Selma Lagerlöf: Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia. Recenzie, de Mirela Teodorescu

images

Selma Ottiliana Lovisa Lagerlöf  (n. 20 noiembrie 1858 Ostra Emterwik, Varmland – d. 16 martie 1940) a fost o scriitoare suedeza, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatura (1909)  și prima femeie membră a Academiei Suedeze (1914).

Opera sa posedă puternice tendințe moral-educative, cultivând trecutul legendar, conservarea valorilor perene, tradiția. A scris romane de factură epopeică, pline de fantezie și lirism, cu rezonanțe din vechile legende scandinave.

Continuă să citești

John Steinbeck: Şoareci şi oameni. Recenzie, de Mirela Teodorescu

soareci&oameniJohn Ernst Steinbeck. (n. 27 februarie 1902, Salinas, California – d. 20 decembrie 1968 New York a fost scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1962. El este cunoscut pe scară largă pentru romanul care a câștigat Premiul Pulitzer, Fructele mâniei (1939), romanele  La răsărit de Eden (1952) și Şoareci și oameni (1937). Continuă să citești

La răscruce de vânturi…

S-a întâmplat astăzi…

la-rascruce-de-vanturi

 

1818 – S–a născut Emily Jane Brontë, poetă și romancieră britanică, cunoscută cititorilor din întreaga lume pentru romanul său unic  „La răscruce de vânturi (Wuthering Heights )”, publicat în 1847, tradus în limba română de Henriette Yvonne Stahl.

1894 – S-a născut Alexandru Osvald Teodoreanu (cunoscut sub pseudonimul Păstorel Teodoreanu), epigramist, poet şi prozator (romanul cel mai cunoscut fiind Hronicul măscăriciului Vălătuc). Continuă să citești

Umberto Eco: Numele trandafirului. Recenzie, de Mirela Teodorescu

descărcare

Numele trandafirului (Il nome della rosa) este un roman al scriitorului Italian Umberto Eco. Este o povestire istorică, dar și o anchetă pentru găsirea criminalului, având loc într-o mănăstire italiană în anul 1327. Elemente de  semiotica, analiză biblică, studii medievale și teorie literară se adaugă ficțiunii. Publicat mai întâi în limba italiana în 1980, cu titlul Il nome della rosa (Numele trandafirului), traducerea în limba română a apărut 1984. Cartea a primit Premiul pentru cea mai bună carte a anului și Premiul Strega în 1981.

Rezumatul subiectului

Continuă să citești

Dimitrie Cantemir, personalitate enciclopedică (I). Referat, de D. Ionescu

Prin vasta și remarcabila sa operă științifică și literară, Dimitrie Cantemir se afirmă ca o personalitate a Renașterii noastre. G. Călinescu l-a comparat cu Lorenzo de Medici.

A fost domn al Moldovei, în 1691, apoi, în 1710 – 1711. În urma luptei cu turcii de la Stănilești, pe Prut, a fost nevoit să se refugieze în Rusia lui Petru cel Mare. Este primul savant român, membru al Academiei din Berlin, iar în Diploma care i s-a conferit, se specifică: „Prin adeziunea sa, societatea noastră a dobândit o nouă strălucire și o podoabă neîntrecută”. La Academie, avea colegi pe geograful Humboldt și pe filosoful Leibniz.

Continuă să citești

Un erou al timpului nostru…

S-a întâmplat astăzi…

un.erou.al.timpului.nostru

 

1824 – S–a născut (la Paris) Alexandre Dumas–fiul, al cărui nume a devenit celebru în 1848 după apariția romanul „La Dame aux camélias”

1835 – S–a născut Giosuè Carducci, poet, prozator şi eseist italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1906

1841 –  A decedatMihail Lermontov, poet, prozator si dramaturg rus (n.15.10.1814) Continuă să citești

George Bernard Shaw: Pygmalion. Recenzie de Mirela Teodorescu

descărcare

George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856, Dublin – d. 2 noiembrie 1950) a fost un scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, considerat de unii critici ca unul din cei mai importanți dramaturgi de limbă engleză de la William Shakespeare. Shaw s-a făcut cunoscut atât ca autor de piese de teatru, cât și în calitate de critic de artă și publicist politic.

Motivația Juriului Nobel

pentru opera sa care este marcată de idealism și umanitate, pentru satira sa stimulatoare plină de multe ori de o singulară frumusețe poetică „.

Continuă să citești

Dan Ionescu: Eseuri despre echilibru, Editura Virtual, București, 2010

mica eseuri despre.280x560x0resized

http://books.corect.com/ro/carti/eseuri-despre-echilibru

Eseuri despre echilibru este un volum care vine in completarea bibliografiei universitare. Dan Ionescu, eseist si romancier, ofera cititorilor o culegere de eseuri avand ca pretext, intre altele, subiecte majore ale literaturii romane, de la Ion Barbu la Marin Sorescu. Scrise cu o inteligenta speculativa de buna calitate, eseurile de fata se adreseaza unui public cultivat, cu o pregatire medie sau superioara.