Festivalul Concurs Naţional de Interpretare a Muzicii Folk

https://blog.revistaderecenzii.com/

 Festivalul Concurs Naţional de Interpretare a Muzicii Folk

 „Festivalul Castanilor – In memoriam Gabi Dobre”, ediţia a XXIV-a

Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti și Primăria Municipiului Ploieşti, în parteneriat cu Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, organizează, în perioada 13-14 octombrie 2023, Festivalul Concurs Naţional de Interpretare a Muzicii Folk „Festivalul Castanilor – In memoriam Gabi Dobre”, ediţia a XXIV-a.

Continuă să citești

Valea – Oltului de Alexandru Vlahuță

https://blog.revistaderecenzii.com/

Sursa foto: https://www.gandul.ro/magazin/cum-arata-valea-oltului-in-urma-cu-100-de-ani-galerie-foto-13867002

De la obârșia Bistriței, de sub curmătura Văleanului, mergi mai bine de trei ceasuri spre răsărit, pe sub codrii ce se lasă din culmea Părângului, și dai de cheia Recei, în pragul căreia se deschide fantastica peșteră Stogu. Te sui anevoie pe-o lungă scară de grohotiș până la intrarea ei largă, triunghiulară, din vârful căreia atârnă o stalactită de mărimea unui om aproape, podoabă uimitoare, ce pare că înadins stă spânzurată acolo ca să te vestească de ce minunății ai să vezi mai departe. Într-adevăr, de-abia faci vro douăzeci de pași în gârliciul peșterei, și te găsești înlăuntrul unei bolți uriașe, din tavanul și de pe pereții căreia atârnă mii de stalactite lucii și străvezii, candelabre, potire acoperite cu năframe de piatră, ciucuri mari și perdele horbotate, din încrețiturile cărora se preling și cad picături de apă („lapte de piatră”) pe creștetele stalagmitelor de jos, ce cresc în felurite forme, înălțându-se spre podoabele de sus. Mai în fund găsești tidve de urși, oase risipite de cine știe câte mii de ani; pe sub păretele din dreapta, un izvor lunecă încet, cu sclipiri argintii, răsfirându-și apa limpede ca o pânză de lumină pe lespezi netede de alabastru; hrube înguste se deschid pe de lături, tainiți încâlcite se scoboară în adâncimile întunecoase ale muntelui, în cari înaintezi orbecăind, și de la o vreme pășești tot mai încet, tot mai cu grijă — temeri nedeslușite te năvălesc, începi s-asculți tăcerea pustiului, ca un copil lăsat singur în întuneric -dorul de lumina soarelui te cheamă îndărăt.

Continuă să citești

Ileana Simziana de Petre Ispirescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

A fost odată un împărat. Acel împărat mare şi puternic bătuse pe toţi împăraţii de prinpregiurul lui şi-i supusese, încât îşi întinsese hotarele împărăţiei sale pe unde a înţărcat dracul copiii, şi toţi împăraţii cei bătuţi era îndatoraţi a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Poveşti de Petre Ispirescu - Ileana Simziana
Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Timișoara: Biblioteca Universității Politehnica Timișoara organizează marți, 3 octombrie, începând cu ora 14:00, vernisajul expoziției  „Biblia în lumina istoriei. Expoziție de istorie și arheologie biblică”. Expoziția curatoriată de Claudiu Besserman va cuprinde 32 de planșe care propun „o adevărată lecție de cultură creștină și religioasă și totodată o promovare a cercetării științifice a Bibliei”. În cadrul aceluiași eveniment, va avea loc și prezentarea catalogului care însoțește această expoziție, volum redactat sub coordonarea  Bibliotecii Județene Arad și de Complexul Muzeal Arad. Pe parcursul evenimentului vor fi susținute o serie de prelegeri și discuții la care vor lua parte conf. univ. dr. Sorin Bulboaca, directorul Complexului Muzeal Arad, conf. univ. dr. Sorin Ciutacu, profesor de limbi clasice la Universitatea de Vest din Timișoara, pastoral Vasile Duma, preotul romano-catolic Nicola Laus, preotul greco-catolic Valentin Danciu, și consilierul județean Bojin Mihai (CJT)

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Marți, 3 octombrie, de la ora 19:00, la Radio România Cultural, se va difuza: Străini În Țara Lor! Scenariu radiofonic de Magda Duțu, după romanul Pribegi în țară răpită de Dumitru C. Moruzi. Regia artistică: Petru Hadârcă. Producție artistică realizată de Teatrul Național Radiofonic – Radio România, în colaborare cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău

Continuă să citești

De ce-aș fi trist de Tudor Arghezi

https://blog.revistaderecenzii.com/

De ce-aș fi trist ? că toamna tîrzie mi-e frumoasă ?
Pridvoarele-mi sînt coșuri cu flori, ca de mireasă.
Fereastra mi-este plină
De iederi împletite cu vine de glicină.
Beteala și-o desface la mine și mi-o lasă,
Cînd soarele rămîne să-l găzduiesc în casă.
O prospețime nouă surîde și învie
Ca ca de botez, de nuntă și ca de feciorie.

Continuă să citești