Mariana Rusen: Horitorii, ceteraşii şi dănţăuşii din Bistriţa Năsăud vin la Lese- duminica de la 18.30

Lese ed3-1

Grigore Leşe ajunge la horitorii, ceteraşii şi dănţăuşii din Bistriţa Năsăud

 

În 26 octombrie, la Drumul lui Leşe” – la TVR 2, TVR HD şi online la TVR+

 

În această duminică, de la ora 18.30, TVR 2 şi TVR HD vă  invită să porniţi din nou pe „Drumul lui Leşe” în inedita călătorie iniţiatică de descoperire a acelor locuri unde tradiţia înseamnă continuitate, identitate, neam.

Grigore Leşe, călăuza noastră în inedită, îşi continuă drumul şi ajunge în Bistriţa Năsăud, de unde îi aduce alături de noi pe horitoarele Lenuţa şi Teodora Purja, pe poetul ţăran Badea Vasile Dâncu, pe dănţăuşii din Sângeorz şi pe ceteraşii din Silivaşul de Câmpie. Invitaţii săi speciali în această ediţie sunt: prof.univ. Remus Manoleanu şi Gavril Ţărmure, directorul Centrului Cultural Bistriţa Năsăud.

Referitor la această ediţie, Grigore Leşe declară:“supun atenţiei dumneavoastră stilul muzicii tradiţionale, cu caracteristicile sale esenţiale. Pentru aceasta, am invitat oameni trăitori într-un spaţiu în care hotarul satului încă mai delimitează enclave conservatoare de adevăr: Bistriţa-Năsăud. Vom asculta o muzică transmisă prin generaţii, precum limba maternă, ritmuri care au intrat în conştiinţa oamenilor. Când cineva, indiferent de vârstă, locul în care s-a născut, educaţie sau cultură, ascultă întâmplător aceste muzici, este imposibil să nu se regăsească. Aici perechile de dănţăuşi nu au nevoie de coregraf iar ceteraşii nu au ştate de plată la ansamblu. Haideţi să-i cunoaştem!”

 

Despre emisiune

 „Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Grigore Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

 

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.