Cântecul dragostei – Friedrich Hölderlin

https://blog.revistaderecenzii.com/

Sursa fotografiei: https://www.alamyimages.fr/friedrich-holderlin-apres-la-peinture-de-kramer-1895-image211280010.html

Îngerilor bucuriile, mergem pe a Domnului cale
Unde în naturii templu veseliile răsună.
Ochii tulburi să nu ne fie, și nici grijile nu fie,
Orice ființă să se bucure de dragoste la fel ca noi.

Continuă să citești

Frica de frică. Proză de Mariana Palaghia

https://blog.revistaderecenzii.com/

Ca orice copil, am pornit în viaţă acumulând tot felul de frici –  induse de cei din jur, de poveştile din cărţi sau chiar de imaginaţia mea debordantă. Pe măsură ce am crescut, am constatat că multe dintre acestea au dispărut, doar pentru a face loc altora noi, specifice fiecărei etape de viaţă.  

Continuă să citești

Urmuz : Puțină metafizică și astronomie

https://blog.revistaderecenzii.com/

Sursa fotografiei: https://www.babelmatrix.org/

Și iarăși, cine dintre noi se mai poate plânge că forța primordială, cauza cauzelor, nu poate fi niciodată atinsă, descoperită, când toți se căznesc să o apuce de la început, înapoi, și nimeni nu s-a încercat să o învăluie, pentru clipa de față, să o prindă măcar o dată pe flanc?

Și care e rostul să ții morțiș să descoperi vreo cauză, și că numai una singură și cea dintâi, când toate cauzele, din nenorocire, sunt și efecte și dau din ele efecte îndrăcit de multiple și de încâlcite.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Oradea: Are loc, în premieră, un concert al trio-ului italian Il Volo, în acompaniamentul unei orchestre simfonice ample, alcătuită din peste 30 de muzicieni profesionişti – ora 20:00,  la Oradea Arena. Desfăşurat în cadrul turneului mondial al ansamblului, concertul cuprinde interpretări ale unor melodii pop-opera adorate de publicul din întreaga lume, dar şi piesele de rezistenţă care i-au propulsat în topul celor mai apreciaţi artişti internaţionali ai momentului – „O Sole Mio”, „Notte Stellata (The Swan)” sau „Grande Amore” fiind numai câteva dintre ingredientele show-ului completat cu momente de umor

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Conferinţă de presă organizată de NEPI Rockcastle şi Promenada Mall Bucureşti în cadrul căreia este inaugurată instalaţia de arhitectură Efectul Picasso – ora 10:30, Promenada Mall

*Brașov: Muzeul ‘Casa Mureşenilor’ Braşov prezintă prezintă proiectul cultural ‘Muzeele vin la şcoală’; conferinţă de presă organizată la Şcoala Gimnazială nr. 11 Braşov – ora 11:30, Str. Busuiocului, nr. 1

Continuă să citești

Tulcea (văzută de Alexandru Vlahuță)

https://blog.revistaderecenzii.com/

„Varda!” Majă — aici: plasă (prin apropiere de mreajă). — și punțile se trag cu zgomot. Roata izbește puternic în valuri, începe malul să fugă dinaintea noastră — casele parcă se-nvârtesc. Tot mai în fund, tot mai departe, se văd pe cheiul plin de lume fluturând batistele, ca niște aripi de porumbei. În stânga ne desparte de nemărginita oglindă a lacului Brateș un val de pământ clisos și fără vegetație, de-a lungul căruia se așterne albă vechea șosea a Prutului spre Reni. În dreapta învălesc malul desișuri de lozii și de trestie. De după munții Dobrogiei soarele s-arată, în ceața dimineții, ca o ghiulea de foc. Dunărea s-abate din drum, ca și cum ar vrea să mai arunce-o privire — cea din urmă — înspre câmpiile Moldovii, și-n larga îndoitură pe care-o face-n țărmul Dobrogiei, ne pomenim din nou trecând prin fața Galaților. De astă dată vedem pe deal tot orașul ca într-o panoramă. Un vânt rece suflă dinspre miazănoapte — e crivățul Rusiei. Dintre maluri umbrite de sălcii iese Prutul, tulbure și mâlos, cea din urmă solie pe care-o mai primește Dunărea de la Carpați. De-aici până în furca Ciatalului țărmul stâng nu mai e al nostru. Neapropiem de munții Isaccei. Vârfurile lor vinete, pleșuve trag linii colțuroase pe albastrul cerului, brâiele sunt îmbrăcate-n codru, iar jos, pe poale, se-ntind semănături, imașuri și livezi. Un braț mic se rupe din Dunăre. Pe malu-i trăgănat se vede orășelul Isaccea, vechiul Noviodunum, încunjurat de lanuri de grâu, și mai în jos, fortăreața Eschi-cale, în preajma căreia au avut turcii, pe vremuri, multe războaie cu rușii, care năvăleau aici ușor prin vadul Isaccea. Tot prin vadul acesta a fost venit și Dariu împotriva sciților, cu cinci sute de ani înainte de Cristos; dar cum a venit, așa s-a întors, căci sciții s-au retras departe spre munți, și Dariu și-a ostenit oastea zadarnic căutându-i.

Continuă să citești

Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

1187 – Saladin a cucerit Ierusalimul, după 88 de ani de stăpânire cruciată. Acest eveniment va conduce apoi la cea de-a treia cruciadă.

1552 – În urma unui puternic asediu, orașul Kazan a fost ocupat de rușii lui Ivan cel Groaznic. Cronicile relatează că orașul a fost ars din temelii și o mare parte a populației a fost masacrată.

Continuă să citești