Mircea-Florian Ruicu: Rolul activităților extrașcolare în educația elevilor

 

images

Prof. consilier şcolar Mircea-Florian Ruicu

                                                                C.J.R.A.E – C.T.A.M. „C. Brâncuşi” Craiova

 

„Să nu-i educăm pe copiii noştri pentru lumea de azi! Această lume nu va mai exista când ei vor fi mari şi nimic nu ne permite să ştim cum va fi lumea lor. Atunci să-i învăţăm să se adapteze!” (Maria Montessori – „Descoperirea copilului”)

Ideea de activitate extracurriculară a apărut în contextual reorganizării sistemului global de învăţământ, care mizează – cu rare excepţii – pe formativ, în detrimentul informativului specific învăţământului de tip tradiţional. În plus, vorbim de necesitatea învăţării pe parcursul întregii vieţi (life-long learning) sau a educaţiei permanente. Educaţia de tip extracurricular nu vine să răstoarne un sistem de valori, să contravină educaţiei de tip curricular încetăţenite, ci o completează, făcând-o mai atractivă pentru educabili şi mai eficientă.

Continuă să citești

Noutăți de la Mirela Vașadi

Mirela VASADI

Mirela Vaşadi pregăteşte surprize şi ediţii speciale la Arta fericirii

Pentru săptămâna viitoare şi pentru perioada Sărbătorilor de iarnă

 

Cu ocazia desfăşurării (în perioada 2-8 noiembrie 2015) a celei de-a 11-a ediţii a “Săptămânii PSI”, Mirela Vaşadi şi echipa emisiunii Arta fericirii au oferit – şi continuă şi în ediţiile viitoare – întâlniri cu o parte dintre personalităţile care urmează să conferenţieze în cadrul Săptămânii PSI. Până acum, nume mari precum profesorul universitar doctor Vasile Dem Zamfirescu, părintele psihanalizei româneşti, profesorul universitar doctor Daniel David, fondatorul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, sau dr. Diana Vasile, preşedintele Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei au fost deja invitaţii Mirelei Vaşadi la Arta fericirii.

Continuă să citești

Adi Popescu: O țară fericită

adi popescu

Este a patra carte a autorului în ordine cronologică şi aproape o carte unică în peisajul literaturii motivaţionale româneşti.

Este o lucrare structurată în eseuri motivaţionale. Multe din aceste eseuri au un puternic iz patriotic. Autorul se vede pe el însuşi un patriot şi consideră că acest patriotism adevărat este ceea ce le lipseşte celor ce ne conduc destinele. Consideră că, la ora actuală este o acută criză de patrioţi în randul clasei conducătoare şi nu numai.

Continuă să citești

CM Gimnastica de la Glasgow- de mâine, în direct la TVR2

CM Glasgow 2015

Campionatul Mondial de Gimnastică Artistică

 

În direct de la Glasgow, de marţi până duminică, la TVR 2 şi TVR HD

 

În perioada 27 octombrie – 1 noiembrie 2015, Televiziunea Română va transmite în direct de la Glasgow finalele Campionatului Mondial de Gimnastică Artistică. Chiar dacă după încheierea etapelor de calificare sportivii români au obţinut rezultate dezamăgitoare, competiţia continuă cu finala feminină pe echipe (în 27 octombrie), finala masculină (28 octombrie), finala individual compus feminin (29 octombrie), finala individual compus masculin (30 octombrie), precum şi cu finalele pe aparate la feminin şi masculin (programate pe 31 octombrie și 1 noiembrie).

Continuă să citești

Mircea Florian Ruicu: ROLUL FAMILIEI ÎN ADAPTAREA ŞCOLARĂ A COPILULUI

 

images

Consilier şcolar Mircea Florian Ruicu

                                                                                  C.T.A.M. „C. Brâncuşi” Craiova

 

Adaptarea şcolară reprezintă după cei mai mulţi specialişti un proces psiho-social proiectat şi dirijat de către educator, consilier şcolar, psiholog etc. în scopul realizării unui acord optim între educabil şi mediul didactic.

Dintr-un alt punct de vedere, adaptarea şcolară este doar o etapă în demersul social de adaptare individuală în care copilul este integrat în comunitate prin parcurgerea procesului educaţie familialăeducaţie preşcolarăeducaţie şcolarăeducaţie socială. Prin urmare, adaptare înseamnă aderare de natură psiho-socială la nivel de microgrup social.

Continuă să citești

Spectacol multipremiat – VASSA JELEZNOVA luni la TVR 2

Spectacol multipremiat – VASSA JELEZNOVA, în regia lui Ion Cojar

Luni, 26 octombrie, ora 20 :00 la TVR 2

 

Casa de producție a TVR a propus, pe tot parcursul acestui an,  reîntâlniri cu spectacolele premiate și răsplătite de UNITER – Uniunea Teatrală din România. Înființată foarte repede după Decembrie 1989, chiar la începutul lui 1990, UNITER a continuat tradiția premiilor ATM, prin premiile UNITER, care răsplăteau cel mai bun actor, actriță, regizor spectacol, decor etc. Casa de producție marchează 25 de ani de la crearea acestei Uniuni prin spectacole reper. „Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki, preluare în platou a spectacolului Teatrului Național București, propus spre difuzare mâine seară, a încasat patru astfel de premii: George Constantin pentru rolul Hrapov, Florina Cercel pentru eroina principală – Vassa Jeleznova, scenografia versatilă – Dan Jitianu și regie – Ion Cojar.

  Continuă să citești

Mariana Rusen: Loredana cântă la TVR2 cu Grigore Leșe – duminică, de la 18.30

Drumul lui Lese si Loredana 25 oct

Loredana Groza aduce muzica populară pe Drumul lui Leşe

Duminică, 25 octombrie, de la ora 18.30, la TVR 2 şi TVR HD

 

Duminica aceasta, Grigore Leşe ne propune o nouă călătorie iniţiatică, de a redescoperi acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască. Fiecare ediţie conectează ruralul cu urbanul, prezentul cu trecutul, motiv pentru care Grigore Leşe are şi în această săptămână invitaţi artişti valoroşi din ambele zone. Este vorba de Loredana Groza şi de lăutarii din Goicea, Corabia, Băbiciu.

Continuă să citești

Mariana Rusen: Teatru, tango, film si experimente la Slon- vineri, la TVR 2 – cu Liana Stanciu

Liana Stanciu si Teodor Corban

Noutăţi din teatru, muzică, dans, experimente culturale inedite, cărţi

Vineri, la Arte, carte şi capricii”, cu Liana Stanciu, la TVR 2

 

Vineri, 23 octombrie, de la ora 21.00, la TVR 2 şi TVR HD, Liana Stanciu este gazda unei ediţii de Arte, carte şi capricii în care subiectul principal este Teatrul – legat nu doar de  deschiderea stagiunii Teatrului Vienez pentru Copii, ci şi de începerea celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru. Despre acest eveniment  Liana vă aduce ultimele informaţii direct de la Marina Constantinescu, directorul Festivalului.

Continuă să citești