Bianca Dinescu: Idealul naţional – ieri şi astăzi, la „Omul şi timpul”

https://blog.revistaderecenzii.com/


Idealul naţional – ieri şi astăzi, la „Omul şi timpul”

Istoricii Ioan Aurel Pop şi Silvian Emanuel Man sunt partenerii de dialog ai lui Rafael Udrişte în ediţia din 31 octombrie a emisiunii. „Omul şi timpul” se vede la TVR 1 duminică, de la ora 19.00.

Continuă să citești

Bianca Dinescu: Ciugud, o comună… mai ceva ca afară, duminică, în „Dosar România”

https://blog.revistaderecenzii.com/

Ciugud, o comună… mai ceva ca afară, duminică, în „Dosar România”


Viaţa la ţară, în România, poate fi chiar mai bună decât în străinătate! Un exemplu ni-l oferă reportajul pe care îl putem urmări duminică, 31 octombrie, de la ora 18.00, la TVR 1.

Continuă să citești

„Am suflet de arhivar” – Nicu Alifantis, invitat la „Nocturne”, TVR 1

https://blog.revistaderecenzii.com/

„Am suflet de arhivar” – Nicu Alifantis, invitat la „Nocturne”, TVR 1

Împreună cu Marina Constantinescu, cantautorul face o călătorie emoţionantă printre amintiri. Amintiri cu şi despre oameni valoroşi: Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete, Vlad Mugur. În noua ediţie „Nocturne”, la TVR 1, joi, 28 octombrie, ora 23.00.

Am putea începe cu un vers celebru: „Ploua infernal…”, care, pe muzica lui, sună divin, dar mai bine îl lăsăm pe invitatul „Noctunelor” să ne introducă în atmostferă: „Deși ploioasă, ziua în care s-a înregistrat ediţia a fost una extrem de frumoasă, dar și emoționantă pentru mine. Am fost în TVR, după mulți ani, și am filmat, la invitația doamnei Marina Constantinescu, pentru emisiunea Noctune. O oră minunată, în care am depănat multe, foarte multe amintiri din teatru și, mai ales, despre oameni sezaționali ai aceastei lumi. Am fost chiar și răsfățat de echipa Marinei fiind „cazat” în cabina „Toma Caragiu”, gest absolut emoționant care mi-a creat o stare cu totul deosebită! Mulțumesc, Marina, pentru această întâlnire!”, scria Nicu Alifantis la finalul filmărilor pentru ediţia „Nocturne” pe care telespectatorii o vor putea urmări la TVR 1 joi, 28 octombrie, de la ora 23.00.

Este muzician, actor, poet, cântăreţ şi compozitor de muzică folk şi de teatru. Iubit de public, în fiecare dintre ipostaze. De oraşul Brăila se leagă perioada sa de ucenicie. De acolo începe povestea celui care se poate lăuda cu aproape o jumătate de secol de activitate artistică, iar împreună cu Marina Constantinescu, la „Nocturne”, Nicu Alifantis parcurge câteva amintiri dragi. 

A avut şansa să cunoască mulţi oameni valoroşi, de o generozitate extraordinară, din generaţia veche de artişti. Cu unul dintre ei, regizorul Alexandru Tocilescu, a sondat foarte multe registre. „În 1973, are loc întâlnirea cu Dimov, graţie lui Toca, la Brăila”. „La Nevestele vesele din Windsor, piesa de teatru pusă în scenă la Piatra-Neamţ, Toca m-a pus să repet de atât de multe ori, încât am răbufnit”, îşi aminteşte Nicu Alifantis, care, însă, recunoaşte acum, „a fost, totuşi, un exerciţiu formidabil”.

Amintirile îl poartă şi spre Cătălina Buzoianu, alături de care a lucrat la spectacolul „Chira Chiralina”, pentru care a compus muzica, precum şi spre un alt nume drag: Ioan Luchian Mihalea.

„Am suflet de arhivar”, susţine cantautorul, care păstrează cu sfinţenie bilete, înregistrări, afişe, notiţe, un exerciţtiu pe care îl face de 45 de ani. „Adun lucrurile astea pentru că fac parte din trăirile mele!” (Nicu Alifantis)

„Teatrul te învăluie şi te obligă să intri în competiţie cu tine însuţi. Ca să nu-l dezamăgeşti”

Dialogul cu „povestitorul teatrului românesc”, aşa cum îl numeşte Marina Constantinescu pe invitatul ei, continuă, mai ales că, deşi publicul larg nu ştie, multe dintre compoziţiile lui Alifantis vin din zona teatrului. A şi jucat, „a dus tava”, cum se spune, ba mai mult, tot ce-a învăţat din teatru a băgat într-o cutiuţă şi i-a slujit în muzică. Inclusiv din relaţia cu maşiniştii a avut de învăţat. „Teatrul te învăluie şi te obligă sa intri în competiţie cu tine însuţi. Ca să nu-l dezamăgeşti”, mai spune Nicu Alifantis la „Nocturne”.

Nicu Alifantis a lucrat şi cu regizorii Silviu Purcărete sau Vlad Mugur, despre cel din urmă afirmând: „nu avea nimic ostentativ, deşi era un geniu”.

Alte gânduri, despre teatru sau despre prietenie, de exemplu – pe care Nicu Alifantis o defineşte „să oferi, fără să ceri nimic în schimb” – descoperim în conversaţiile „Nocturne” de joi, 28 octombrie, de la ora 23.00, la TVR 1.

Ne lăsăm cuprinşi de farmecul dialogurilor „Nocturne” cu mari personalităţi ale teatrului, filmului şi muzicii clasice în fiecare joi, de la ora 23.00, la TVR 1. Actorul Marcel Iureş a fost primul invitat al Marinei Constantinescu în noul sezon „Nocturne”, iar pe 21 octombrie, la „Noctune”, am avut întâlnire cu alergătorul de cursă lungă a existenţei şi rezistenţei, Dan Chişu.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii „Cabina de montaj”, iar din 2001 povestea ei continuă cu „Nocturne”, emisiune difuzată de TVR 1.

Din toamna anului 2021, poveştile culturale depănate la „Nocturne” pot fi urmărite în fiecare joi noapte, de la ora 23.00 la TVR 1. „Nocturne” este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile.” Marina Constantinescu face echipă la „Nocturne” cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Regele Mihai, omagiat la TVR în campania „Ultimul rege – 100 de ani”. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Mandatory Credit: Photo by Sipa Press/REX (270755f) KING MICHAEL ROMANIAN KING MICHAEL VISITING BUCHAREST, ROMANIA – 1997

Regele Mihai, omagiat la TVR în campania „Ultimul rege – 100 de ani”

·         Campania Ştirilor TVR cu reportaje care reconstituie viaţa Regelui Mihai şi documentarul în premieră „Republica lor, regele nostru”, difuzat în emisiunea „Ora Regelui”, readuc în atenţia publicului un reper de moralitate şi demnitate pentru toţi românii – Regele Mihai.

În preajma aniversării a 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României, Televiziunea Română dă startul campaniei „Ultimul rege – 100 de ani”, prin care cinsteşte memoria celui care a fost şi rămâne un reper de moralitate şi demnitate pentru noi toţi.

Astfel, de vineri, 22 octombrie, telespectatorii vor putea urmări în Telejurnalul TVR 1 de ora 20.00 o serie de reportaje realizate de jurnalista Camelia Csiki, reportaje care reconstituie viaţa Regelui Mihai, începând de la naştere şi până în momentul când ne-a părăsit, în 2017. Seria va cuprinde şi evenimentele care au loc în cadrul centenarului ce marcheză cei 100 de ani de la naşterea ultimului rege al românilor.

„Pentru că Regele Mihai a rămas în memoria noastră drept un reper de moralitate şi demnitate, pe care nu-l mai putem regăsi în nicio personalitate a prezentului, cred că este important să îi cinstim memoria. Pentru mulţi tineri şi pentru publicul nostru, al Telejurnalului şi al emisiunii Ora Regelui, e important să existe un astfel de reper. Suntem o societate lipsită de astfel de valori, vedem viaţa politică agitată astăzi, dar Regele Mihai a fost contemporan cu noi, iar tinerii noştri telespectatori merită să ştie, să afle, să redescopere valori în istoria noastră, iar noi trebuie să îi ţinem vie memoria”, motivează jurnalista Camelia Csiki.

„Televiziunea Română a fost cea care a transmis şi prezentat funeraliile regale, preluate de mari televiziuni din toată lumea de la noi. Iar la 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai, în an centenar, este un demers firesc ca Televiziunea Română să marcheze acest eveniment important, mai ales că, fiind pandemie, multe dintre evenimentele programate au fost anulate sau amânate”, mai adaugă jurnalista.

În acest proces de reconstituire a memoriei Regelui Mihai, pe lângă imagini, fotografii inedite, informaţii mai puţin ştiute, detalii necunoscute sau declaraţii ale unor istorici din mai multe generaţii, în reportajele campaniei „Ultimul rege – 100 de ani”, telespectatorii îl vor revedea pe Regele Mihai în spicuiri din interviurile acordate Televiziunii Române în timpul vieţii. Îl vom recunoaşte şi în declaraţiile unor persoane care l-au cunoscut, printre care Lascăr Zamfirescu (plecat de asemenea dintre noi), fostul coleg de clasă al regelui sau ale altor persoane care l-au întâlnit pe suveran.

Premiera documentarului „Republica lor, regele nostru”, în „Ora Regelui”, la TVR 1

Tot pentru a marca cei 100 de ani de la naşterea celui mai democrat om de stat al României, personaj tragic al istoriei contemporane, TVR mai propune telespectatorilor, în premieră, un documentar care dezvăluie relaţia românilor şi a ţării cu Regele Mihai, în cele trei decenii scurse de la Revoluţie. Documentarul „Republica lor, regele nostru”, realizat de Bogdan Şerban Iancu, va putea fi urmărit în cadrul emisiunii „Ora Regelui”, începând de sâmbătă, 23 octombrie, ora 14.30.

Structurat în 3 episoade, a câte două părţi fiecare, documentarul „Republica lor, regele nostru” divulgă motivele pentru care politicienii nu au avut capacitatea de a înţelege importanţa strategică a Regelui, condamnând România la ani de stagnare şi de rămânere în urmă faţă de ţările din jur, şi felul în care Suveranul a acţionat pentru ca noi să fim recunoscuţi ca o naţiune demnă, integrată în Uniunea Europeană şi în NATO. 

Trădat de toţi, loial tuturor este motto-ul devenit epitaf al extraordinarului om şi rege cu care am fost contemporani. După trei decenii de activitate febrilă în slujba unei ţări ostile uneori, nerecunoscătoare de cele mai multe ori, Mihai I a reuşit să devină din personaj de ocară, cel mai admirat român, cu cea mai mare cotă de încredere. La final, o ţară întreagă i-a stat alături pe drumul către nemurirea istorică” – Bogdan Şerban Iancu. 

Dacă documentarul lui Bogdan Şerban Iancu pentru „Ora Regelui” va veni cu dezvăluiri destul de dure, campania Ştirilor TVR reprezintă mai multe file cu poveşti despre Regele Mihai, calde, blânde, aşa cum a fost Majestatea Sa.

Cele mai emoţionante momente din cadrul Concertelor Regale caritabile, într-o emisiune specială, la TVR 1 – pe 24 octombrie, ora 17.50

Timp de 12 ani, din 2008, în fiecare zi de 25 octombrie, ziua de naştere a Regelui Mihai, Ateneul Român a găzduit unul dintre cele mai importante evenimente culturale de promovare a talentului. Concertele Regale caritabile, pentru copiii şi tinerii bursieri ai programului Tinere Talente al Fundaţiei Regale Margareta a României, au sprijinit cei peste 300 de artişti aflaţi la început de drum. Pandemia, însă, a pus lacăt acestor manifestări. Duminică, 24 octombrie, de la ora 17.50, la TVR 1, emisiunea „România are nevoie de artă” va reedita cele mai emoţionante momente din cadrul Concertelor Regale caritabile şi va cuprinde o serie de scurte interviuri cu invitaţi speciali, prezenţi la Ateneul Român sau live video: actorul Marcel Iureş, interpreţii Paula Seling şi Zoli Toth, Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”, precum şi o parte dintre bursierii programului Tinere Talente.

Bianca Dinescu: Dezbatere publică – ediţie specială la TVR

https://blog.revistaderecenzii.com/

Dezbatere publică – ediţie specială la TVR

•       Tot ce trebuie să ştii despre vaccinarea anti-COVID-19, stimulent al imunităţii. Vineri, 22 octombrie, ora 21.00, în direct la TVR 1.



Colegiul Medicilor din România şi Televiziunea Română organizează o dezbatere cu caracter de informare științifică, la care vor participa cei mai renumiţi medici din România, pentru a oferi răspunsuri la cele mai arzătoare întrebări ale românilor cu privire la vaccinarea anti-COVID-19.

Continuă să citești

Băiatul devenit ghid turistic ca să cutreiere lumea, invitat la „Nocturne”

https://blog.revistaderecenzii.com/

Marina Constantinescu

Băiatul devenit ghid turistic ca să cutreiere lumea, invitat la „Nocturne”

Numele lui mai e strâns legat de publicitate, de Goran Bregovici sau de stand-up-ul românesc. Marina Constantinescu ne invită la o călătorie alături alergătorul de cursă lungă a existenţei şi rezistenţei, Dan Chişu. La TVR 1, pe 21 octombrie, ora 23.00.

Continuă să citești