Macbeth – spectacol prezentat de Baltic House Sankt Petersburg (Rusia), în regia lui Luk Perceval. Cronică de teatru, de Mirela Teodorescu

DSCF4338

Macbeth – spectacol prezentat de Baltic House Sankt Petersburg (Rusia), în regia  lui Luk Perceval

Cronică de teatru, de Mirela Teodorescu

 

Macbeth, o tragedie scrisă de William Shakespeare în anul 1606. Prima reprezentație atestată a avut loc în aprilie 1611, la teatrul Globe din Londra. Personajele reale care au inspirat această piesă sunt regii Macbeth, Duff și Duncan menționați în cronicile Holinshed (1587).

De-a lungul timpului, piesa a atras mari actori în rolurile lui Macbeth și Lady Macbeth.

Macbeth este o poveste cu vrăjitoare, profeții, regi, crime, trădări.

Duncan este regele Scoției. Generalii săi Macbeth – Nobil de Glamis și Banco au învins forțele aliate ale Norvegiei și Irlandei, conduse de trădătorul McDonwald.

În drumul spre casă a armatei scoțiene, în frunte cu Macbeth și Banco,  întâlnesc un grup de vrăjitoare care le prezic viitorul. Ele i se adresează lui Macbeth cu titulatura de Nobil de Cawdor și apoi rege al Scoției, iar pe Banco îl numesc tată al viitorilor conducători, fără ca el însuși să fie unul din ei. Cei doi încearcă să afle mai multe despre aceste profeții, dar vrăjitoarele dispar. Prima profeție se adeverește foarte repede, deoarece un mesager aduce vestea că Duncan tocmai l-a numit pe Macbeth Nobil de Cawdor. Imediat Macbeth începe să creadă în profeții și să aspire la tron.

DSCF4330

Când Duncan hotărăște să petreacă o noapte în castelul lui Macbeth din Inverness, Lady Macbeth pune la cale un plan diabolic, pentru a grăbi împlinirea profeției. Macbeth ezită să ducă planul la bun sfârșit, însă, la insistențele soției, săvârșește crima. Terifiat, Macbeth intră într-un delir halucinant și privește îngrozit pumnalul cu care l-a ucis pe Duncan. Lady Macbeth, cu sânge rece, ascunde pumnalul în camera regelui asasinat. A doua zi cadavrul regelui este descoperit de nobilul Macduff si Banco. Soții criminali pretind că sunt oripilați de cele întâmplate, dar devin suspectați de Macduff care ia decizia de a-i îndepărta pe fii regelui, temându-se pentru viața lor. Astfel Malcom , fiul cel mare este trimis în Anglia, iar Donalbain , fiul cel mic în Irlanda.

Macbeth devine rege, dar fiind îngrijorat de cea de-a doua profeție (conform căreia copiii lui Banco vor urma la domnie), el și soția sa pun la cale uciderea lui Banco și a fiului acestuia, Fleanzio. Astfel el organizează o petrecere în cinstea proclămării sale. El angajează doi ucigași pentru a scăpa de cei care îi amenință tronul. Banco are un presentiment și îi cere copilului să se salveze. Între timp, Lady Macbeth se simte din ce în ce mai încrezătoare, convinsă fiind că, o dată cu această crimă, nimeni nu mai amenință tronul soțului ei. Banco este omorât, dar nu și Fleanzio, care izbutește să scape. În timpul balului de la palat, asasinul lui Banco îl informează pe Macbeth că misiunea a fost îndeplinită. Toata lumea se simte bine, mai puțin proaspătul înscăunat Macbeth, care este urmărit de fantoma lui Banco. Îngrozit de imaginea celui ucis, noul rege reușește să-și contrarieze oaspeții prin comportamentul bizar. El decide să consulte vrăjitoarele pentru a afla ce-i mai rezervă viitorul. Vrăjitoarele se întâlnesc din nou pentru a profeți. Spiritele invocate de ele îi spun lui Macbeth că „Nici un om născut din femeie nu te va omorî” și „Vei fi învins doar când pădurea Birnam va prinde viață și va veni contra ta”, avertizându-l, în același timp, să se ferească de nobilul Macduff. Oripilată Lady Macbeth își îndeamnă soțul să-i ucidă familia lui Macduff, cel care, împreuna cu Malcolm, strânge armata pentru a ataca Scoția. Astfel soția și copiii lui Macduff sunt uciși. La granița engleză, Macduff se alătură refugiaților scoțieni. Malcolm apare în fruntea trupelor engleze, pentru a invada Scoția. Ascunși în pădurea Birnam, soldații, acoperiți cu frunze și crengi spre a se camufla, înaintează către bătălia finală, creând impresia că pădurea se mișcă și împlinind, astfel, profeția. Bântuită de crimele înfăptuite, Lady Macbeth își pierde mințile, imaginându-și mâinile pline de sângele vărsat. Macbeth așteaptă sosirea dușmanilor, conștient fiind că nu va avea niciodată o domnie liniștită. Un mesager aduce vestea că Lady Macbeth s-a sinucis și că pădurea Birnam a prins viață și vine contra sa. În momentul întâlnirii dintre Macduff și Macbeth, cel din urmă afirmă cu aroganță că el nu poate fi ucis de nici un om născut din femeie. Atunci Macduff îl ucide în duel pe Macbeth, nu înainte de a-i mărturisi taina nașterii sale, și anume că nu s-a născut pe cale naturală. Astfel Malcolm devine noul rege al Scoției, împlinind profețiile vrăjitoarelor.

Spectacolul prezentat pe scena Festivalului Internațional Shakespeare – Craiova 2016, este unul adaptat secolului XXI. Suntem puși în fata unor simboluri, scene simplificate, idei sugerate, fapte evidente, esențiale pentru ca și existența noastră se desfășoară în acest ritm, totul este tehnologie, sinapse instantanee, acțiuni contrarii, incertitudini, paradoxuri.

Ideea acestui spectacol este interesantă și reprezintă o valoare în teatrul contemporan, publicul craiovean fiind privilegiat de participarea acestui teatru în cadrul festivalului.

5 comentarii la „Macbeth – spectacol prezentat de Baltic House Sankt Petersburg (Rusia), în regia lui Luk Perceval. Cronică de teatru, de Mirela Teodorescu

  1. Mesajul Marelui Will

    Primejdios trăiți aceste timpuri hâde,
    În care nerozia – de virtute, mișelește, râde…
    Și suferi de durere că nu poți să-i răzbuni
    Pe orbii ce-s conduși de-o ceată de nebuni!

    Petre Cazangiu

  2. Pașaport viager

    Deși nu am viză Schengen – juvete fiind – respir,
    Din al său Univers magic, ozon tare de Shakespear,
    Prin drame și comedii, prin stihuri – august regal,
    Hoinăresc și mă purific, la Avon, perfect legal!

    Petre Cazangiu

  3. Text rectificat:
    Pașaport viager

    Deși nu am viză Schengen – juvete fiind – respir,
    Din al său Univers magic, ozon tare de Shakespeare,
    Prin drame și comedii, prin stihuri – august regal,
    Hoinăresc și mă purific, la Avon, perfect legal!

    Petre Cazangiu

  4. Reîncarnrea Lebedei de pe Avon ( live ! )
    – De la Stratford la Craiova , via (!) Băilești… –

    – Dinadins, aci văzui –
    Cu moroi, praz și făsui
    Și zaibăr băileștean –
    Mother, renăscui oltean ?!…

    Petre Cazangiu

    • Corectare titlu;

      Reîncarnarea Lebedei de pe Avon ( live )
      – De la Stratford la Craiova , via (!) Băilești… –

      Dinadins, aci văzui –
      Cu moroi, praz și făsui
      Și zaibăr băileștean –
      Mother, renăscui oltean?!…

      Petre Cazangiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *