Comportamentul mulţimilor inteligente (intelligent mobs), fie acestea de protestatari antiglobalizare sau muşuroaie ce generează inteligenţa colectivă a furnicilor care marchează drumul spre sursele de hrană, au generat discuţii despre gândirea sistemică ca parte a teoriei sistemelor complexe ce tratează o organizaţie largă ca un sistem care, unificat fiind este mai puternic decât suma părţilor componente.
Analiza reţelelor sociale este o metodă de analizare a conexiunilor şi interrelaţionării între oameni şi organizaţii care este utilizată în psihologie şi antropologie pentru a măsura şi vizualiza fluxurile de informaţii şi cunoştinţe ce circulă între oameni. Organizaţiile pot învăţa să facă faţă unui mediu extern complex, dinamic şi competitiv cu ajutorul gândirii sistemice, leadership-ului, disciplinei mentale, viziunii împărtăşite şi învăţării în echipă.
Nu în ultimul rând, barierele de comunicare fiind mult diminuate datorită gradului sporit de interacţiune dintre oameni în mediul digital, noile media reprezintă locul ideal pentru a promova o idee, un proiect sau o iniţiativă.