Arhive zilnice: 9 octombrie 2023
Fata moșului cea cuminte. Poveste de Petre Ispirescu
https://blog.revistaderecenzii.com/
A fost odată un om bătrân care avea o fată mare, de se dusese vestea în lume de vrednicia ei. Moşneagul (unchiaşul) se căsători de a doua oară cu o babă, care avea şi ea o fată mare.
Continuă să citeștiCufărul zburător de H. C. Andersen
https://blog.revistaderecenzii.com/
Era odată un negustor aşa de bogat încât ar fi putut să pardosească cu bani de argint toată strada lui şi pe lângă asta şi o ulicioară aproape toată, dar nu le pardosea pentru că-şi întrebuinţa altfel banii şi când dădea o para, lua înapoi un galben, fiindcă era priceput; dar într-o bună zi a murit.
Continuă să citeștiLibertatea de a gândi. Proză de Mariana Rusen
https://blog.revistaderecenzii.com/
Trăind jumătate de viaţă în comunism iar cealaltă jumătate în societatea care a urmat, am constatat cât de relativă este libertatea, oricare ar fi ea.
Continuă să citeștiDacă din cer – Friedrich Hölderlin
https://blog.revistaderecenzii.com/
Dacă din cer lumina fericirii se
Revarsă, bucuria se dă omenirii,
Și ea se minunează de unele
Vizibile, înalte și plăcute:
Informații culturale
https://blog.revistaderecenzii.com/
* Sibiu: Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu organizează lansarea volumului ‘Florilegiu bibliologic: peregrin cu incunabula von Brukenthal’, al profesorului şi cercetătorului Constantin Ittu. Evenimentul va avea loc începând cu ora 18:00, în spaţiul American Corner Sibiu, la etajul 5 al bibliotecii publice sibiene, instituţie de cultură care se bucură de susţinerea financiară a Consiliului Judeţean Sibiu. Alături de autor, vor participa la întâlnirea cu publicul, Alexandru Chituţă, manager interimar al Muzeului Naţional Brukenthal şi Răzvan C. Pop, director la Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu
Continuă să citeștiInformații culturale
https://blog.revistaderecenzii.com/
* Asociaţia Elite Art Club organizează, în Sala Librărie, de la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, vernisajul expoziţiei de artă generativă ce reuneşte lucrările realizate de participanţii din cadrul proiectului NextGeneration – ora 18:00, la sediul ARCUB, Sala Librărie, str. Lipscani, nr. 84-90. Expoziţia va fi deschisă publicului larg, cu intrare gratuită, în perioada 9-19 octombrie
Continuă să citeștiÎn Râmnicu – Sărat de Alexandru Vlahuță
https://blog.revistaderecenzii.com/
Din codrii Găvanelor ieșim pe-ntinsoare de plaiuri, spre răsărit, pe sub „Gropile de aur” din muntele Bisoca — Abrudul Buzăului — lăsăm în urmă sate, împrăștiate pe văi, și lacuri cu ostroave plutitoare, și izvoare sărate ce-aștern, pe unde trec, cărări de zăpadă, și, după vro trei ceasuri de umblet tot pe locuri învălurate și pe sub frânturi de dealuri descoperite, cotim la stânga și dăm în măreața spintecătură a Râmnicului. Valea se deschide ca o carte, pe malurile-i revărsate, de-o uimitoare înălțime, se-nfig gospodării, căsuțe rare, fânețengrădite cu leațuri, fâșioare de livezi prinse pe clinuri înguste, gata parcă să se pornească și să curgă toate de râpă. Aici, la capătul Bisocei, e schitul Poiana Mărului, ascuns în mijlocul pădurii ce-mbracă până jos malul drept al Râmnicului. Ne scoborâm în adâncul prăpăstios al văii și trecem râul prin vad. Soarele asfințește. În fund, pe Bisoca, norii aprinși se farmă, bulgări de jăratic se-mprăștie pe cer — înaltul mal din fața noastră e rumenit ca de bătaia unei flăcări. Urcăm pe cărări piezișe pripoarele descoperite — umbra-nserării neajunge din urmă, și intrăm cu ea în satul Jitia. De aici încep să se ridice grebenii munților ce-ncununează partea dinspre miazănoapte a Râmnicului-Sărat.
Continuă să citeștiFrance Gall – Poupée de cire, poupée de son – Eurovision 1965 – Luxembourg – Winner
Calendarul zilei
https://blog.revistaderecenzii.com/
1514 – Regele Ludovic al XII-lea al Franței s-a căsătorit cu cea de-a treia soție, Maria Tudor, sora regelui Henric al VIII-lea al Angliei.
1760 – În timpul Războiului de Șapte Ani, trupele rusești au invadat Berlinul.
Continuă să citești