Mario Sampaolesi: Malvinas. Lirica unui conflict. Cronică literară, de Dan Ionescu

Lirica unui conflict

de Dan Ionescu

 

În 2010, a apărut la editura Aius, o ediție bilingvă a cărții Malvinas, de Mario Sampaolesi. „Născut la Buenos Aires, în 1955, Mario Sampaolesi e unul dintre poeții argentinieni reprezentativi de astăzi – scrie George Popescu, semnatarul prefeței – , atât prin activa sa implicare în proiecte cultural de anvergură, cât și, de asemenea, prin poetica de o manifestă polivalență, de la fiorul primordial până la mesajul de o evident militanță social și umanistă. Este autor al unor volume de versuri (Cielo Primitivo, La Bellezza de la Lejano, La Lluvia sin Sombra, Puntos de Colapso) printre altele. O parte din opera sa a fost tradusă în engleză și franceză și, de asemenea, ca urmare a unui sejur de doi ani la Paris, a tradus, printre altele, Cimitirul marin al lui Paul Valery“.

Continuă să citești

Grila de primăvară TVR2

Primăvara aduce la TVR 2 divertisment, filme şi seriale noi, precum şi un concurs nou de cultură generală

Oferta postului este completată cu sport, ştiri şi noi sezoane ale emisiunilor tradiţionale

Mult mai multe filme artistice noi – care se alătură filmelor de Telecinematecă, româneşti şi de artă – teatru, seriale de succes pentru toate gusturile, sport, ştiri şi mult divertisment – aşa se prezintă, succint, noua ofertă a postului TVR 2 în această primăvară.

Continuă să citești

Condiția femeii în literatură. Eseu argumentativ, de Alina Băcioiu

Condiția femeii în literatură
Din cele mai vechi timpuri, femeia a avut un anumit statut. Rolul ei era acela de
a procrea, de a întreține gospodăria și de a-i crește pe copii. În prezent, femeia nu
mai este considerată inferioară bărbatului, între cei doi existând egalitate. Din punctul meu de vedere, femeia a evoluat de-a lungul timpului, atât în societate, cât și în
literatură, condiția acesteia fiind descrisă în diverse opere.

Continuă să citești

Mişcarea cinetică în viziunea eminesciană, de Virginia Nicola

Ne-am întrebat vreodată ce reprezintă energia cinetică? Majoritatea persoanelor ştiu faptul că aceasta aparţine fizicii, dar niciodată nu au încercat să realizeze o corelaţie între ştiintă şi alte domenii, precum literatura. În mod uimitor, acest subiect, ce pare că nu are nicio legătură cu umanul, ci doar cu arta exactităţii, poate fi regăsit din abundenţă în marile opere ale literaturii române.
Continuă să citești

Virgil Ciucă: Aduceți Basarabia acasă*. Cronică literară, de Dan Ionescu

Virgil Ciucă: Aduceți Basarabia acasă (Editura Scrisul Românesc, Craiova, 2016)

*Cronică apărută în revista „Scrisul Românesc”, 2017

Volumul de lirică patriotică, Aduceți Basarabia acasă (Editura Scrisul Românesc, Craiova, 2016), semnat de Virgil Ciucă, este dedicat „Generației care va avea curajul și dorința de a se sacrifica pentru reîntregirea pământului și a neamului românesc”, așa cum a fost generația de la 1918, înfăptuitoare a Marii Uniri. Dezideratul poetului este susținut și de aspectul primei coperți, pe care apare harta României Mari. Câteva dintre argumentele de natură istorică ale realipirii sunt exprimate în poemul care conferă titlul volumului:

Continuă să citești