Balaurul cel cu şapte capete de Petre Ispirescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

 A fost odată într-o ţară un balaur mare, nevoie de cap. El avea şapte capete, trăia într-o groapă, şi se hrănea numai cu oameni. Când ieşea el la mâncare, toată lumea fugea, se închidea în case şi sta ascunsă până ce-şi potolea foamea cu vreun drumeţ pe care îl trăgea aţa la moarte. Toţi oamenii locului se tânguiau de răutatea şi de frica balaurului. Rugăciuni şi câte în lună şi în soare se făcuseră, ca să scape Dumnezeu pe biata omenire de acest nesăţios balaur, dară în deşert.

Poveşti de Petre Ispirescu - Balaurul cel cu şapte capete
Continuă să citești

Noaptea – Friedrich Hölderlin

https://blog.revistaderecenzii.com/

Vă salut, voi umbre adăpostite,
Voi alei ce-n preajmă-mi v-odihniți;
Tu lună calmă, nu auzi calomniatorii ce pândesc,
Inima-mi, de luciul perlei tale fermecată.

În lume unde proștii joc își bat,
Se luptă pentru goale siluete,
Fuge spre voi acela care nu vede sclipirilor tumultul!
Vanitoasa lume, nu! Numai virtutea o iubește.

Continuă să citești

Noul sezon „Gala umorului”, din 13 octombrie, la TVR 1. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Mirela Zeța și Dragoș Huluba Mirela Zeța

Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Stela Popescu, Jean Constantin, Draga Olteanu-Matei, Horaţiu Mălăele, Amza Pellea, Toma Caragiu – Generaţia de Aur a comediei româneşti ne încântă sufletul în serile de vineri, la TVR 1. „Gala umorului”, una dintre cele mai iubite producţii ale Televiziunii Române, ajunge la cel de-al 20-lea sezon şi ne propune în continuare întâlnirea cu marii actori ai Generaţiei de Aur în scheciuri celebre, momente şi schiţe comice. Din 13 octombrie, gazdele show-ului, Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba, ne dau întâlnire în fiecare vineri, la ora 21.00, la TVR 1.

Continuă să citești

Poftiţi în arena cuvintelor corecte! Noi ediţii „Care pe care”, la TVR 1. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Ruxandra Gheorghe Negrea

Bucuresti, 6 octombrie 2023

Din 7 octombrie, „Care pe care” se vede la TVR 1 în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 16.00. Patru tineri în pragul majoratului se întrec în prima ediție pe terenul limbii române.

Limba română este limbă maternă pentru 24 de milioane de oameni. Cei mai mulți sunt, desigur, în România și în Republica Moldova, urmați apoi de românii din țările din jur: Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria. Dar migrația a făcut ca vorbitori nativi de română să ajungă și în țări mai îndepărtate: Israel, Germania, Italia, Spania ori Statele Unite. Interesant este că, în şcolile din 43 de țări ale lumii, limba română se predă ca limbă străină. Pentru toţi cei care iubesc limba română, TVR 1 aduce ediţii în premieră ale emisiunii „Care pe care”! Din 7 octombrie, singurul concurs din audiovizualul românesc dedicat limbii române, „Care pe care”, poate fi urmărit sâmbăta şi duminica, de la ora 16.00. 

Continuă să citești

Oglinda zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

1571 – Bătălia de la Lepanto: Flota otomană a fost zdrobită de flota Ligii Sfinte, aflată sub comanda lui Don Juan de Austria.

1698 – Sinodul de la Alba Iulia: mitropolitul ortodox și 38 de protopopi au semnat actul de unire cu Biserica Romei. Astfel a luat naștere Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

1769 – James Cook a descoperit Noua Zeelandă.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Târgu Mureş: Noaptea Albă a Galeriilor (NAG), a VIII-a ediţie. Organizator este Asociaţia K’ARTE, iar partener Bioeel. Proiectul este implementat cu contribuţia galeriilor/operatorilor: B5 Studio, Art Nouveau – UAP, Camera K’ARTE, Fundaţia Bernady Gyorgy, Winekooltour & Asociaţia Wine & Art Social Club, Antigalerie Cactus, Asociaţia Acasă la Hundorf şi a artiştilor participanţi în secţiunea ATELIERE DESCHISE – în galerii de artă şi spaţii independente, între orele 17.00-00.00

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1000, 1.000.000 de povești” (FITC #15) se desfășoară între 7 și 14 octombrie. Tema acestei ediții este Tehnologii multimedia în spectacolele pentru copii – se va reflecta atât prin spectacolele selectate, cât și în atelierele și workshopurile susținute de profesioniști din domeniu. Activitățile din FITC #15 se desfășoară în Sala Mică a Teatrului Ion Creangă (Str. Biserica Amzei 21-23) și în Sala Rapsodia (Str. Lipscani, nr. 53). FITC #15 este organizat în cadrul proiectului european Mapping – A Map on the aesthetics of performing arts for early years. Programul complet, precum și alte detalii despre evenimentele din Festival pot fi consultate pe www.fitc.teatrulioncreanga.ro

Continuă să citești