Balul Operei 2018 – în direct la TVR 3, sâmbătă, de la ora 19.00

Balul Operei 2018 – în direct la TVR 3 şi TVR Cluj

Sâmbătă, 3 martie, de la ora 19.00, pe parcursul a trei ore, urmăriţi un eveniment cultural de excepţie 

Balul Operei se bucură anul acesta de structura clasică a balurilor vieneze, tematica abordată fiind cea a Centenarului Marii Uniri şi a unităţii în diversitate. Programul liric şi coregrafic al serii va aduce publicului artişti de mare valoare, inclusiv soliştii, Orchestra şi Ansamblul de Balet  al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. În premieră, Sala Mare se va transforma în sală de bal, personajul principal fiind publicul, într-un eveniment al excelenţei în dans, muzică şi eleganţă.

Continuă să citești

Prof. Ion R. Popa: Viața și activitatea lui Ion Stamatescu (Părțile a II-a și a III-a)

II. ÎNTORTOCHEATE SUNT CĂILE UNEI… INVENȚII!

         Aşa cum pe un sol fertil o sămânţă găseşte condiţii prielnice să încolţească, dar depinde de împrejurări dacă va putea să se şi dezvolte şi să rodească, tot aşa, pe fondul studiului susţinut asupra atâtor aparate de zbor, al încercării acestora pe pistă şi în aer, dlui Ion Stamatescu i-a încolţit ideea construirii uni avion cu decolare şi aterizare pe verticală, căruia i-a dedicat o bună parte a vieţii, a capacităţilor şi energiilor sale.

Continuă să citești

Prof. Ion R. Popa: Viața și activitatea lui Ion Stamatescu

Acum două zile, s-a stins din viață, la 90 de ani, un distins aviator al Craiovei, Ion Stamatescu. El nu a acumulat grade și distincții militare deosebite, pentru că nu a fost pe placul regimului trecut. Și-apoi, cei care tot încercau să construiască aparate de zbor poate că aveau gândul ascuns chiar de a zbura peste graniță. Dar asta nu l-a împiedicat să cerceteze și să experimenteze în domeniu până când a închis ochii pentru totdeauna. Ultima clipă a vieții l-a găsit lucrând la o creație tehnică prin care încerca să dea curs unei idei care l-a stăpânit toată viața: un aparat de zbor cu decolare pe verticală, pe care îl lucra în propria locuință, pe părți componente.
    Iată mai jos câteva rânduri despre VIAȚA ȘI ACTIVITATEA LUI ION STAMATESCU.

Continuă să citești

Prof. Ion R. Popa: Simțul artistic tradițional al comunităților din vestul și nordul Olteniei

         Zona deluroasă care înconjoară ca o ghirlandă fruntea Olteniei de la Dunăre, în partea mehedințeană și doljeană, și continuă în nordul provinciei spre zona subcarpatică până la Olt, are un specific în manifestarea artistului popular, asupra căruia încercăm să ne oprim.

Continuă să citești