Stockholm puzzle–8 secole de istorie în 24 de minute – duminica, de la 12.00, la TVR2

cap compas 19 iulie

Mariana Rusen: Stockholm puzzle – opt secole de istorie în 24 de minute

În premieră la Cap Compasduminică, 19 iulie, de la ora 12.00, la TVR 2 şi TVR HD

 

În această săptămână, echipa „Cap compas” ajunge în capitala Suediei de unde aduce cele mai interesante aspecte din cultura, arhitectura şi istoria de peste opt secole a oraşului – comprimate într-o ediţie specială, de numai 24 de minute.

Un proverb suedez spune  „plânge-te mai puţin – respiră mai mult; vorbește mai puţin – spune mai multe; urăște mai puţin – iubește mai mult și toate lucrurile bune sunt ale tale”. Este probabil sfatul urmat de cei care au reusit să transforme capitala Stockholm nu doar în inima regatului, ci şi în locul din care iradiază esenţele care se constituie în valori de referinţă ale acestui stat nordic. Oraşul este aşezat pe 14 insule care, dacă printr-o forţă magică ar putea fi reunite într-un tot, ar aduna pe cei aproape 1 milion de locuitori într-un imens cartier. Astfel că farmecul capitalei Suediei constă tocmai în îngemănarea dintre pământ şi ape. Oraşul fondat de nobilul Birger Jarl la mijlocul veacului al XIII-lea a fost dintotdeauna pivot al naţiunii suedeze şi a avut dintotdeauna un rol aparte în consolidarea conştiinţei naţionale.

Complexul  Vasa a fost deschis în 1990, iar din punct de vedere al numărului de turişti, este cel mai vizitat muzeu din Scandinavia. Modelul şi planul clădirii a fost ales în urma unui concurs de arhitectură desfăşurat la nivel naţional la care au participat 384 arhitecţi. În vara anului 1989, încă din vremea când muzeul se afla în construcţie, nu mai puţin de 230 mii de vizitatori au venit să vadă locul în care urma să fie expusă nava Vasa. Ea este singura navă de război (din secolul al XVII-lea) care mai există în lume, păstrând peste 95% din piesele originale.

Muzeul Nobel este situat în partea de nord a pieţei Stortorget în Gamla Stan, în fosta clădire a Bursei de Valori, şi, împreună cu Academia Suedeză şi Biblioteca Nobel, evidenţiază această marcă înregistrată a nordului, recunoaştere a superlativelor acţiunilor oamenilor în diferite discipline care compun împreună progresul umanităţii.

Primăria este în egală măsură operă de artă şi expresie arhitecturală, loc în care se reunesc politicieni şi oficialităţi, destinaţie sine qua non a capitalei suedeze în funcţie de sezon. Vizitarea de către turişti beneficiază de traducerea în două sau mai multe limbi astfel încât fiecare să înţeleagă semnificaţiile acestui spaţiu.

Acest obiectiv turistic, cu turnul său din cărămidă este probabil cea mai importantă realizare arhitectonică a veacului trecut din Suedia. Turnul înalt de 106 metri este locul care îi răsplateşte pe cei ce se încumetă să urce cele 365 de trepte cu privelişti excepţionale către oraşul şi centrul vechi.  La baza turnului se găseşte mormântul lui Birger Jarl, legendarul fondator al oraşului Stockholm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *