Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

Foto: Petru Rareș, în fresca votivă de la mănăstirea Moldovița (© Wikimedia Commons)

1527 – Petru Rareș a fost ales domn al Moldovei, la doar câteva zile după moartea în condiții misterioase a predecesorului său, Ștefăniță Vodă.

1809 – S-a născut Andrei Șaguna, mitropolit al Transilvaniei (d. 1873).

1841 – Marea Britanie a ocupat Hong Kong-ul.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Târgu Mureş: Compania ‘Liviu Rebreanu’ a Teatrului Naţional Târgu Mureş prezintă premiera spectacolului ‘Unchiul Vania’ de Anton Pavlovici Cehov, în regia lui Sorin Militaru. Premiera spectacolului este anunţată pentru sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Naţional Târgu Mureş, următoarele reprezentaţii fiind programate în 31 ianuarie şi în 22 februarie. Scenografia a fost realizată de Alina Herescu, compozitor este Ovidiu Iloc, asistent de scenografie este Aurel Asanache, iar regia tehnică este asigurată de Laurenţiu Barnea. Traducerea piesei îi aparţine Ralucăi Rădulescu

Continuă să citești

In vino veritas. Proză de Tania Jilavu

https://blog.revistaderecenzii.com/

           Cunoaștem  zicala, am auzit de Bachus, dar puțini știm că cea mai mare cantitate de vin nu se bea în Franța și nici în Moldova, ci la… Vatican. Am zâmbit aflând acest lucru, gândind și la mânăstirile vestite pentru vinul lor călugăresc sau propria bere. În cetatea Vaticanului numărul vârstnicilor cu situație economică bună e mare,  iar slujbele religioase catolice sunt frecvente, deci, se tot bea… Vinul dezgheață limbile, e considerat medicament, afrodiziac sau drog ușor, e băutura sfântă ce a traversat mileniile. De ce s-a îndrăgostit omul de vin acum 8000 de ani? Cum a reușit să seducă o serie întreagă de civilizații, ce l-a făcut atât de atractiv? Ce conținea oare vinul, de ce era un element de inspirație pentru egipteni, greci, romani și daci? Vinul/o întreagă istorie. Dezinhibiția prin alcool e dovedită; vinul a aparținut trecutului, aparține prezentului și va aparține cu siguranță viitorului.

Continuă să citești