Casa de productie TVR si Premiile Gopo luni 30 martie 2015 – TVR 2

București, 29 martie 2015

 

Casa de Producție sărbătorește industria filmului din România, alături de Gala Premiilor Gopo

În direct, la TVR 2, luni 30 martie, ora 19 :10

 

Luni 30 martie, locul consacrat teatrului TV pe TVR 2 este luat de transmisiunea în direct a sărbătorii industriei filmului românesc – Gala Premiilor Gopo. Evenimentul are loc la Teatrul Național București și va fi difuzat în direct pe TVR2 și Radio România Cultural. Casa de Producție TVR inițiatiază și susține proiecte cinematografice, atât în domeniul filmului documentar, cât și în cel al filmului de ficțiune.

Continuă să citești

Fructul oprit de Vasile Petrica. Recenzie, de Adriana Scăunaşu

vasile petrica

Părintele Vasile Petrica s-a născut la Scăiuş, comuna Fârliug, în 17 martie 1940, iar cartea sa, dedicată credinţei şi spiritului, a fost tipărită în 2014 de Editura Banatul Montan.

Autorul ne împărtăşeşte diferenţa dintre „fruct oprit”şi „fruct otrăvit”: fructul oprit este necomestibil deoarece odată consumat devine primejdios sănătăţii. Un astfel de fruct nu poate fi numit „otrăvit” însă, putând fi utilizat în alte scopuri. În urma acestei clarificări, apare următoarea întrebare: care este totuşi rostul lui? Răspunsul: existenţa unui fruct oprit ne ajută să „delimităm permanent binele de rău şi să fim mereu scrutători la tot ceea ce mişcă în jurul nostru”.

Continuă să citești

Mariana Rusen: Mozaicul saptamanii cu Liana Stanciu – sambata, de la ora 19.00 la TVR 2 si TVR HD

arte carte si capricii

Liana Stanciu aduce un adevărat mozaic cultural

La „Arte, carte şi capricii”- sâmbătă, 28 martie, de la ora 19.00, la TVR 2 şi TVR HD

 

Sâmbătă, 28 martie, de la ora 19.00, Liana Stanciu aduce în emisiunea Arte, carte şi capricii cele mai noi informaţii despre arte vizuale, film, teatru, muzică, evenimente culturale şi vă invită la incursiunea săptămânală în lumea YouTube şi în cea a cărţilor.

Continuă să citești

Prof. Ion Ionescu Bucovu: Vasile Voiculescu- poetul ortodoxismului românesc

descărcare
Vasile Voiculescu- poetul ortodoxismului românesc
 
Medic de plasă prin satele româneşti, Vasile Voiculescu şi-a exercitat profesiunea cu o adevărată abnegaţie samariteană. Umblând prin aceste sate, el a avut prilejul să-şi satisfacă o curiozitate mereu vie pentru tot ce a alcătuit zestrea noastră folclorică, idiomuri, obiceiuri, creaţii artistice, riturile, superstiţiile, vrăjile, descântecele şi leacurile populare.

Continuă să citești

Mariana Rusen: Gala Premiilor Radio România Cultural – vineri, la TVR 2 si TVR HD

Gala-Premiilor-Radio-Romania-Cultural-2015-Foto-Alexandru-Dolea

Gala Premiilor Radio România Cultural – ediţia XV

 

Vineri, 27 martie, de la ora 20.10, la TVR 2 şi TVR HD

 

Respectând tradiţia, şi în acest an, TVR 2 transmite evenimentul organizat de Radio România Cultural care, la fiecare sfârşit de lună martie, celebrează valorile din diferite domenii.

Continuă să citești

PREMIERĂ „Cei ce nu uită” – un spectacol mărturie, la TVR2 și TVR HD Mâine, de la ora 20 :10

foto cei ce nu uita 2 24

PREMIERĂ

 

 „Cei ce nu uită”  – un spectacol mărturie, la TVR2 și TVR HD

Mâine, de la ora 20 :10

 

 

La 50 de ani de la numirea lui Nicolae Ceaușescu, în data de 22 martie 1965, ca prim-secretar al Partidului Comunist Român, Casa de producție TVR propune spre difuzare „Cei ce nu uită..”, un spectacol mărturie în regia lui Gavriil Pinte, la Teatrul „Regina Maria” Oradea.

 

Continuă să citești

Premiera Casa de productie TVR CEI CE NU UITA luni 23 martie 2015 – TVR 2


foto cei ce nu uita 2 26

București, 19 martie 2015

 

 

Casa de producție TVR susține campania UNITER Artiștii pentru artiști prin difuzarea în premieră a spectacolului Cei ce nu uită”, regia Gavriil Pinte, la TVR2 și TVR HD

Luni 23 martie, de la ora 20 :10

 

 

Televiziunea Română şi Casa de Producţie TVR sunt parteneri ai campaniei Artiştii pentru Artişti, susţinând acest demers prin difuzarea pe canalele TVR, în premieră, a  spectacolului Cei ce nu uită”, în regia lui Gavriil Pinte, producție a  Teatrului Regina Maria Oradea.

 

Continuă să citești

Mariana Rusen: 5 programe noi, din acest weekend, la TVR2

Dan Andrei Aldea Baniciu si Bertzi

Primăvara aduce o avalanşă de noutăţi

La TVR 2 – din acest weekend

 

Sâmbătă, 21 martie, intră în emisie primele programe noi pe care le puteţi urmări, din acest sezon, la TVR 2. Este vorba de o întâlnire săptămânală a Danielei Zeca Buzura cu personalităţi marcante la Mic dejun cu un campion, de un ciclu de 12 documentare, producţie TVR, despre România în anii celui De-Al Doilea Război Mondial, precum şi de două emisiuni îndrăgite care revin într-un nou format. După o pauză de mai mulţi ani, iubitorii micilor prieteni necuvântători pot viziona din nou la TVR 2 emisiunea Arca lui Noe,  în timp ce iubitorii muzicii bune au o surpriză extraordinară din partea lui Ducu Bertzi. El îl aduce în prima ediţie a noului sezon Omul cu chitara pe Dan Andrei Aldea – care, pentru prima dată după 40 de ani, revine în studiourile TVR. Tot sâmbătă, emisiunea Popasuri folclorice  aduce o ediţie specială dedicată marelui violonist şi dirijor Petrică Pană la împlinirea a 50 de ani de la debutul său în Televiziunea Română.

Continuă să citești

Bogdan Mihai Dascălu – Romițan: Titu Maiorescu și descoperirea Europei. Europa văzută de un deschizător de drumuri în cultură. Recenzie, de Dan Ionescu

coperta_T.M_desc. Eu

Europa văzută de un deschizător de drumuri în cultură*

de Dan Ionescu

*Recenzie apărută în revista „Scrisul Românesc”, Nr. 3 / 2015, pp. 16, 17

Titu Maiorescu și descoperirea Europei de Bogdan Mihai Dascălu – Romițan este o lucrare postdoctorală, apărută la Editura Muzeului Național al Literaturii Române, în 2013, conducător științific fiind academicianul Eugen Simion.

Titlul este potrivit. Datorită activității Junimii, literatura română s-a alipit, ca valoare și paletă problematică, Apusului. Tinerii burghezi, care au studiat în străinătate, la Viena, Berlin și Paris, au revenit în țară și au stabilit un program de prelegeri populare, cu norme și teme revigorante pentru societate, pe care l-au îndeplinit ani la rând, în beneficiul orașului și al societății românești în general.

Continuă să citești