostaze. Adriana Brăiloiu înfățișează imaginea unui artist cântând la vioară, artistul lui Mihail Manta este realizat dintr-o diversitate de materiale, lemn, sticlă, metal și într-o varietate de culori, portretul Teodorei Florea-Ionescu amintește de sculptura lui Brâncuși. În tabloul lui Valeriu Scărlătescu transpare eleganța feminină, din cel al Marianei Voicu-Grumăzescu, superioritatea spiritului asupra fizicului. Adrian Nicolae sugerează grația dansului. Delia Perrois-Sechel pictează corabia fericirii.

Tiberius Adet transcende în lumea spiritului pe care și-l imaginează asemenea unui înger înaripat, cu aură de sfânt.

Culoarea și penelul nu sunt însă singurele instrumente utilizate de artiștii ploieșteni.

Liliana Marin, Lucreția Milea, Raluca Pârlițeanu, Maria Petre, Vlad Teodor Stochiță, Mirela Petria își încântă vizitatorii cu originalitatea lucrărilor lor realizate din porțelan, lut ars sau textile. Impresionante sunt și talismanele Georgianei Tudor, create în tehnică mixtă.

Expoziția va putea fi vizionată până pe data de 7 februarie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *