În cadrul „Întâlnirilor SpectActor”, organizate de Teatrul Național „Marin Sorescu”, duminică, 28 februarie, la ora 11, a fost invitat scriitorul Emil Hurezeanu, ambasador al României în Germania. Domnia Sa, a susținut o conferință pe tema „În istorie, între poezie și jurnalism”. Conferința a avut loc în sala „Ion D. Sîrbu”. Cu acest prilej, a fost lansată și cea mai recentă carte a autorului, Pe trecerea timpului, apărută la Editura Curtea Veche.
Arhive lunare: februarie 2016
Amintiri despre Caragiale. Prezentare, de Adi Popescu
Amintiri despre Caragiale
Cu ceva vreme în urmă (mai precis în concediul din anul 2007), am citit o carte extraordinară despre I.L.Caragiale. E scrisă de un colectiv de autori. M-am convins, dacă mai era cazul, de faptul că literatura română naşte adevărate genii. Caragiale e cu siguranţă un mare geniu. Scrierile lui sunt de actualitate şi astăzi. Sunt convins că scrisoarea lui pierdută se va juca cu casa închisă şi peste câteva sute de ani. Am văzut de curând o ecranizare cu Claudiu Bleonţ. Elementul de noutate era laptopul de pe biroul lui Tipătescu. Continuă să citești
MARTIRII LUI EROS – EMINESCU ŞI VERONICA, Roman de Ion Ionescu – Bucovu. Prezentare, de Liliana-Corina Glogojeanu-Boia
Eveniment lansare carte în cadrul Târgului Gaudeamus. Romeo Crîșmaru: Românii timoceni. Cronică de eveniment, de Mirela Teodorescu
Târgul de carte Gaudeamus găzduit de Teatrul „Marin Sorescu” ne-a prilejuit joi, 25 februarie 2016, lansarea cărții lui Romeo Crîșmaru, „Românii timoceni. Studiu jurnalistic despre românii dintre Timoc și Morava și lupta lor pentru păstrarea identității naționale”.
Autorul afirmă că această carte reprezintă pagini de istorie vie, o istorie ilustrată în articole de presă și interviuri, pentru că indubitabil, presa înseamnă tot istorie, o istorie ceva mai romanțată și uneori mai abruptă, dar o istorie văzută și trăita de jurnaliști.
Eveniment lansare carte în cadrul Târgului Gaudeamus. Mihai Firică : România Puzzle. Ilustrate din rezervația de cleptozauri. Cronică, de Mirela Teodorescu
Târgul de carte Gaudeamus, găzduit de Teatrul „Marin Sorescu”, este generos în lansare de carte „bună”. Astfel, joi, 25 februarie 2016, am avut prilejul să primim de la rafinatul jurnalist, Mihai Firică, o carte specială, o colecție de articole publicate în presă în ultimii cinci ani.
Cartea reprezintă idei, frământări, teme, incertitudini, nemulțumiri de pe scena politicii românești, o agora încrâncenată de interese nu tocmai conforme cu idealurile și așteptările autorului. Ce se întâmplă cu noi, cu locurile unde trăim, care dintre noi e cel mai potrivit să preia frâiele și să conducă țara spre normalitate.
Titlu nou la Adenium. A apărut romanul În gaură, de Arthur Suciu
Titlu nou la Adenium
A apărut romanul În gaură, de Arthur Suciu
Este În gaură relatarea unei crize sau doar o farsă prin care naratorul își pune în scenă propria ratare? Ce este serios și depresiv și ce este comic până la kitsch în acest roman pe cât de simplu, pe atât de tăios? În gaură spune povestea unui copywriter politic ce își trăiește criza de la mijlocul vieții în timpul unei alte crize, cea socială. Acțiunea are loc într-un București decăzut, pe fundalul protestelor din 2013 împotriva exploatării de la Roșia Montană. Iată un om captiv al tuturor crizelor posibile, dar mai ales profesionale și amoroase. Ficțiunea pare a fi singura cale de a le depăși. În gaură este și un roman despre dorința de a scrie un roman…
„Vrem să ne unim cu țara!”, de Iulian Popescu
„Vrem să ne unim cu țara!”, de Iulian Popescu, Editura SITECH, Craiova, 2015, 252 p.
Iulian Popescu, un geniu al istoriei mecanicii, membru al Academiei de profil, de ani buni publică romane, în general, de factură istorică, datorită propensiunii înspre cercetare, care nu poate fi oprită de nimic. Sătul până peste cap de teorii, mai mult sau mai puțin la modă, consacrate istoriei naționale, el a ajuns la propriul câmp de vedere. Astfel, a elaborat o trilogie dedicată Revoluției lui Tudor Vladimirescu, celei de la 1848 și Unirii Mari, de la 1 Decembrie 1918.
Veronica Micle- „Îngerul blond” al lui Eminescu (II). Studiu, de Ion Ionescu
VERONICA MICLE- „ÎNGERUL BLOND” al lui EMINESCU. Studiu, de Ion Ionescu
Comunicat de presă: A venit vremea Antologiilor!
Comunicat de presă
A venit vremea Antologiilor!
Adenium va publica și anul acesta câte o antologie a celor mai frumoase poezii și proze scurte care au apărut în anul 2015 în revistele literare românești, în format print sau electronic, precum și pe site-uri și bloguri.