Muntenia 1494–1593 de Alexandru Vlahuță

https://blog.revistaderecenzii.com/

Toate silințele marelui Ștefan de-a smulge Muntenia din vâltoarea în care intrase au rămas zadarnice. Lăcomia de bani a turcilor, mereu ațâțată de bogățiile țării ce părea a nu mai avea sfârșit, își găsise un minunat ajutor în dușmănia dintre cele două vițe domnitoare ale Munteniei — Basarabeștii și Drăculeștii. Când a închis Ștefan ochii, în Țara Muntenească era domn, Radu al IV-lea, fiul și urmașul lui Vlad Călugărul. Evlavios ca și tatăl său, își închină bisericii întreaga lui domnie de aproape paisprezece ani. Își aduse sfătuitor pe bătrânul Nifon, care fusese patriarh la Constantinopol. De când stăpâneau turcii sfânta cetate, călugării greci împânzeau lumea, în căutarea unei îngrădiri mai bune. Mulți veniră cu Nifon și în țara lui Radu și, găsind aici îndestulare și largă dărnicie de la toți, nu numai că nu s-au mai îndurat să plece, dar au scris de le-au mai venit și alți frați și tovarăși în acest binecuvântat pământ al făgăduinței. Nifon, mitropolitul, în urma unei neînțelegeri cu domnul, își scutură papucii în poarta Târgoviștei și plecă, blestemând cu foc țara, din care ieșea încărcat de daruri și de bani.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Timișoara/ București: În perioada 8 – 9 noiembrie, scriitoarea italiană Donatella Di Pietrantonio își va întâlni cititorii din Timișoara și București, cu prilejul aniversării a 25 de ani de existență a colecției „Biblioteca Polirom” (coordonator: Dan Croitoru), colecție în care i-au apărut romanele Cea care se întoarce (2020) și Borgo Sud (2022), în traducerea Mihaelei Găneț. Venirea în România a scriitoarei italiene este susținută de Institutul Italian de Cultură din București. Din program:

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Asociația Institutul Gurdjieff din România, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, organizează miercuri, 8 noiembrie, ora 18:30, în Sala Tancred Bănățeanu a MNȚR, evenimentul muzical cu tema: „Regăsiri”. Cu această ocazie, va avea loc un concert în cadrul căruia vor fi prezentate și audiate lucrări din muzica orientală clasică, muzica sufi, muzica otomană, așa cum se regăsesc acestea în compozițiile și transcrierile realizate de Dimitrie Cantemir, G.I.Gurdjieff/ Thomas de Hartmann, Aziz Mahmud Hudai, Yunus Emre, Süleyman Erguner Dede, Derviș Kûçek Mustafa Dede, İsmail Dede Efendi, Zeki Mehmet Ağa. Prezintă:Kudsi Erguner – muzician și arhitect, Ambasador al Bunăvoinței pentru UNESCO, Pierre Zuber – reprezentant al Institutului Gurdjieff Paris, Cantemir Mambet – președinte al Asociației Institutul Gurdjieff din România. Concertul va fi susținut de Kudsi Erguner Trio, alcătuit din: Kudsi Erguner (ney – flaut), Tristan Driessens ( ‘ûd – lăută cu gâtul scurt), Jacobus Thiele (instrumente de percuție). Printre partenerii media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional

Continuă să citești