Irina Răchițeanu, în comedia „Bătrâna și hoțul”, de Viorel Savin Luni, 12 octombrie

descărcare

Irina Răchițeanu, într-un rol unic, în comedia „Bătrâna și hoțul”, de Viorel Savin

Luni, 12 octombrie, ora 20 :10 la TVR 2

 

În amintirea Irinei Răchițeanu, care a dispărut dintre noi la 15 octombrie 2013, și a fost cea care a marcat, printr-o prezență histrionică de peste o jumătate de secol, scena românească, Casa de producție a TVR propune spectacolul preluat de la Teatrul Mic, „Bătrâna și hoțul”, de Viorel Savin, în regia lui Cristian Hadjiculea. 

Irina Răchițeanu mărturisea că rolul Bătrânei din textul lui Viorel Savin era o încercare pentru ea: „autorul a propus o bătrâna de peste 80 de ani. Eu am 65 – și sunt încă în formă. Umeri cărnoși, sâni, șolduri. Și nu am darul «compozițiilor de vârstă» á la Leopoldina Bălănuță sau Olga Tudorache.”  Îndoielile din timpul repetițiilor au fost, însă, depășite pentru a deveni spectacolul memorabil al Teatrului Mic.

 

La puțin timp după premiera absolută la Bacău, în 1983, Cristian Hadjiculea propune Teatrului Mic textul dramaturgului Viorel Savin, cu marea tragediană Irina Răchițeanu în rolul principal, și față în față cu Sorin Medeleni – Hoțul. Intriga simplă: un hoț pătrunde într-un muzeu pentru a fura un tablou și dă peste custodele și proprietarul muzeului, o bătrână de 80 de ani, incapabilă să îl oprească, fizic, dar perfect capabilă de un întreg arsenal de „trucuri, prefăcătorii și amânări”. (Constantin Radu-Maria – Revista TEATRUL, Nr 4, aprilie 1987, p 35)

 

Irina Răchițeanu descoperă cheia rolului, se regăsește pe ea însăși și depășește handicapul primelor repetiții devenind punctul central al reușitei spectacolului, după cum o descrie crticiul de teatru Valentin Silvestru în cronica sa de la premieră: „ea făurește personajul cu o fermecătoare bogăție de detalii. Schimbă cursive numeroasele măști, inducând în eroare nu numai oaspetele, ci și spectatorii, asupra invitabilelor intenții. Joacă fără greș și cu distincție senilitatea, candoarea, cinismul, răutatea sadică, ironia veninoasă, prestanța, trufia ciocoiască, deznădejdea, curajul, inconștiența, viclenia, indiferența, pictând magistral un portret saturat de tonuri tulburi, de o savantă imprecizie, pe care l-ar fi semnat, cred, Derain./…/ E o plăcere s-o vezi pe Irina Răchițeanu practicând un atare teatru modern – sigur în intonații și mișcări, fluid în atitudini și stări – stăpânind scena cu autoritatea pe care o dă întotdeauna complexitatea sufletească realizată cu lapidaritate expresivă.”

 

 

 

„Bătrâna și hoțul” – la TVR2, de la ora 20:10.

 

BĂTRÂNA  ŞI HOŢUL    

de Viorel Savin

Spectacol  realizat în colaborare cu Teatrul Mic

 

Regia : Cristian Hadjiculea

 

Interpreteaza : Irina Răchiţeanu, Sorin Medeleni, Petre Moraru, Ieremciuc Niculae

Director de producţie  :  Viorel Suciu Decoruri : Virgil Luscov, Gheorghe Cazan Costume : Daniela Mirea Imaginea : Radu Popescu, Cristian Neacşu, Mihai Naghy, Andrei Marinescu.Director de imagine : Cristian Nicolau Regia de montaj : Marga Niţă.

 

Regia artistică TV :  Olimpia Arghir .

 

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

 

Un comentariu la „Irina Răchițeanu, în comedia „Bătrâna și hoțul”, de Viorel Savin Luni, 12 octombrie

  1. Până aflu mai multe despre toată tărăşenia aduc un salut călduros prietenului meu Viorel Savin, care n-a mai venit pe la Montreal de un milion de ani – îi salut pe minunaţii actori, precum şi pe destoinicul regizor pentru marea lor reuşită!

    poet total
    george FILIP – Montreal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.