Ion R. Popa: Dialog între generații. Proză scurtă

Dialog între generații

         Echipa managerială a Liceului Teoretic „Henri Coandă” din Craiova a inițiat o acțiune de o deosebită importanță în viața școlii, a profesorilor și învățătorilor acesteia, a întregului personal care își desfășoară activitatea în această prestigioasă unitate de învățământ: un dialog între generațiile de ieri și de astăzi de educatori, modelatori de personalități și făuritori de caractere din acest liceu.

Continuă să citești

„Olimpul Literar” și „Datina”*, de Dan Ionescu

Olimpul Literar” și … „Datina”, de M. Gușiță, III, 1925, nr. 1 – 2, p. 21 – 23
*din volumul „Datina” (Critică și istorie literară)

Titlul „Olimpul literar și… Datina constituie o paralelă între muntele Olimp (aluzie la cel mitologic, grecesc), lăcaș al zeilor, și datina, atât revista cu titlul omonim, cât și datina cu sensul de tradiție.

Editorialistul incriminează pretenția lui Cezar Petrescu de a face parte din sfera superioară a jurnalismului literar, numai pe criteriul spațial, de trăitor în capitală, și restul în domeniu nu ar conta. Întrebarea implicită este ce legătură persistă între Olimp, cu toate percepțiile, mitologice și geografice, și un scriitor de limbă română, gazetar în București. „Olimpul literar” și „Datina” apar ca două talere, ale aceleiași balanțe, gazetăria autohtonă, însă fiecare taler, pe latura lui, contrabalansând în funcție de voința lectorilor de gazete. Taberele își fixaseră numărul de membri și de simpatizanți, pe când exponenții mișcărilor, modernistă ori tradiționalistă, redactori și conducători de publicații, erau încă predispuși migrației.

Continuă să citești