Roxana Lupu: S-a dat startul înscrierilor la Festivalul Naţional de Umor „Ion Cănăvoiu”

Începând de săptămâna aceasta, umoriştii din toată ţara sunt aşteptaţi să se înscrie la cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Umor „Ion Cănăvoiu”. Festivalul se va desfăşura în perioada 23 – 25 octombrie 2015, iar data limită de trimitere a lucrărilor este 19 octombrie 2015.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, Şcoala Populară de Artă, Asociaţia Epigramiştilor din România, Asociaţia Naţională a Caricaturiştilor, Grupul de publicaţii “Flacăra”, Liga Culturală “Fiii Gorjului”, Consiliul local şi Primăria Runcu, Muzeul Judeţean Gorj, Societatea Umoriştilor Gorjeni, organizează, în perioada 23-25 octombrie 2015, ediţia a XXIII-a a Festivalului Naţional de Umor “Ion Cănăvoiu”.

Şase secţiuni
Manifestarea este deschisă umoriştilor, profesionişti sau neprofesionişti, şi se va desfăşura pe următoarele secţiuni: concurs pentru cea mai bună carte de umor a anului, epigramă, fabulă, proză umoristică scurtă, parodie/poezie satirică şi caricatură/fotografie umoristică. La prima secţiune participă volumele de umor (epigramă, fabulă, proză scurtă/poezie umoristică…) tipărite în perioada octombrie 2014 – octombrie 2015. La secţiunea „epigramă” se concurează cu zece creaţii, câte două pe temele “Toţi se plâng de bani,/dar de minte nimeni” (proverb latin) şi “Puterea obişnuinţei” (din I. Cănăvoiu, vol. „Uneltele”), iar celelalte pe teme libere. Pentru secţiunile „fabulă” şi „proză scurtă” se vor trimite câte trei creaţii, iar pentru secţiunea „parodie/poezie umoristică” câte cinci creaţii. Pentru ultima secţiune a festivalului se vor trimite minimum cinci caricaturi/fotografii, de format A4 în passepartou, pe teme libere. Pentru concursul de parodie este obligatorie anexarea operei/lucrării după care s-a realizat parodia. Nu se impune limită de vârstă pentru participare.

19 octombrie, data limită de trimitere a lucrărilor
Autorii interesaţi de concurs îşi vor trimite lucrările (la secţiunile II, III, IV şi V) în două exemplar, pe adresa: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, str. Calea Eroilor 15, Târgu-Jiu, cod 210135, Gorj, până la data de 19 octombrie 2015 (data poştei). Nu este admisă participarea în concurs a autorilor laureaţi (cu premiul I) la ultimele trei ediţii. Un juriu local va selecta lucrările pentru fiecare secţiune şi vor fi propuse spre ierarhizare juriului naţional al Festivalului, care include per¬sonalităţi ale umorului românesc pentru fiecare din cele patru secţiuni.

Premii
Organizatorii au anunţat că în cadrul acestei ediţii a festivalului vor fi acordate două premii pentru “Cea mai bună carte de umor a anului” (pentru volum de epigramă – un premiu în valoare de 800 lei şi separat un premiu pentru volum de fabulă/proză scurtă/poezie umoristică, în valoare de 800 de lei). La secţiunile „epigramă” şi „fabulă” vor fi acordate două premii I, în valoare de 600 de lei fiecare, două premii II, în valoare de 480 de lei fiecare, şi două premii III, în valoare de 320 de lei fiecare. La secţiunile „proză scurtă” şi „parodie/poezie umoristică” va fi acordat câte un singur premiu, în valoare de 500 de lei. La secţiunea „caricatură” vor fi acordate trei premii în valoare de 400 de lei, 240 de lei şi respectiv 160 (I, II, III). Vor mai fi acordate, de asemenea, Premiul anual pentru literatură “Ion Cănăvoiu”, în valoare de 800 de lei, ce va reveni unui scriitor gorjean, pentru volumul anului, şi şase premii speciale, în valoare de 600 de lei fiecare, pentru caricaturiştii invitaţi de organizatori la Salonul de caricatură, ce se va desfăşura în cadrul festivalului. Vor mai fi acordate şi şase premii de excelenţă, în valoare de 600 de lei fiecare, ce vor reveni unor promotori şi creatori de umor. Festivitatea de premiere se va desfăşura în cursul zilei de 25 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.