DAN IONESCU: Catalogul Presei din Oltenia, de la începuturi până în prezent. Cronică, de Dumitru Vlăduț

catalogul presei...

Catalogul Presei din Oltenia, de la începuturi până în prezent, de Dan Ionescu, Editura David Press Print, Timișoara, 2011, 146 p..Preț: 12 lei. (Pentru detalii, contactați-ne la adresa de e-mail: [email protected])

Catalogul presei din Oltenia. De la începuturi până în prezent (articol publicat în „Revista Română de Istorie a Presei”, Nr. 1 / 2012, p. 155 – 157)

de Dumitru Vlăduț

Sub acest titlu se poate identifica o reală contribuţie ştiinţifică în domeniul istoriei presei româneşti, semnificativă şi pentru ceea ce poate însemna pregătirea în cadrul doctoratului, care nu poate fi doar una formală, de achitare a unor obligaţii. Spunem aceasta întrucât autorul contribuţiei, Dan Ionescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România prin cele opt cărţi publicate, pregăteşte, la Institutul de Istorie și Teorie Literară „George Călinescu”, din cadrul Academiei Române, o teză de doctorat referitoare la presa literară din Oltenia. El a constatat cu acest prilej inexistenţa unui inventar la zi al publicaţiilor literare şi culturale din această zonă pe care şi-a propus să-l realizeze ca un instrument de lucru, integrat însă firesc ansamblului publicaţiilor de toate tipurile din această provincie. Catalogul publicat sub acest titlu este rezultatul acestor investigaţii. Cartea este prefaţată de Crişu Dascălu, conducătorul tezei de doctorat, care evidenţiază în esenţă caracterul binevenit al acestei înfăptuiri şi temeinicia ei.

Continuă să citești

Ioan Slavici: Mara. Referat, de D. Ionescu

Ioan Slavici și-a făcut debutul în literatură ca dramaturg, cu piesa (comedia) Fata de birău(de primar) în 1871, la revista „Convorbiri literare”, la îndemnul lui Eminescu. Totuși, el rămâne în literatură ca un mare prozator și, „dacă ar fi avut mai multă capacitate de lucru, ar fi putut da o Comedie umană”, scria G. Călinescu.

Continuă să citești

Stefan Vladutescu: Mesajul în comunicarea filozofică

com jurn neg

Mileniul trei începe cu înscrierea istoriei filosofiei „ca hermenutică”, în ideea unei „istorii conceptualizante” în care „filosofema nu este o mitemă” (Gheorghe Vlăduţescu, 2007, p. 51 şi p. 211) şi, în plus, cu filosofema mesajului şi cu cea a comunicării, care sunt impuse prin argumentare. Orientarea pe cercetarea spusei urmează presupunerilor cercetării orientate. Premisa de la care pleacă este aceea că atât în spaţiul gândirii filosofice, cât şi în acela al reflecţiei aplicate este necesară o conceptualizare a mesajului şi comunicării. În acest sens, se impune regândirea rolului explicitului şi implicitului în discursul prin care are loc organizarea conceptuală a experienţei trăite, în structurarea cogitativă a materialului cognitiv. Tensiunea dintre implicit şi explicit stă la baza a ceea ce, în perimetrul intersubiectivităţii limbajuale numită comunicare, acţionează ca mesaj.

Continuă să citești

CONCURS

Mărul de aur – Bistriţa
Festivalul Naţional de Satiră şi Umor “Mărul de Aur” se va desfăşura în zilele de 28 – 29 septembrie 2013 şi se adresează creatorilor de literatură, grafică satirică şi interpretare a umorului. Actuala ediţie a festivalului cuprinde următoarele secţiuni de concurs:

Continuă să citești