Arhive zilnice: 9 ianuarie 2024
1907 de I. L. Caragiale
https://blog.revistaderecenzii.com/
În martie trecut, un scriitor romîn a dat pentru „die Zeit” un articol privitor la răscoalele țărănești, pe care acel ziar l-a și publicat, suprimîndu-i, după conveniențele redacției, încheierea. Niște ochi deprinși înțelegeau asta îndată. Dar articolul a trecut cu totul neluat în seamă de presa noastră, și, probabil, rămînea uitat detot, dacă d. M. Dragomirescu, jertfind, din strîmtul spațiu al revistei d-sale literare „Convorbiri”, nu-i făcea acum în urmă favoarea să-l reproducă, după originalul romînesc, măcar în bună parte.
Continuă să citeștiSerialul coreean „Jumătatea mea”, producţie 2023 – în premieră la TVR 1. Articol de Mihaela Berinde
https://blog.revistaderecenzii.com/
Serialul coreean „Jumătatea mea”, producţie 2023 – în premieră la TVR 1
O poveste despre o perioadă istorică, dar care are în prim-plan doi îndrăgostiți! Drama romantică ce spune povestea tinerei Yoo Gil-chae, născută într-o familie bogată, şi a lui Lee Yang-hyun, un nobil misterios, se vede la TVR 1 de luni, 8 ianuarie, ora 16.45.
Continuă să citeștiGenerații ce conviețuiesc de Tania Jilavu
https://blog.revistaderecenzii.com/
Mereu s-a vorbit despre conflictul dintre generații. Am fost cu toții tineri și ne amintim de refuzul de-a semăna cu „babacii”, de-a ne comporta și îmbrăca precum aceștia. Voiam să ne deosebim de ei. Dacă pe vremea adolescenței mele conflictul era legat de rebeliunea vestimentară și-n materie de muzică, azi observ o adevărată evoluție și schimbare de atitudine din partea noastră, cei deveniți părinți-bunici-babaci. Era o formă de curaj și răzmeriță faptul că purtam „evazați”, cămăși cu guler mare și strâmte pe corp, blugi albiți sau „helance” și pulovăre „pe gât”. Rizibil, nu? Da, astăzi zâmbim și ni se pare absurd, însă știm bine că morala proletară nu admitea să ieșim din anonimat și tinerii ce îndrăzneau să își lase părul lung riscau să ajungă chilugi, erau ridicați de Miliție, adesea rași în cap drept pedeapsă…Ne plăceau Beatleșii, Led Zeppelin, Gloria Gaynor, pe când părinții ascultau mai cu drag romanțele și muzica autohtonă. Timpurile se schimbă. Acum patru decenii copiii se jucau pe stradă cu orele și cu greu îi mai strângeau părinții pe la casele lor. Acei copii azi sunt părinți ce privesc cu neliniște proprii copii care petrec ore-n șir închiși în camera lor, ocupați în fața unui ecran de telefon mobil, tabletă, calculator. Aceasta e forma preferată de joacă a copiilor noștri azi, modul lor de divertisment, de-a învăța chiar.
Continuă să citeștiCalendarul zilei
https://blog.revistaderecenzii.com/
1792 – Pacea de la Iași a pus capăt Războiului Ruso-Austro-Turc (1787–1792). Rusia a obținut Crimeea, Oceakov și litoralul Mării Negre între Bug și Nistru.
1878 – Umberto I a devenit rege al Italiei.
Continuă să citeștiInformații culturale
https://blog.revistaderecenzii.com/
* Cluj-Napoca: Filmul ‘Klaus & Barroso’, o comedie scrisă de Grupa B – Adrian Nicolae, Cosmin ‘Micutzu’ Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu – va avea o serie de proiecţii speciale, începând din 9 și până pe 26 ianuarie, în cinematografe din 13 oraşe. Primul eveniment va avea loc Cluj-Napoca pe 9 ianuarie (Cinema City – Iulius Mall), urmat de o a doua proiecţie pe 10 ianuarie (Cinema City – VIVO! Mall). Întâlnirile cu spectatorii vor avea loc de la ora 19:00, iar vizionările încep de la ora 19:30 şi vor fi urmate de discuţii cu cei prezenţi. ‘Klaus & Barroso’ va fi distribuit de Forum Film, din 16 ianuarie 2024, în cinematografele din toată ţara
Continuă să citeștiInformații culturale
https://blog.revistaderecenzii.com/
* Cea de-a doua săptămână a lunii ianuarie aduce pe prima scenă lirică a României spectacolul de operă Nunta lui Figaro de W.A. Mozart, în dublă reprezentaţie, şi baletul Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski. Marţi, 9 ianuarie, de la ora 18:30, la Sala Mare a Operei Naționale București, organizatorii propun baletul Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski. Premiera baletului a avut loc în capitala culturală şi politică a Rusiei ţariste, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, în decembrie 1892, iar de atunci, Spărgătorul de nuci a devenit una dintre cele mai iubite şi reprezentate lucrări de acest gen din lume
Continuă să citești