Noul sezon „Dosar România” vine cu schimbări în format. De joi seară, la TVR 1. Articol de Bianca Dinescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

​Bucureşti, 18 octombrie 2023

Noul sezon „Dosar România” vine cu schimbări în format. De joi seară, la TVR 1

Marile evenimente din istoria imediată a României, subiecte ce ne afectează viaţa sunt abordate, din 19 octombrie, prin documetare de creație sau de investigație, precum și prin dezbteri, în ediții speciale. Seria începe cu documentarul „De la marginea lumii”, ce tratează situaţia persoanelor adulte cu autism, joi, 19 octombrie, ora 21.00, la TVR 1.

Continuă să citești

Devenirea spiritului – Friedrich Hölderlin

https://blog.revistaderecenzii.com/

Nu-i ascunsă omenirii spiritul în devenire,
Și cum viața însăși, de oameni e găsită,
E ziua vieții și-a zorilor venire
Și bogății imense e-a spiritului ursită.

Precum natura e atât de minunată
Omul se uită și vrea s-o-nțeleagă,
Și cum se-ncrede-n viața ce i-e dată
Cu jurământul sfânt de duh se leagă.

traducere Christian W. Schenk
Sursa: https://poetii-nostri.ro/friedrich-holderlin-devenirea-spiritului-poezie-id-43054/

Lupul cel năzdrăvan şi Făt-Frumos de Petre Ispirescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

 A fost odată un împărat şi o împărăteasă. Ei aveau trei copii. Mai aveau pe lângă palaturile lor o grădină foarte frumoasă. Şi atât de drag îi era florile acestui împărat, încât însuşi cu multă tragere de inimă le plivea şi îngrijăa de grădină. În fundul acestei grădini crescuse un măr cu totul şi cu totul de aur. Împăratul nu mai putea de bucurie că în grădina sa se află un aşa pom cum nu se găsea în toată lumea. Se tot întorcea pe lângă dânsul şi se tot uita pe de toate părţile la el, de i se scurgeau ochii. Când, într-o zi, văzu că pomul înmugureşte, înfloreşte, se scutură florile şi roadele se arată: apoi spre seară dă în pârguială. Îi zâmbea mustaţa împăratului şi îi lăsa gura apă, când se gândea că a doua zi o să aibă la masa sa mere de aur, lucru ce nu se auzise până atunci.

Poveşti de Petre Ispirescu - Lupul cel năzdrăvan şi Făt-Frumos
Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Sibiu: Prezent la Sibiu cu ocazia festivalului Astra Film Festival, Andre Singer, realizator de documentare și antropolog britanic se va întâlni cu publicul din România astăzi 18 octombrie, ora 17:00, la Sala Thalia, în cadrul unui masterclass ‘Maeştri: o viaţă în documentar’, creat de regizorul nominalizat la Premiul BAFTA Liviu Tipuriţă. Singer va vorbi despre antroplogie, perspectiva colaborării cu regizori de renume mondial şi modalităţi de abordare a unor subiecte sensibile şi cu importanţă simbolică

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Muzeul Național al Literaturii Române invită la o întâlnire cu artiștii și designerii care expun în cadrul Expoziției-capsulă de bijuterie contemporană sustenabilă CSWeek, ediția a II-a, „Meet the artists @MNLR Crețulescu” – ora 19:30, Str. Nicolae Crețulescu 8. Printre partenerii media se numără Radio România Cultural

Continuă să citești

Pe Coama Mohorului de Alexandru Vlahuță

https://blog.revistaderecenzii.com/

Se crapă de ziuă. Bacii își pregătesc gălețile pentru mulsoare. Oile behăiesc, înghesuindu-se la strungă. Văile sunt înecate de ceață. Pădurile, vârfurile munților parcă plutesc în aer. Departe, dinspre curmătura Oltețului slomnește pe poalele cerului lumina albă a zorilor, și norii arginții prind a se rumeni pe margini. Într-acolo zarea se limpezește, și măgurile par dogorâte ca de bătaia unei flăcări. O geană roșie se aprinde la îngemănarea pământului cu cerul. Încet se saltă soarele, rotund și scânteietor. Negurile se risipesc. Plaiurile verzi, brobonite de rouă, par bătute cu diamante.

Continuă să citești