Arhive zilnice: 18 ianuarie 2024
Abu – Hasan de I. L. Caragiale
https://blog.revistaderecenzii.com/
Era odată la Bagdad, sub domnia strălucitului calif Harun-al-Rașid, un neguțător bogat, care avea o nevastă bătrână și un fecior, Abu-Hasan, crescut pînă la vreo treizeci de ani strîns de aproape în toate privințele. Neguțătorul a murit, și Abu-Hasan a intrat în stăpînirea avuției pe care o grămădise tată-său o viață întreagă. Fiul a făcut altfel de cum făcuse tatăl. În tinerețe nu căpătase niciodată o para mai mult decît îi trebuia ca să-și ducă viața ; acum a pus de gînd să cheltuiască potrivit cu mijloacele pe care i le adusese soarta. Astfel, și-a împărțit averea în două părți: cu o parte a cumpărat acareturi, care-i aduceau destul venit ca să poată trăi cum se cuvine, fără să s-atingă de capete ; iar cu cealaltă jumătate, în bani sunători, a hotărît să să pună pe petreceri, încailea să-și destoarcă răbdările suferite sub strășnicia în care-l ținuse tată-său pînă la așa vîrstă coaptă ; dar s-a jurat că n-are să mai cheltuiască apoi nimica peste această sumă, după ce ce și-o face toate chefurile. În acest scop, Abu-Hasan a strâns împrejuru-i o ceată de tineri de vîrsta și de teapa lui, și de acolea s-a gîndit numa cum să-i facă a-și petrece vremea în chipul cel mai plăcut. Așadar nu s-a mărginit la prînzuri și ziafeturi cu mîncări și băuturi care de care mai rare și mai scumpe ; a mai adus și tarafuri de lăutari și cîntăreții cei mai vestiți ; și pe urmă, dănțuitoarele și dănțuitorii cei mai aleși din orașul Bagdad.
Continuă să citeștiMiezul iernii de Vasile Alecsandri
https://blog.revistaderecenzii.com/
În păduri trăsnesc stejarii! E un ger amar, cumplit! Stelele par îngheţate, cerul pare oţelit, Iar zăpada cristalină pe câmpii strălucitoare Pare-un lan de diamanturi ce scârţâie sub picioare. Fumuri albe se ridică în văzduhul scânteios Ca înaltele coloane unui templu maiestos, Şi pe ele se aşează bolta cerului senină, Unde luna îşi aprinde farul tainic de lumină. O! tablou măreţ, fantastic!… Mii de stele argintii În nemărginitul templu ard ca vecinice făclii. Munţii sunt a lui altare, codrii – organe sonoare Unde crivătul pătrunde, scotând note-ngrozitoare. Totul e în neclintire, fără viaţă, fără glas; Nici un zbor în atmosferă, pe zăpadă – nici un pas; Dar ce văd?… în raza lunii o fantasmă se arată… E un lup ce se alungă după prada-i spăimântată! |
Calendarul zilei
https://blog.revistaderecenzii.com/
1486 – Regele Henric al VII-lea al Angliei s-a căsătorit cu Elisabeta de York, fiica lui Eduard al IV-lea, unind astfel Casa de Lancaster și Casa de York.
Continuă să citeștiInformații culturale
https://blog.revistaderecenzii.com/
* Ediția din acest an a proiectului Zilele Culturii Naționale la MNLR îi așteaptă pe bucureșteni cu un program atractiv de evenimente dedicate copiilor, tinerilor și familiilor, dar și publicului general. Evenimentele se desfășoară în perioada 15-18 ianuarie și au loc la sediul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la cel din Calea Griviței nr. 64-66, precum și la Casele memoriale ale MNLR. MNLR își așteaptă vizitatorii cu patru expoziții (de carte contemporană pentru copii, de pictură, de ilustrații de carte și de fotografie); două sesiuni de lecturi interactive pentru copii (în parteneriat cu Asociația De Basm); o discuție-atelier cu ilustratorii de cărți pentru copii; lecturi în Braille și în limba semnelor; un concert susținut de Ansamblul de băieți al Corului de Copii Radio, ateliere de benzi desenate, ateliere de interpretare, de inventat cuvinte și activități de educație muzeală, concerte, demonstrații de aikido, de șah și scrimă. Pentru publicul larg, MNLR a pregătit lecturi publice de proză, concerte, dezbateri literare, conferințe despre improvizație și jazz, precum și spectacole de teatru.
Continuă să citeștiLuați tot, smulgeți-mi hainele, lăsați-mi însă sufletul și cerul întreg! Proză de Tania Jilavu
https://blog.revistaderecenzii.com/
Poți să plângi fără să se vadă durerea ta, așa cum pot curge lacrimi de înduioșare și de bucurie. Uitarea ce survine după plecare nu-i decât o amnezie indusă, căci nu poți uita cu adevărat nimic. Viața merge mai departe după despărțire, fie ea temporară sau definitivă.
Continuă să citești