ILEANA IOANID: Împăcare şi înverşunare, de Ștefan Vlăduțescu

descărcare

Ileana Ioanid: Împăcare şi înverşunare

de Ştefan Vlăduţescu

 

Rareori se întâmplă ca după ce a acces la roman un prozator să se înapoieze la nuvelă. În coordonatele acestei excepţii intră, prin cartea „Fata cu pistrui” (Craiova, Fundaţia-Editura Scrisul Românesc, 2012), Ileana Ioanid. După profundul roman de investigaţii şi descifrare psihologică „Lajos”, cartea de acum apare ca un exerciţiu de eleganţă şi delicateţe narativă. Metoda de construcţie este de această dată mai uşor de înţeles. Ea nu mai mişcă mari roţi epice. Schiţele şi povestirile permit să se observe mai uşor mecanismul de generare a narativităţii. În plus, frumuseţea rezultă nu din coerenţă şi din coeziune, ci din şirul diversităţii.

Continuă să citești

Referat. Lucian Blaga: Eu nu strivesc corola de minuni a lumii, de D. Ionescu

Trilogia culturii cuprinde trei lucrări:

  1. Orizont şi stil;
  2. Spaţiul mioritic;
  3. Geneza metaforei şi sensul culturii.

Pentru Blaga, cultura  în general, este un mijloc de cunoaştere şi elementul definitoriu al culturii este stilul (matricea stilistică) determinat de o serie de factori precum: orizontul spaţial, cel temporal, valoarea culturii. El deosebeşte cultura satului – minoră, de cea a oraşului, majoră, cu precizarea următoare: cultura satului este fundamentul culturii oraşului.

Continuă să citești

Despre dor

Despre dor: Orice ar fi, pasiune sau dorinţă, sete sau foame de experienţă, toate acestea se pot exprima în limba română prin cuvântul dor, care a devenit expresia oricărei dorinţe şi care implică fiinţa umană în totalitatea sa. (Mircea Eliade)

de D Ionescu

Dorul este un cuvânt intraductibil datorită profunzimii pe care o exprimă. Este individual. Nu are cine să ți-l priceapă. Cum este când, sătul, tu însuți nu-ți crezi ție, celui care mai înainte fuseseși flămând, darmite altcuiva?

Continuă să citești