Actorul Adrian Vancica, invitat la „Nocturne”, pe TVR 1. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Nocturne

A ştiut dintotdeauna că vrea să fie actor. Şi-a urmat visul – joacă teatru sau în filme artistice. De peste 12 ani, o ţară întreagă îl iubeşte şi pentru rolul din serialul „Las Fierbinți”. Despre independență, talent, curaj și asumare – luni, 30 octombrie, ora 23.00, la „Nocturne”, cu Marina Constantinescu și Adrian Văncică.

Continuă să citești

George cel viteaz. Basm de Petre Ispirescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

A fost odată un împărat şi o împărăteasă. Zece ani au vieţuit ei în căsătorie şi nu putură face şi ei măcar o stârpitură de copil. În cele de pe urmă, împăratul porunci împărătesei soţiei lui, că dacă într-un an de zile de aci nainte nu-i va face un copil, să ştie că pâine şi sare pe un taler cu dânsul nu va mai mânca.

Poveşti de Petre Ispirescu - George cel viteaz
Continuă să citești

Din trecutul nostru/Undirea neamului românesc de Alexandru Vlahuță

https://blog.revistaderecenzii.com/

Între unguri și bulgari. Frații Asan și Împărăția Romano-Bulgară. Năvălirea tătarilor

De pe la sfârșitul sutei a patra, marea împărăție romană e desfăcută în două. În partea de apus, cu scaunul la Roma, au năvălit germanii, — în partea răsăriteană cu scaunul la Constantinopol, au năvălit slavii. Neamurile celelalte de barbari se mistuie cu încetul, ca apele fără matcă, pe care le soarbe pământul. Lumea creștină e ruptă și ea în două: biserica de Apus — catolică — sub ascultarea Papei de la Roma, și biserica de Răsărit — ortodoxă — sub ascultarea Patriarhului de la Constantinopol. La anul 679 bulgarii se așează de partea cealaltă a Dunării, între Balcani și Marea Neagră, peste slavi și se contopesc cu ei. În a doua jumătate a veacului al nouălea trec, cu regele lor Boris, la legea creștinească. Șovăiesc la început, vreo doi-trei ani, între biserica de Apus și cea de Răsărit. Frații Metodiu și Chiril, trimiși să răspândească învățăturile lui Hristos la popoarele slave, alcătuiesc un alfabet nou — alfabetul chirilic de mai târziu — și scriu cărți slavonești pentru slujba bisericească. Sub înlăturarea acestor mari și neobosiți apostoli ai neamurilor slave, bulgarii rămân de-al binelea creștini „pravoslavnici”, legați de patriarhia din Constantinopol.

Continuă să citești

Triptic religios la Vulcana-Băi, județul Dâmbovița. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com/

Triptic religios la Vulcana-Băi, județul Dâmbovița

Dintr-o ofertă turistică a Agenției „Danalex” din Ploiești, am aflat cu uimire că în localitatea Vulcana-Băi, din județul Dâmbovița se află un triptic religios, alcătuit dintr-o biserică ortodoxă, o geamie și o sinagogă. Curiozitatea a fost mare, mai ales că zona nu este cunoscută pentru existența numeroasă în comunitate a persoanelor de religie islamică și mozaică.

Continuă să citești