Câteva citate remarcabile din cartea „Gânduri pentru fiecare zi”, de Omraam Mikhaël AÏVANHOV. Selecție, de Adi Popescu

Câteva citate remarcabile din cartea Gânduri pentru fiecare zi

12.01. – Natura forţelor pe care le declanşaţi cu ajutorul gândurilor şi sentimentelor voastre ar trebui să reprezinte preocuparea de bază a existenţei voastre. De aceea, trebuie să vă străduiţi să consacraţi zilnic cel puţin câteva minute unei activităţii care leagă gândul vostru de realităţile cele mai înalte. Alegeţi-vă o preocupare care vă va obliga să atrageţi şi să păstraţi imaginile cele mai frumoase, stările de conştiinţă cele mai distinse, şi consideraţi această ocupaţie ca pe momentul cel mai important din întreaga zi, deoarece de ea depinde viitorul vostru, salvarea voastră. Chiar dacă nu întrezăriţi imediat consecinţele binefăcătoare ale acestei activităţi continuaţi, ele vă vor apărea într-o zi: puţin câte puţin, vă veţi simţi locuiţi de ceva foarte mare, foarte pur şi, indiferent de ce vi se-ntâmplă, această prezenţă din voi vă va reda lumina, bucuria, pacea.

17.01. – O virtute pe care o manifestaţi nu reprezintă o creaţie a voastră, ea nu este opera voastră. Ea vine de foarte departe, voi fiind doar conducătorii, transmiţătorii entităţilor divine pe care aceasta o încarnează.

Ştiţi să acţionaţi cu bunătate, cu generozitate? Înseamnă că aţi fost aleşi ca mesageri de către entităţile iubirii, pentru că lucraţi în acest sens şi posedaţi elementele necesare, starea convenabilă pentru o asemenea transmisie. O altă persoană poate fi pregătită pentru a deveni un mesager al înţelepciunii. Deci, apar atunci alte entităţi care se manifestă prin ea pentru a propaga lumina. La fel se întâmplă şi în cazul voinţei, al purităţii, al frumuseţii şi pentru orice altă virtute … Natura este credincioasă şi reală: ea determină şi clasează fiecare fiinţă după munca depusă, după idealul său, şi astfel fiecare devine un medium pentru entităţile pe care aspiraţiile sale au reuşit să le atragă.

19.01. – Ceea ce te descurajează cel mai mult la oameni, este că acceptă ideea de a duce o viaţă limitată. A fi slab, bolnav, nefericit, este normal pentru ei şi nici nu-şi imaginează că viaţa ar putea fi altfel. Bineînţeles, nu putem scăpa întotdeauna unor limite impuse de natură, dar le putem îndepărta, putem refuza să fim mereu prizonieri sau victime. Este posibil să reuşim să prelungim stările bune, condiţiile favorabile, sau să-ntârziem apariţia stărilor negative, dar pentru aceasta trebuie cel puţin să credem în această posibilitate. Din păcate, când îi observăm pe oameni, vedem că ei se comportă ca şi cum ar fi hipnotizaţi, ca şi cum s-ar fi tras o linie în faţa lor, spunându-li-se: ” Nu puteţi depăşi această linie! „. Şi ei cred într-adevăr că această limitare este starea lor normală. Ei bine, nu, ei nu se cunosc, ei nesocotesc ceea ce posedă, toate comorile pe care D-zeu le-a aşezat în ei, toate puterile, rămânând împotmoliţi. Deci, de acum înainte, ar trebui să se străduiască să înlăture aceste limite ca să simtă şi să atingă comorile existente în străfundurile fiinţei lor.

05.02. – Existenţa noastră pe pământ este în totalitate condiţionată de alternanţa dintre zile şi nopţi şi această alternanţă care reglează viaţa întregii naturi, reglează şi viaţa noastră fizică, ca şi pe cea psihică. Noi nu am fi ştiut că este lumina dacă întunericul n-ar fi existat, nici ce sunt înţelepciunea, dreptatea, bucuria, dacă nu am fi fost nevoiţi să ne lovim de prostie, nedreptate, urâţenie şi tristeţe. Înţelegerea o găsim în comparaţii şi confruntări. Dacă contrariile nu ar fi existat, am fi trăit în indiferenţă.

09.02. – Există mii de feluri de a face rău fără a cădea sub incidenţa justiţiei umane. Dar nimeni nu scapă de Justiţia Divină.

29.02. – Pentru majoritatea oamenilor idealul vieţii este să aibă o familie, o meserie, o maşină şi o casă cu tot confortul necesar: atât le este de ajuns, sunt mulţumiţi cu o viaţă mediocră. Din când în când, ei citesc câteva cărţi, ascultă câteva discuri, merg la spectacole, călătoresc … Şi asta este tot, ei nu adaugă nimic mai puternic sau spiritual vieţii lor: ei vegetează. Nu sunt conştienţi de pericolul pe care îl prezintă pentru ei o asemenea viaţă trăită cu încetinitorul: toate bolile fizice şi psihice sunt prezente bucurându-se şi aşteptând momentul pentru a se infiltra, a muşca, a roade. Inteligenţa Cosmică nu a construit atât de armonios fiinţa umană pentru ca ea să se lase astfel adormită şi anesteziată. Ea a pregătit-o pentru ca aceasta să poată progresa continuu pe drumul evoluţiei, alimentând zilnic în ea un curent de viaţă ce elimină toate mucegaiurile şi putrefacţiile fizice şi psihice.

02.02. – Secretul adevăratei tinereţi constă în a nu te opri niciodată din drumul care duce spre înălţimile munţilor spirituali.

04.03. – Deşi sunt plantaţi în acelaşi sol şi beneficiază de aceleaşi condiţii exterioare de temperatură şi umiditate, cât şi de aceeaşi îngrijire, anumiţi arbori produc flori colorate încântător, cu parfumuri deosebite şi fructe delicioase, în timp ce alţii produc flori obişnuite, fără parfum şi cu fructe necomestibile. Ei bine, putem spune că la fel se întâmplă şi cu oamenii. Ei nu au dreptate decât în aparenţă atunci când îşi imaginează că evenimentele, societatea, familia le determină destinul, succesul sau eşecurile, evoluţia sau căderea. În realitate, totul depinde de natura sămânţei sau a sâmburelui reprezentat de fiecare dintre noi, de modul în care gândim, simţim, trăim evenimentele şi le asimilăm. De aceea, în loc să dorim mereu să schimbăm condiţiile, ar trebui să lucrăm mai întâi asupra noastră înşine.

25.03. – Diamantul este simplu, provine din carbon, dar este cea mai căutată piatră preţioasă. Atunci, cum vă puteţi gândi că simplitatea e săracă, plicticoasă sau monotonă?

31.05. – Pentru majoritatea oamenilor fericirea este legată de posesiuni: case, bani, decoraţii, glorie, … sau de femei, copii. Nu, adevărata fericire nu depinde de nici un obiect, de nici o avere, de nici o fiinţă, ea vine din înalt şi veţi fi miraţi să descoperiţi în voi înşivă, neîncetat, această stare de conştiinţă superioară. Vă veţi bucura şi nu veţi şti de ce. Iată adevărata fericire.

18.07. – Exisă în viaţă atât de multe bogăţii şi splendori de nebănuit, şi cea mai mare prostie este să fii nefericit, să cauţi în gol, pentru că nu eşti în stare să le vezi.

01.08. – Asistând dimineaţa la răsăritul soarelui, veţi învăţa acolo să mâncaţi foc şi să beţi lumină.

15.09. – Fericirea ne este dăruită de către iubire şi nu de înţelepciune. Iată de ce iubirea şi înţelepciunea sunt legate: înţelepciunea arată iubirii cum să se lumineze şi iubirea arată înţelepciunii cum să se încălzească … Pentru că înţelepciunea este rece. Astfel iubirea şi înţelepciunea se ajută reciproc şi omul care le posedă trăieşte în această împlinire numită adevăr.

16.09. – Acela care ştie să contemple zilnic frumuseţea gustă din adevărata viaţă.

29.10. – Impregnaţi-vă sufletul cu cuvântul ” armonie „, nu vă mai gândiţi la un altul, păstraţi-l în voi ca un fel de diapazon, şi imediat ce vă veţi simţi puţin îngrijoraţi şi tulburaţi, luaţi acest diapazon şi ascultaţi-l astfel ca să vă puneţi întreaga fiinţă în acord cu viaţa nelimitată, cu viaţa cosmică. Este bine să te poţi armoniza cu câteva persoane, cu soţia, cu copii, cu părinţii şi cu vecinii tăi, dar nu este suficient. Puteţi să fiţi în acord cu familia voastră, cu societatea, dar să fiţi in dezacord cu viaţa universală, şi atunci, încet-încet, acest dezacord se înfiltrează în voi şi vă roade întreg organismul psihic. Voi trebuie să vă acordaţi mai întâi cu viaţa universală, deoarece ea vă va aduce tot ceea ce aveţi nevoie: sănătatea, frumuseţea, lumina şi bucuria.

22.11. – Viaţa nu constă numai în a face observaţii, măsurători şi calcule, oamenii nu sunt maşini. Nu există decât o singură metodă ca să înfrunţi greutăţile şi şocurile existenţei, ca să nu te laşi dus şi distrus de pasiuni, ca să descoperi adevărata realitate a lucrurilor: aceea de a-ţi dezvolta capacităţile spirituale.

13.12. – Radiaţii, emanaţii, vibraţii … aceste trei cuvinte au o legătură cu voinţa, intelectul şi inima. Vibraţia corespunde voinţei, radiaţia, intelectului iar emanaţia corespunde inimii.

31.12. – Este extrem de important ca să vă străduiţi mereu să vă înnobilaţi, învingându-vă slăbiciunile şi trezind virtuţile care zac ascunse în fiinţa voastră.

Un comentariu la „Câteva citate remarcabile din cartea „Gânduri pentru fiecare zi”, de Omraam Mikhaël AÏVANHOV. Selecție, de Adi Popescu

  1. Vindecarea fricii de …neființă

    Rețeta-i simplă: Bunul Dumnezeu
    E veșnic pregătit pentru iertare…

    De fi-vom cât mai mulți în stare
    Să cernem – drept – BINELE de RĂU…

    Petre Cazangiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *