Fata de împărat şi fiul văduvei. Poveste de Petre Ispirescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

  A fost odată un împărat foarte bogat şi puternic. Acest împărat avea un fecior şi o fată. Întâmplându-se să-i moară feciorul, îl îngropă cu mare cinste şi alai ca pe un împărat. Când fu a duce mortul la biserică, fata împăratului ceru a merge şi dânsa să-l petreacă. Aşa de păzită era fata aceasta de tată-său, încât până atunci nici soarele nu-i văzuse feţişoara, nici vântul nu-i bătuse părişorul. Ea se îmbrăcă în negru şi-şi lăsă părul despletit pe spate, şi aşa merse de petrecu pe frate-său la groapă. Şi aşa gătită îi şedea şi mai bine decât altminteri. Căci, nu e vorba ea era foarte frumoasă. Crinii şi viorelele rămăseseră pe jos şi nici la degetul cel mic al ei nu le punea.

Poveşti de Petre Ispirescu - Fata de împărat şi fiul văduvei
Continuă să citești

A răsărit senina lună – Heinrich Heine

https://blog.revistaderecenzii.com/

A răsărit senina lună
Și strălucește peste mare;
Eu stau cu draga mea-mpreună
Și-o strâng la sân cu dezmierdare.

Stăm singurei, uitați pe maluri:
„Iubito, ce asculți cu frică
La vuietul de vânt pe valuri?
De ce tresare mâna-ți mică?…”

„Nu-i vânt pe valuri, ci cântarea
Sirenelor ce mă-nfioară,
Surorilor pe care marea
Mi le-a-nghițit odinioară.”

Traducere St. O. Iosif

Sursa: https://poetii-nostri.ro/heinrich-heine-a-rasarit-senina-luna-poezie-id-28121/

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Cluj-Napoca: A XVIII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată On the Couch, va avea loc în perioada 27 octombrie – 12 noiembrie 2023, în București și Cluj-Napoca, și va aduce în fața publicului 18 concerte, 35 de muzicieni și o serie de evenimente intitulată SoNoRo Talks – ON THE COUCH. Din program:

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și școlii artei fotografice românești, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” organizează conferința-dezbaterea „Miraj, Miracol, Magie în alb-negru” – ora 17:30. În cadrul evenimentului vor avea loc lansarea albumului bilingv german-român „SCHWARTZ – WEISS – 66 – ALB – NEGRU”, autori Klaus Fabritius, Cristian Sencovici, Eduard Duldner și vernisajul expoziției de fotografie „Memoria în alb-negru”. Prezintă: dr. Klaus Fabritius. Evenimentul se va desfășura în limba germană și limba română. Intrarea este liberă. Expoziția poate fi vizitată în perioada 7-30 noiembrie. Evenimentul va fi transmis și online prin intermediul platformei Zoom. Pentru participare în sistem online: se transmite un e-mail la adresa [email protected] și se primeşte în timp util link-ul pentru conectare online. Înregistrarea video a evenimentului va putea fi vizionată din 16 noiembrie pe site-ul și pagina de Facebook a instituției

Continuă să citești

Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

1480 – Prima mențiune documentară a „sulgerului” în Țara Românească: denumire dată dregătorului din Țara Românească și Moldova în secolul al XV-lea, care avea ca sarcină aprovizionarea curții domnești cu carne, lumânări și alte provizii.

1728 – S-a născut exploratorul englez James Cook (d. 1779).

1801 – Alessandro Volta a prezentat prima baterie electrică.

Continuă să citești