15 Ianuarie – Ziua Culturii Naționale – Activități Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com/

Casa de Cultură Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti derulează o serie de proiecte la nivel naţional, proiecte care au ca obiectiv facilitarea schimburilor culturale şi educaţionale între diferite asociaţii și/sau instituţii de cultură şi de învăţământ.

          În acest sens, la împlinirea a 174 de ani de la nașterea poetului nostru național Mihai Eminescu, dorim să continuăm Proiectul Ziua Culturii Naționale prin organizarea a cinci evenimente:

Continuă să citești

Serialul coreean „Jumătatea mea”, producţie 2023 – în premieră la TVR 1. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Serialul coreean „Jumătatea mea”, producţie 2023 – în premieră la TVR 1

O poveste despre o perioadă istorică, dar care are în prim-plan doi îndrăgostiți! Drama romantică ce spune povestea tinerei Yoo Gil-chae, născută într-o familie bogată, şi a lui Lee Yang-hyun, un nobil misterios, se vede la TVR 1 de luni, 8 ianuarie, ora 16.45.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* La ora 18:00, Galeria 15 Design Hanul cu tei din Centrul vechi găzduiește vernisajul evenimentului ‘BOMBoana&BOMBalina’, o expoziţie de costum-obiect artistic, care doreşte aducerea în atenţie a mult-discutatei teme a reciclării, de data aceasta dintr-o perspectivă eliberată de prejudecaţi, ludică, ‘digerabilă’. Printre partenerii media ai Uniunii Artiştilor Plastici din România: Radio România Cultural, Radio România Internaţional

Continuă să citești

À la Don Ranudo de Colibrados de I. L. Caragiale

https://blog.revistaderecenzii.com/

Ziarul vechilor conservatori face în numărul său de ieri o meditațiune foarte hazlie asupra rezultatelor primului scrutin în Franța. În esență, meditațiunea României este cam aceasta: întâi, în Franța guvernul a respectat libertatea alegerilor, în țara noastră guvernul liberal național nu le respectă: al doilea, în Franța, în Belgia, în Englitera partidele liberale au pierdut încrederea publică și prin urmare partidele conservatoare au căpătat-o; la noi asemenea, atâta numai că guvernul nerespectând libertatea alegerilor nu lasă să se îndeplinească și în țara noastră același fenomen, adică venirea conservatorilor la putere.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Cluj-Napoca: Filmul ‘Klaus & Barroso’, o comedie scrisă de Grupa B – Adrian Nicolae, Cosmin ‘Micutzu’ Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu – are o serie de proiecţii speciale, începute din 9 ianuarie, în cinematografe din 13 oraşe. Primul eveniment a fost la Cluj-Napoca pe 9 ianuarie (Cinema City – Iulius Mall), urmat de o a doua proiecţie pe 10 ianuarie (Cinema City – VIVO! Mall). Întâlnirile cu spectatorii vor avea loc de la ora 19:00, iar vizionările încep de 19:30 şi vor fi urmate de discuţii cu cei prezenţi. ‘Klaus & Barroso’ este un film produs de Bold Studio și va fi distribuit de Forum Film, din 16 ianuarie, în cinematografele din toată ţara

Continuă să citești

Pe urmele unei românce din Gabon de Tania Jilavu

https://blog.revistaderecenzii.com/

„Mi-a plăcut culoarea” este al doile roman al autoarei Ioana Heidel. Așteptasem cu interes cartea, știind că e vorba de „urmele unei românce din Gabon”, nimeni alta decât Olimpia Zdrenghea, fosta mea colegă de la Liceul de Artă din Craiova. Nararea vieții unei femei liberate din România anilor de dictatură comunistă stă la baza romanului document al vieții în Gabon.  Olimpia e „olimpică”, o femeie curajoasă ce a înfruntat barierele discriminării, prejudecăților, mentalitatea retrogradă și rasistă, „etica” ce respingea tot ce era străin, nou, diferit de cărarea bătătorită. Căsătoriile mixte erau rare și trecute prin furcile caudine ale securității și oprobiului public, mai ales când erau persoane de altă religie, altă culoare politică sau de piele. În roman citim doar o mică parte din mostrele de antipatie și „felicitările” de care a avut parte tânăra îndrăgostită de un student african în acea epocă. Călătoria Olimpiei a început ca o aventură în anii ´80 și continuă încă după decenii. Realizarea profesională, cariera și-a desăvârșit-o pe pământ african, printre locuitorii Gabonului. Baza educației și a pregătirii sale artistice a făcut-o însă în România, țara din care își trage seva ambiției, puterii și curajului său cu accente masculine. Cu siguranță însă că frumusețea și senzualitatea chipului blond nu au trecut neobservate în drumurile sale, știm bine că un aspect agreabil descrețește frunțile și nimeni nu rămâne indiferent. Lumea africană  a primit-o cu brațele deschise, deși era o curiozitate blondă cu pielea albă „opărită ca puiul” și care nu a scăpat de testul ancestral al familiei soțului, după ritualuri tribale. Dorința Olimpiei de-a cunoaște lumea cea nouă și de a fi integrată lor a fost mai mare decât respingerea a tot ce i se părea injust sau retrograd: poligamia, vânzarea mireselor, condiția femeii redusă la situația de supusă, fără drepturi egale cu bărbatul etc.

Continuă să citești