„Prezenţe româneşti”, o nouă serie de emisiuni despre românii din Serbia, la TVR Internaţional. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Bucuresti, 17 octombrie 2023

„Prezenţe româneşti”, o nouă serie de emisiuni despre românii din Serbia, la TVR Internaţional

Pe 19 octombrie, la TVR Internaţional debutează un nou proiect editorial dedicat comunităţilor româneşti din afara graniţelor, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Continuă să citești

Cele trei rodii aurite de Petre Ispirescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

A fost odată un împărat, şi avea un fecior; acesta, şezând la fereastră, vede o babă bătrână, care venea cu tivga să ia apă de la fântână. Ce-i vine lui, ia o piatră şi aruncând-o către fântână, nemereşte drept în tivgă, şi aceasta se sparge; baba, care simţise de unde venise piatra îşi aruncă ochii la fereastra împăratului şi vede pe fiul de împărat făcând haz; atunci baba zise:

Poveşti de Petre Ispirescu - Cele trei rodii aurite
Continuă să citești

PE OBÂRȘIA. LA OMUL. PE VALEA CERBULUI de Alexandru Vlahuță

https://blog.revistaderecenzii.com/

E frig; încă n-a răsărit soarele, și noi de mult urcăm pe coastele uscate și priporoase ale Obârșiei. Schitul a rămas departe-n urmă; la stânga, în jos, de-abia se mai zăresc, dincolo de spintecătura Ialomiții, câteva pete negre de codru, tot mai largă și mai adâncă se cască năprasnica vale de sub noi; în dreapta se-nalță surele metereze ale Bucegilor, turme de stane se-nșiră pe creste, pale de ceață se mișcă molatec pe dinaintea lor. Unde te-ntorci, nu vezi decât spinări goale de munți, întinsa domnie-a prăpăstiilor ș-a pustietăților de piatră, — nici un copac, nici un izvor, nici un petecuț de verdeață pe care să-ți odihnești privirea. De-asupra „Babelor” o lumină albă se-mprăștie pe cer, un pisc înalt s-aprinde de cealaltă parte, apoi altul, — perdeaua de ceață se rupe, șun snop de raze, lungi suliți luminoase, săgetează văile. Încă două ceasuri de urcuș, și suntem pe vârful cel mai înalt al Bucegilor, pe creștetul plesuv al „Omului”.

Continuă să citești

Oglinda zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

1448 – O armată maghiară condusă de Iancu de Hunedoara a atacat fără succes armata otomană condusă de sultanul Murad al II-lea, în a doua bătălie de la Kosovo Polje.

1604 – Astronomul german Johannes Kepler a observat, în constelația Ophiuchus, „Supernova din 1604” („Steaua lui Kepler”). El a publicat mai târziu concluziile sale în cartea „De Stella nova in pede Serpentarii”.

Continuă să citești