O invenție mare de I. L. Caragiale

https://blog.revistaderecenzii.com

A venit într-o duminică Aghiuță la Dumnezeu, și zice:
– Doamne! ce tot îți mai bați capul cu oamenii ăștia?… Nu-i vezi sfinția ta, ce secături sunt?… Dă-mi-i mie odată și te mântuie de ei! Păcat de grija sfinției tale: sunt răi și proști!
Da Dumnezeu – nu prea avea chef de vorbă în ziua aia – zice răstit:
– Piei d-aici, negrule și hainule, că nu voi s-ascult astăzi duminică așa vorbe de pâră…
– Doamne…
– Cum au să fie proști, bre! dacă i-am facut eu întocmai după chipul și asemănarea mea?! ai?

Continuă să citești

Despre întărirea sau înnoirea domnilor de Dimitrie Cantemir

https://blog.revistaderecenzii.com

Într’acest chip precum am arătat mai sus, se da Domnilor Moldovei stăpânirea de la Poarta Otomană care măcar că se vede a fi prea bună, însă atâta este de nestatornică, încât neavând ei cele mai tari legături, nici gândesc când le cade din mâini; căci cu ce chip se arată Oto­manii asupra Moldovenilor, au arătat ei îndestul de luminat, încât cu dreptate să zice pentru dânșii acest proverb: că ei nu gonesc pe epure cu câinii, ci cu carul; nici pe cal nu caută să-l amăgească cu traista deșartă.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* Alba Iulia: În perioada 2 – 4 august, se desfășoară Festivalul de artă medievală „Zilele Medievale ale Bălgradului”, ediția a IX-a, la Alba Iulia, cu Parada personajelor medievale, ateliere și spectacole de teatru. Timp de 3 zile, la Alba Iulia, în zona porții a IV-a a Cetății și a Străzii Muzeului, va reînvia, prin artă, trecutul cetății cunoscută în perioada medievală sub numele de Bălgrad. Zilele Medievale ale Bălgradului – festival de artă medievală – este un proiect cultural dedicat promovării prin artă a Cetății, organizat anual de Grupul Skepsis în parteneriat cu: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” Alba.

Continuă să citești