Bogdan Mihai Dascălu: Nisipuri (Poeme), Editura David Press Print

bogdan mihai dascaluBogdan Mihai Dascălu: Nisipuri (Poeme), Editura David Press Print, Timișoara, 2012, 78 p.

Poemele pornesc de la revizuirea unui raport: peisajul nu mai este văzut de oameni, ci de locuințe. Marile geamuri sunt un fel de pupile care exercită vedere până când raza oglindită – sau a „privirii” lor – este interferată de atenția uităturii umane. Cadrul iar se umanizează atunci. Alternanța exclude prezența efectivă a omului care este numai sugerată. În locul protagonistului, se plimbă însuși cititorul. Drumul pe care se merge nu e numai al cărții, dar și al propriului trecut. Mereu e trimiterea aceasta către noi, a poemelor acestui volum rafinat.

Continuă să citești

Emilian Mirea: Despre lumea în care trăim și murim

e mireaEmilian Mirea: Despre lumea în care trăim și murim. Editura MJM – Craiova, 2012, 120 p.

Carte – dialog cu regretatul scriitor și parapsiholog Ion Țugui.

Problemele puse în discuție sunt la limita dintre știință și religie, cu dese referiri la figuri apostolice. Tema principală pare a fi căutarea lui Dumnezeu sau, în diverse împrejurări, cum îl putem zări. Imposibilitatea identificării este din cauza noastră. De exemplu, dacă într-o sală (de spectacol etc.) se va stinge lumina, nu vom fi în stare să ne mai zărim nici propriile mâini, darmite divinitatea paternă. (Red.)

 

Referat: Romanul Ion, de Liviu Rebreanu

Referat: Romanul Ion, de Liviu Rebreanu

de Dan Ionescu

După o bogată experiență nuvelistică, Liviu Rebreanu avea să dea la iveală în 1920 romanul Ion, un roman realist, obiectiv, pe care Șerban Cioculescu îl considera „primul roman românesc într-adevăr desăvârșit”. La data apariției acestui „masiv muntos”, după cum îl caracteriza criticul Ion Dodu Bălan, romanul românesc număra câteva remarcabile realizări: Ciocoii vechi și noi de N. Filimon, Romanul Comăneștenilor, de Duiliu Zamfirescu, Mara, de Ioan Slavici și Neamul Șoimăreștilor, de Mihail Sadoveanu.

Continuă să citești