Adina Vața: Utilitatea cunoasterii biografiei artistului in vederea intelegerii operei sale

images

Atunci cand o persoana doreste sa interpreteze sau sa inteleaga opera unui artist, cunoasterea biografiei acestuia ii este de mare ajutor: poti intelege mai usor motivele, interesele si scopul operei sale.

In primul rand, ii intelegi mai bine expunerea, indiferent ca este vorba despre o carte, o pictura sau o piesa de teatru. Este adevarat ca uneori nu e nevoie sa cunosti persoana si conditiile sale ca sa-ti dai seama ce motive a avut si cu ce scop a realizat respectiva opera, dar mai este adevarat si ca biografia artistului iti deschide mai larg ochii in privinta operei sale. Sunt unii artisti ce-si introduc in opera elemente ale biografiei, de exemplu, Maitreyi de Mircea Eliade. In aceasta opera regasim o poveste de dragoste traita de autor in timpul studiilor sale in India.

  In al doilea rand, atunci cand un artist expune in opera doar sentimentele negative, sau dimpotriva doar pe cele pozitive, biografia acestuia te ajuta sa intelegi mai bine motivele operei sale. De exemplu, atunci cand un pictor realizeaza doar opere triste, ce surprind elemente ale copilariei, este posibil ca acesta sa fi avut o copilarie trista, iar biografia este singurul lucru ce te va face sa cunosti adevarul. Acest lucru este valabil si in cazul scriitorilor, compozitorilor etc.

  In concluzie, cunoasterea biografiei artistului in vederea intelegerii operei sale este utila, aceasta asezandu-te cu un pas inaintea celor ce lasa la voia intamplarii intelegerea motivelor, intereselor si scoputilor, cu un pas inaintea celor ce ignora detaliile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.