Sărbători comerciale. Proză de Mariana Palaghia

https://blog.revistaderecenzii.com/

dav

Îmi amintesc cât de şocată am fost prin anii ´90 să descopăr expuse în marile magazine, încă de la sfârşit de noiembrie, mărfuri de Crăciun. Raioane întregi decorate de Crăciun cu brazi, moşi, beteală, cadouri şi tot felul de oferte. Trecând peste dulciurile şi cozonacii plini de chimicale care le asigură o valabilitate de câteva luni, am acceptat că în acest fel, prin oferta lor, comercianţii ne ajută să ne pregătim din timp cu cumpărăturile de Sărbători.

Asta era atunci, pentru că în prezent, „serviabilitatea” marilor lanţuri de magazine a devenit atât de ostentativă, încât mărfurile de Crăciun ajung pe rafturi încă din octombrie. Ceea ce mi se pare un pic prea mult… Dar ce să zic, probabil că doar eu sunt de această părere din moment ce în acest an, marile oraşe din ţară s-au luat la întrecere cu Târgurile lor de Crăciun încă din luna noiembrie. Care este încă o lună de toamnă, nu de iarnă… Dar de, dacă oamenii se distrează şi comercianţii fac bani, ce mai contează că astfel se trivializează însăşi ideea de sărbătoare…Probabil în acest ritm, în câţiva ani, vom începe pregătirile de Crăciun imediat după cele de Paşti, iar Iepuraşii şi ouăle înroşite vor fi pe rafturi imediat după Revelion – ca să fie toată lumea mulţumită.

OK, exagerez niţel şi este incorect să fiu atât de critică cu ceva care m-a molipsit şi pe mine. Adică da, moda asta a devansării Crăciunului se manifestă la mine în ultimii ani prin decorarea exteriorului casei încă de la început de decembrie. Am o serie întreagă de instalaţii electrice  – zeci de metri de ghirlande luminoase  – care durează o zi întreagă, poate chiar două, ca să le montez. Este un mare volum de muncă atât să le instalez – cât şi reversul, să le strâng ordonat, ca să nu se încurce şi să se strice. Şi pentru un efort atât de mare, este păcat să ţin luminile colorate doar o săptămână sau două. Aşa că am ajuns să le montez de pe la Moş Nicolae şi le strâng imediat după Sf. Ion, adică pe 8 ianuarie. Deci le ţin cam o lună – timp în care mă bucur din plin de culori, luminiţe şi atmosfera de sărbătoare – dar asta doar în curtea casei, pentru că la interior decoraţiunile apar „pe stil vechi”, adică în Ajun, odată cu bradul împodobit, în casa proaspăt dereticată.  

Deci ce să mai zic de ofertele (prea) timpurii ale comercianţilor şi Târgurile de Crăciun care încep toamna? Să ne bucurăm de ele ca de ceva frumos şi pozitiv, ca de nişte momente speciale de fericire într-o lume din ce în ce mai abulică… Ho, ho, ho…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *