Viitorul digital al planetei se decide la Bucureşti. TVR INFO ne aduce zilnic toate informaţiile de la ITU PP 22. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Mihai Constantin

Bucuresti, 26 septembrie 2022

Viitorul digital al planetei se decide la Bucureşti. TVR INFO ne aduce zilnic toate informaţiile de la ITU PP 22

Jurnalistul Mihai Constantin ne este ghid şi ne explică pas cu pas cel mai amplu eveniment internațional dedicat domeniului comunicațiilor şi găzduit vreodată de România: Adunarea plenipotențiară a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor* (ITU PP). Din 26 septembrie, luni-vineri, ora 15.00.

Televiziunea Română este partener oficial al conferinței găzduite la Palatul Parlamentului timp de trei săptămâni, între 26 septembrie şi 14 octombrie.

Palatul Parlamentului din Bucureşti este epicentrul unei plaje foarte importante de teme digitale, care, vrem sau nu, ne vor afecta viața în următoarele decenii. Jurnalistul Ştirilor TVR Mihai Constantin ne invită, din studioul TVR organizat la Palatul Parlamentului, să aflăm şi să asistăm la deciziile care vor marca viitorul lumii întregi pentru decenii de acum înainte. Pe durata desfăşurării evenimentului, timp de trei săptămâni, TVR INFO, postul de ştiri al Televiziunii Române, va avea transmisiuni de la faţa locului în fiecare zi, de la ora 15.00.

„Este cel mai mare eveniment internațional găzduit de România vreodată: aproape 2.500 de participanți (delegați) vin din 193 de țări și vor dezbate și vor adopta peste 180 de rezoluții. E un eveniment foarte important, cu un volum de lucru imens și, datorită faptului că TVR este partener oficial, telespectatorii vor avea acces privilegiat la o mulțime de lucruri care se decid și se petrec în România”, punctează jurnalistul TVR Mihai Constantin.

„Trebuie să fim cumva mândri, să simțim o responsabilitate suplimentară pentru faptul că ITU PP 22 are loc la București, pentru că în Europa nu s-a mai ținut o adunare plenipotențiară de acum 30 de ani și este foarte posibil ca, pentru următoarea generație, să nu mai fie un PP pe continentul european. Așadar, după 30 de ani, Bucureștiul este ales să găzduiască o astfel de conferință. Apoi, la București se vor decide în următoarele trei săptămâni direcțiile de dezvoltare în domenii precum securitatea cibernetică, inteligența artificială, modurile de conectare a oamenilor din zonele mai sărace ale planetei (sunt aproape 3 miliarde care încă nu au acces la o rețea de comunicații modernă, așa cum avem noi și cum o luăm de a gata ca parte din viața noastră de zi cu zi).

Se vor puncta și mecanisme de promovare a femeilor în acest domeniu și de susținere și de educare a tineretului pentru a face față unui viitor din ce în ce mai mult preponderent digital, așa cum se prefigurează el. Interesante vor fi şi discuţiile despre internetul lucrurilor (IoT) – un alt val de tehnologie care va fi tot mai vizibil și mai prezent în viețile noastre, și nu numai casnic, ci și economic și industrial. Adică modul în care obiectele conectate vor vorbi unele cu altele, fără un intermediar uman și ce va însemna asta pentru modelarea civilizației noastre”, ne explică Mihai Constantin, jurnalistul care ne este şi „GhiDigital”, în emisiunea cu acelaşi titlu pe care o realizează la TVR.

Iar la nivel geopolitic, conflictul din Ucraina își lasă amprenta și la acest eveniment: „Pentru că, imediat după declanșarea conflictului, Ucraina a cerut Organizației Internaționale a Telecomunicațiilor, organizație sub egida ONU, să elimine conducătorii ruși din fruntea tuturor comisiilor și organizațiilor din care făceau parte, ceea ce s-a și întâmplat. La București se va alege un nou secretar al ITU și, surpriză: candidații sunt o americancă (Doreen Martin) și un rus (Rashid Ismailov). Se va da cumva o luptă interesantă, care va fi sub ochii noștri la București, pentru cine va conduce Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor pentru un mandat sau două de acum încolo”, adaugă Mihai Constantin.

În fiecare zi de luni până vineri, la TVR INFO, de la ora 15.00, Mihai Constantin va avea invitaţi valoroşi: șefi de delegații și alţi reprezentanți care sunt în România pentru a discuta despre multe aspecte care ne influențează și modelează viața și modul în care interacționăm unii cu ceilalți de acum înainte. „Sunt multe lucruri de urmărit, iar noi le vom le explica pe înţelesul tuturor, pentru că publicul nu are obligația să se priceapă la lucrurile acestea, fiind foarte tehnice, însă e important să înțelegem ce se întâmplă pentru că ne privește, ne afectează” (Mihai Constantin).

*Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor este organismul sub egida ONU care gestionează tot ce înseamnă infrastructură digitală de comunicații de pe Planetă, fie ea pe unde radio, prin cablu, prin satelit sau orice altă metodă. Fără ea, nu am avea standarde care ar face posibilă astăzi chiar și existența internetului sau schimbul de informații, sau chiar standarde precum fotografiile în format jpeg, cu care suntem cu toții familiari. Toate acestea au luat naștere datorită Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. Această Uniune are mai multe organisme care se întâlnesc regulat, dar o dată la patru ani are loc Conferința Plenipotențiară, adică tocmai ceea ce se organizează și are loc la București începând cu 26 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *