Sărbătoarea „Tărâmul Tuberozelor”, Hoghilag, 2024. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com

În zilele de 3-4 august 2024, în localitatea Hoghilag,  din județul Sibiu, Primăria Hoghilag și Echipa de inimi au organizat o nouă ediție a Sărbătorii „Tărâmul Tuberozelor” .

Aceasta s-a desfășurat la Biserica Evanghelică din localitate, astăzi funcțională mai mult pentru activități culturale.

Tuberozele, protagonistele sărbătorii, au putut fi cunoscute direct în mediul lor de viață, în grădinile localnicilor, expuse în buchete la porțile oamenilor și în curtea bisericii, cât și prin intermediul unui film, al fotografiilor, al expozițiilor de pictură, al produselor create cu ele, expuse pe standuri pentru vânzare.

Continuă să citești

Despre birul și darurile ce dă Moldova Porții Otomane de Dimitrie Cantemir

https://blog.revistaderecenzii.com

CAP. XIV. Despre birul și darurile ce dă Moldova Portii Otomane

Din vremele întru care s’au ivit armele tur­cești la țărmurile Dunărei și până în zilele lui Ștefan Voevod cel mare, și-au apărat Moldove­nii tot cu vitejie slobozenia, neplecându-și gru­majii sub jug strein, fără ca să înșele nici prin măguliri nici prin promisiuni mari, dară nici prin pilda megieșilor săi a Muntenilor.

Continuă să citești

Inspecțiune… de I. L. Caragiale

https://blog.revistaderecenzii.com

Mai mulți prietini – impiegați în diferite administrații publice – stau de vorbă, la masa lor obicinuită într-o berărie, despre chestiunile la ordinea zilei. Firesc lucru ca, dintre toate, să-i intereseze una mai cu seamă: e vorba de nenorocirea unui coleg, vechi impiegat, reputat până mai zilele trecute ca un funcționar model, ca om de o probitate mai presus de orice bănuială, și care fuge din țară lăsând la casa publică o foarte însemnată lipsă de bani. Fiecare dintre camarazi comentează în felul său această tristă aventură: unul înfierează cu toată asprimea fapta, altul nu și-o poate explica îndestul, altul încearcă să găsească o scuză pentru fugar; în fine, d. Anghelache deplânge pe nenorocitul acela, „care nu e decât o victimă a neglijenții altora!“. La această părere, aruncată cu toată seriozitatea de d. Anghelache, toți ceilalți fac niște ochi mari; din aceasta, vede d. Anghelache că amicii lui nu i-au priceput deloc vorbele, și astfel se simte obligat a le da explicațiunile necesare. Și nu trebuie să uităm a spune că dintre toți cel mai competent în materie este d. Anghelache: d-sa este mânuitor de bani publici într-o mare administrație.

Continuă să citești