Puntea măgarului. Fragment de roman, de Ion R. Popa

 PUNTEA MAGARULUI

   

         În faţa  Liceului „Mihai Viteazul” şi pe scările acestuia se afla destul de multă lume: mame cu copii în braţe, de mână sau în cărucioare, dar şi tătici, bunici în situaţii asemănătoare sau singuri.  Era o zi frumoasă de primăvară, după o iarnă cu multă zăpadă care nu se afla departe în urmă, deşi unii pomi dăduseră în floare şi se bucurau, în zumzet de albine, de razele soarelui din ce în ce mai calde. Mulţi dintre cei aflaţi acolo erau  în trecere sau la plimbare şi se opriseră din curiozitate.

Continuă să citești

Prof. Ion R. Popa: Unirea din 24 Ianuarie 1859, un pas spre Marea Unire din 1918

Unirea din 24 Ianuarie 1859,

UN PAS SPRE MAREA UNIRE din 1918

Rezultat din îngemănarea a două neamuri viguroase ale Antichităţii – dacii şi romanii – , poporul român a străbătut veacurile istoriei fără a se fi clintit de pe vatra strămoşească, clădită pe pilonii Carpato-Danubiano-Pontic şi aureolată de spiritualitatea creştină, cu drumul jalonat în istoria-i multiseculară de jertfele al căror sânge i-au fertilizat pământul strămoşesc, din care s-au hrănit stabilitatea şi perenitatea lui.

Continuă să citești

Iarnă grea, necazuri mari. Fragment din romanul „În umbra oţetarului” de Ion R. Popa

IARNĂ GREA, NECAZURI MARI

(Fragment din volumul „În umbra oţetarului” de Ion R. Popa)

Deşi Crăciunul fusese petrecut pe uscat în mare parte a ţării, ba chiar lumea rurală ducea dorul zăpezii pentru a feri semănăturile toamnei de gerul ce era aşteptat, îndată după Bobotează a nins abundent. Stratul de zăpadă anunţat de serviciile meteo nu era deosebit de mare, în sud-vestul ţării abia depăşind şaizeci de centimetri, iar în partea de est vreo patruzeci.

Continuă să citești