Amintiri din copilărie de Ion Creangă

https://blog.revistaderecenzii.com/

Stau câteodată şi-mi aduc aminte ce vremi şi ce oameni mai erau în părţile noastre pe când începusem şi eu, drăgăliţă-Doamne, a mă ridica băieţaş la casa părinţilor mei, în satul Humuleşti, din târg drept peste apa Neamţului; sat mare şi vesel, împărţit în trei părţi, care se ţin tot de una: Vatra satului, Delenii şi Bejenii.

Poveşti de Ion Creangă - Amintiri din copilărie, partea I
Continuă să citești

Thalassa: Noaptea de argint: Proză de Alexandru Macedonski

https://blog.revistaderecenzii.com/

Fluture cu aripi albe, luntrea cu pânzele întinse aluneca între cerul albastru și culoarea adâncă a mării și se apropia de coastele stâncoase lustruite de talazuri. Insula, pisc de munte vărsat deasupra valurilor de iadul flăcărilor lăuntrice ale prefacerilor pământești, sângera sub izbucnirile solare ale apusului. Suprafața șeasă a ei, largă cât o bătătură de curte și înecată de ierburi uriașe printre care se târa o mulțime de șerpi de apă, se uita de sus –clipitoare de străluciri – peste nemărginirea pustie a valurilor.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

■ Muzeul Național al Banatului

  • Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s”, Bastion Maria Theresia;
  • Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului”, Bastion Maria Theresia, parter;
  • Expoziția „Spațiile Oravitzan”, Bastion Maria Theresia, hol, etaj I;
  • Expoziția „Logics and shapes”, Bastion Maria Theresia, parter;
  • Expoziția „Timișoara în gravura europeană, secolele XVI – XVIII”, mansarda B2, Bastion Maria Theresia;
  • Expoziția „Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colecția Muzeului Național al Banatului”;
  • Expoziția „Arme care au făurit România”
Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com/

* Spectacole din ţară şi din străinătate vor fi prezentate la cea de-a X-a ediţie a Festivalului „TIC PITIC – Zilele Small size”, eveniment organizat de Teatrul „Ion Creangă” în perioada 26-28 ianuarie. Spectacolele vor fi prezentate atât la Sala Mică din Str. Biserica Amzei nr. 21-23, cât şi la Sala Mare din Str. Piaţa Amzei nr. 13. Programul festivalului include spectacole din străinătate şi din ţară – inclusiv din repertoriul TIC – ateliere educative şi senzoriale şi este destinat copiilor cu vârsta de la 6 luni la 6 ani. Din program:

Continuă să citești

Ce strălucește? Proză de Tania Jilavu

https://blog.revistaderecenzii.com/

           Tocmai ce-am auzit un neologism cu o sonoritate aparte, care mă ducea cu gândul la  final, finețe dar și la o esență de lemn, tare. Fintech. Era vorba de bănci în dezbaterea televizată și acest cuvânt încorpora în el finanțele și tehnologia, care-or avea finețea lor, însă de cu totul o altă natură, mult mai subtilă și străină oamenilor de rând. Se vorbește mult de concurența apărută și în domeniul bancar, căci băncile se văd amenințate în actualitate de noile născute, cele online, botezate rapid bănci lowcost. O inovație se prevede, bancherul de mâine va fi un informatician sau un robot, în cazul operațiilor bancare obișnuite. E de înțeles că urmarea va fi limitarea angajaților și diminuarea numărului de bănci tradiționale, deja afectate de criză. Dezbaterea se termina cu îndemnul de-a fi atenți la investițiile alternative, în special la tot ce brille-strălucește, aluzie nu doar la investițiile în diamante. Cheltuielile de întreținere a contului bancar sunt puse și ele sub lupă, vehiculându-se o formă de arnaque (înșelătorie) la limita legalității, cu scopul de-a subția conturile deponenților. Un expert ne îndemna spunând  că de vrei să avansezi în viață sau să faci afaceri rentabile trebuie să ai imaginație și să-ți asumi riscul. M-am gândit imediat la importanța aparențelor, la curaj și abilitate, alte ingrediente (nu tocmai ortodoxe) pentru avansare și succes. Un calm ciudat se degaja din vorbitor și când tăcerea s-a instalat am încercat să deslușesc limbajul corporal al interlocutorilor. E o diferență între ce gândesc și ce intenționează sau ceea ce vor să ne convingă prin aparențele lor. Bărbații aceștia în costume perfecte păreau autentici croque–mort, ciocli, pe limba noastră. O ironie stăpânită și o luciditate premonitorie ghiceam sub masca acestora. O cruzime calmă coabita cu sentimentul de nevinovăție al experților. Nimeni nu își bătea capul să rezolve problemele oamenilor, să le sporească bunăstarea, avuția; cu siguranță toți se gândeau la propriile vieți, mărunte sau ilustre existențe.

Continuă să citești