Mariana Rusen: Despre „Tarafuri şi Fanfare” cu Grigore Leşe -duminica de la 18.30

drumul lui Lese logo

Despre Tarafuri şi Fanfare cu Grigore Leşe

 

În 2 noiembrie, la Drumul lui Leşe” – la TVR 2, TVR HD şi online la TVR+

 

 

În această duminică, de la ora 18.30, TVR 2 şi TVR HD vă  invită să porniţi din nou pe „Drumul lui Leşe” în inedita călătorie de descoperire a acelor locuri unde tradiţia înseamnă continuitate, identitate, neam, a locurilor unde lumea mai trăieşte dimensiunea magică a vieţii.

 

Recent, a avut loc cea de-a IX-a ediție a Festivalului Tarafuri şi Fanfare, eveniment care aduce lumii de azi, minunile muzicii tradiţionale de ieri. O conectare a lumii citadine, tot mai tehnologizată, cu lumea rurală, pe cale de disparție. Din acest motiv, Grigore Leşe va sta de vorbă în această săptămână cu două dintre organizatoarele acestui eveniment: Luminiţa Tucă,  Festivalul Tarafuri şi Fanfare şi Iulia Gorneanu, Mişcarea de rezistenţă

 

Prezentarea artiştilor invitaţi în platoul emisiunii îi aparţine lui Grigore Leşe: “Am intrat în ultima lună de toamnă. În calendarul popular i se spune Brumar, Vinicer sau Vinar. Este vremea în care mustul se transformă în vin, licoarea sacră despre care se povesteşte că demască minciunile şi învinge vrăjile, că e singura băutură care, atunci când o  picuri drept ofrandă şi o înghite pământul, poate fi băută de cei morţi. Şi cum vinul fără lăutari parcă nu are gust, de la Tarafuri şi Fanfare au venit pe la noi taraful din Băbiciu, judeţul Olt şi taraful lui Vasile Firuţă din Islaz, Teleorman”  

 

 

 

Despre emisiune

 „Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Grigore Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

 

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.