Arhive zilnice: 20 ianuarie 2024
Calendarul zilei
https://blog.revistaderecenzii.com/
1527 – Petru Rareș a fost ales domn al Moldovei, la doar câteva zile după moartea în condiții misterioase a predecesorului său, Ștefăniță Vodă.
1809 – S-a născut Andrei Șaguna, mitropolit al Transilvaniei (d. 1873).
1841 – Marea Britanie a ocupat Hong Kong-ul.
Continuă să citeștiCrăiasa Zăpezii. Basm de H. C. Andersen
https://blog.revistaderecenzii.com/
Întâia povestire
În care e vorba de o oglindă şi de nişte cioburi
Să începem să povestim; şi cum vom ajunge la sfârşit, avem să ştim mai mult decât ştim acuma.
Continuă să citeștiSania. Poezie de Vasile Alecsandri
https://blog.revistaderecenzii.com/
Zi cu soare, ger cu stele!… Hai, iubită, la primblare.
Caii muşcă-a lor zăbale, surugiul e călare;
Săniuţa, cuib de iarnă, e cam strâmtă pentru doi…
Tu zâmbeşti?… Zâmbirea-ţi zice că e bună pentru noi.
Informații culturale
https://blog.revistaderecenzii.com/
* Târgu Mureş: Compania ‘Liviu Rebreanu’ a Teatrului Naţional Târgu Mureş prezintă premiera spectacolului ‘Unchiul Vania’ de Anton Pavlovici Cehov, în regia lui Sorin Militaru. Premiera spectacolului este anunţată pentru sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Naţional Târgu Mureş, următoarele reprezentaţii fiind programate în 31 ianuarie şi în 22 februarie. Scenografia a fost realizată de Alina Herescu, compozitor este Ovidiu Iloc, asistent de scenografie este Aurel Asanache, iar regia tehnică este asigurată de Laurenţiu Barnea. Traducerea piesei îi aparţine Ralucăi Rădulescu
Continuă să citeștiInformații culturale
https://blog.revistaderecenzii.com/
* Concertul aniversar al formației „Pindu” are loc la Berăria H. Trupa va urca pe scenă pentru un show de zile mari sâmbătă, 20 ianuarie, pentru a celebra cei 35 de ani de activitate în industria muzicală.
Continuă să citeștiAccident parlamentar. Proză de I. L. Caragiale
https://blog.revistaderecenzii.com/
D. ministru de externe a fost alaltăieri victima unui accident destul de neplăcut. D. Al. Lahovary, după o noapte de veghere și de studii, vine la Senat cu un teanc de note, materialul discursului d-sale în cestiunea comunală, pe care și le așază pe pupitrul ministerial.
Continuă să citeștiIn vino veritas. Proză de Tania Jilavu
https://blog.revistaderecenzii.com/
Cunoaștem zicala, am auzit de Bachus, dar puțini știm că cea mai mare cantitate de vin nu se bea în Franța și nici în Moldova, ci la… Vatican. Am zâmbit aflând acest lucru, gândind și la mânăstirile vestite pentru vinul lor călugăresc sau propria bere. În cetatea Vaticanului numărul vârstnicilor cu situație economică bună e mare, iar slujbele religioase catolice sunt frecvente, deci, se tot bea… Vinul dezgheață limbile, e considerat medicament, afrodiziac sau drog ușor, e băutura sfântă ce a traversat mileniile. De ce s-a îndrăgostit omul de vin acum 8000 de ani? Cum a reușit să seducă o serie întreagă de civilizații, ce l-a făcut atât de atractiv? Ce conținea oare vinul, de ce era un element de inspirație pentru egipteni, greci, romani și daci? Vinul/o întreagă istorie. Dezinhibiția prin alcool e dovedită; vinul a aparținut trecutului, aparține prezentului și va aparține cu siguranță viitorului.
Continuă să citești