Sarea în bucate. Basm de Petre Ispirescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

 A fost odată un împărat. Acest împărat avea trei fete. Rămânând văduv, toată dragostea lui el şi-o aruncase asupra fetelor. Ele mărindu-se şi văzând sârguinţa ce punea părintele lor ca să le crească pre ele, să le înveţe şi să le păzească de orice răutăţi şi bântuieli, se sileau şi ele din toată puterea lor ca să-l facă să uite mâhnirea ce-l cuprinsese pentru moartea mumei lor.

Poveşti de Petre Ispirescu - Sarea în bucate
Continuă să citești

Alb – George Bacovia

https://blog.revistaderecenzii.com/

Orchestra începu cu-o indignare gratioasă.
Salonul alb visa cu roze albe –
Un vals de voaluri albe …
Spatiu, infinit, de o tristete armonioasă …

În aurora plină de vioare,
Balul alb s-a resfirat pe întinsele cărări –
Cântau clare sărutări …
Larg, miniatură de vremuri viitoare …

Sursa: https://poetii-nostri.ro/george-bacovia-alb-poezie-id-78/#google_vignette

Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

1538 – Papa Paul al III-lea l-a excomunicat pe regele Henric al VIII-lea al Angliei.

1600 – Regele Henric al IV-lea al Franței s-a căsătorit cu Maria de Medici.

1830 – A murit Simón Bolívar, cel mai important conducător al luptei de eliberare a popoarelor din America Latină de sub dominația spaniolă (n. 1783).

1863 – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat „Legea secularizării averilor mânăstirești”; în urma aplicării ei, 25% din teritoriul țării devenea patrimoniul statului.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Piatra Neamț: Pentru finalul anului 2023, Centrul pentru Cultură şi Arte ‘Carmen Saeculare’ Neamţ a pregătit şase spectacole dedicate publicului din judeţ. Evenimentele artistice, în care vor fi implicate o parte a Claselor Şcolii Populare de Artă din Piatra-Neamţ, vor avea loc în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din Piatra-Neamţ. Din programul zilei:

Continuă să citești

Tania Jilavu: Impresii de lectură

https://blog.revistaderecenzii.com/

Orgolii rănite este ultima apariție editorială a doamnei Mariana Udriștoiu. Citisem în timpul pandemiei una din cărțile sale, însă întâlnirea fortuită cu autoarea mi-a întregit oarecum imaginea personajului ce mă intrigase la prima lectură. Să mă explic, din dorința de a fi sinceră față de mine și față de distinsa autoare. Prea multele epitete folosite în descrierile ținutelor vestimentare, precum și hiperbolizarea unor gesturi banale aduse la rang de artă, mă obosiseră oarecum. Gândeam că un bărbat nu ar fi capabil deloc de astfel de observații și detalii minuțioase ce au importanță doar în mintea femeii obsedată de frumos și „trențe”. Încercam să fiu în pielea femeii, autoarei, să înțeleg esența, originea acestei laturi legate de perfecțiune, frumusețe și cochetărie oarecum desuetă. E greu și uneori imposibil să fii în pielea cuiva, mai ales când nu ai avut conștiința frumuseții fizice vreodată, nu ai fost nici blondă, nici cu aspect de porțelan, nici n-ai avut vreodată priviri de smarald, ci de… cărbune. Însă, numai cine nu vrea nu se poate apropia cu sufletul de un semen, în ciuda diferențelor. Te pui în pielea celuilalt și abia atunci înțelegi, prin iubire, faptul că frumusețea e un dar, la fel cum poate fi o povară greu de purtat, precum un stindard, până la moarte. Orgolii rănite, o poveste tip nuvelă cu personaje puține, accentul fiind pus pe cei doi protagoniști, Ionică și Mariana/autoarea.  O literatură proprie, autobiografică, cu detalii semnificative ce țin de tinerețe și iubire, cu fapte veridice. Un selfie sentimental, o autoanaliză a labirintului de gânduri obsesive, tip spovedanie. Un conglomerat de pietre rare într-un caleidoscop.  

Continuă să citești