„Un hoinar prin cinema: Louis de Funès”. Articol de Bianca Dinescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Omul orchestră

„Un hoinar prin cinema: Louis de Funès”

Legenda comediei franţuzeşti se dezvăluie drept omul modest şi sensibil Louis de Funès, în documentarul difuzat în premieră la TVR 1 sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30. În aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.

Celebru pentru incredibilele sale interpretări în roluri de comedie, Louis de Funès a fost unul dintre cei mai buni actori din generaţia sa. Filmele și personajele sale au devenit ambasadori mondiali ai bunei dispoziţii şi ai râsului, pentru mai multe generaţii de cinefili. Documentarul „Un hoinar prin cinema: Louis de Funès” (LA FOLLE AVENTURE DE LOUIS DE FUNES, Franţa, 2020), purtând semnătura Luciei Cariès, ne descoperă omul din spatele actorului.

Pentru mulți dintre noi, Louis de Funès e identificat cu personajele sale. Dirijorul din „Marea hoinăreală”, agitatul inspector Cruchot din seria „Jandarmilor”, industriașul din „Aventurile rabinului Jacob” sau marchizul Don Salluste al Spaniei din „Mania grandorii” ne sunt atât de familiari și de atâta timp, încât credem că îl cunoaștem perfect şi pe cel care le întruchipează. Dar cine a fost cu adevărat Louis de Funès? Ne putem imagina, oare, că în spatele comediei spumoase se ascunde un om de o delicatețe și o modestie infinită? Marele actor al cinematografiei franceze ni se dezvăluie treptat, de-a lungul celor două părţi ale documentarului „Un hoinar prin cinema: Louis de Funès”, ce pot fi văzute în premieră la TVR 1 în două după-amieze de sâmbătă: pe 9, respectiv 16 septembrie, de la 15.30.

Documentarul, care beneficiază în exclusivitate de înregistrări video din arhiva personală şi de pasaje din jurnalul său intim, precum şi de peste 40 de minute din cele mai bune filme ale sale şi din interviuri, creionează portretul legendarului actor care a cunoscut celebritatea abia după vâsta de 50 de ani.

Vocea lui se împleteşte cu cea a naratoarei Isabelle Nanty, care îmbogățește filmul aducând asupra actorului privirea ei contemporană. Este în acelaşi timp complice, tandră şi amuzată.

Împreună, de Funès și Isabelle Nanty povestesc „aventura nebună a lui Louis de Funès”, destinul său uluitor. Născut într-o familie de spanioli fără posibilităţi materiale, actorul a trecut prin ani grei înainte de a deveni vedetă, la 50 de ani. O celebritate extraordinară, venită atât de brusc, încât Louis de Funès nu știe întotdeauna cum să o gestioneze. Trăiește doar pentru familia sa și își găsește liniștea izolându-se acasă, pe malul Loarei, unde îi face mare plăcere să-şi filmeze familia, mai ales pe soția lui, Jeanne.

Se bucură de colaborarea cu personalităţi pe care le admiră, precum Bourvil, Yves Montand sau Gérard Oury. Și, de la film la film, formează o adevărată trupă, alături, desigur, de Claude Gensac, care va rămâne pe veci „căprioara lui”, dar și Michel Galabru și toţi ceilalţi „jandarmi”. Cu ei, Louis de Funès continuă să depășească limitele comediei, surprinzându-şi publicul.

În caietele cu însemnări personale, actorul își amintește ceea ce a trăit, profită de tot ce vede pentru a transforma totul în idei de gaguri, ce îi vor îmbogăţi filmele. Observator formidabil al speciei umane, de Funès alege să nu ia lucrurile atât de în serios, îndemnându-ne să-i urmăm exemplul.

„Oricât de surprinzător ar părea, m-am îndrăgostit de omul Louis de Funès, atât de diferit de personajele pe care le-a întruchipat. Datorită interviurilor sale, filmelor de familie și notițelor scrise de mână, nepublicate, am reușit să realizez un film format doar din arhive, pentru a-l arăta pe bărbatul care era. Pentru prima dată, Louis de Funès se dezvăluie în toată finețea și delicatețea lui”, declară realizatoarea Lucie Cariès.

***

Personalitatea legendei comediei franţuzeşti nu putea fi evocată în programul TVR 1 fără ca geniul său actoricesc să fie expus publicului telespectator. Ne vom bucura, aşadar, în două seri de sâmbătă, de filme antologice din colecţia Louis de Funès.

Pe 9 septembrie, de la ora 21.00, vedem comedia „Hibernatus” (HIBERNATUS – Franţa, 1969), în regia lui Edouard Molinaro, în care Louis de Funès joacă alături de Claude Gensac, Bernard Alane şi Michael Lonsdale.

Paul Fournier, dispărut într-un naufragiu din 1905, la vârsta de 25 de ani, este regăsit în Groenlanda, înghetat, în 1969. Operaţia de readucere la viaţă reuşeşte şi „bunicul” cu alură de june prim este încredinţat familiei, cu recomandarea expresă de a fi ferit de şocuri psihice. Astfel, industriaşul Hubert de Tartas, împreună cu soţia – nepoata lui Paul – şi copiii săi se vad forţaţi să-şi transforme viaţa într-o piesă de teatru cu costume de epocă. În cele din urmă, dragostea este cea care îl aduce pe Hibernatus la realitate, în timp ce Hubert, depăşit de evenimente, se congelează pentru viitor…

Iar pe 16 septembrie, tot la ora 21.00, avem întâlnire la TVR 1 cu „Omul-orchestră” (L’HOMME ORCHESTRE – Franţa, Italia, 1970). Comedia regizată de Serge Korber îi mai are în distribuţie pe Noelle Adam şi pe Olivier de Funès, fiul real al actorului.

Domnul Evans, muzician, dansator, regizor şi impresarul unei trupe de dansatoare, îşi conduce ansamblul cu mână de fier şi le interzice fetelor orice relaţie amoroasă. În timpul unui turneu în Italia, domnul Evans găseşte în camera lui un bebeluş şi se transformă, fără voia sa, în bonă. Crezând că e vorba de copilul nepotului său, muzician în trupă, cu o fostă iubită italiancă, impresarul depăşit de situaţie o caută disperat pe mama bebeluşului, dar descoperă pe parcurs multe alte complicaţii comice neprevăzute.

Filme care au scris istorie în cinematografia mondială se văd şi în această toamnă la TVR. ​

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *