Expoziția Taberei Internaționale de Creație Plastică „Dan Platon” Ploiești, 2024. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com

La Galeriile de Artă Ploiești poate fi vizionată Expoziția celei de-a XVIII-a ediții a Taberei Internaționale de Creație Plastică „Dan Platon” Ploiești, organizate de Casa de Cultură „IL Caragiale” Ploiești, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Continuă să citești

Moromeții (V) de Marin Preda

https://blog.revistaderecenzii.com

V

Când se despărțise de Tita lui Moromete, lui Birică numai de cântat nu-i ardea; se grăbise să se ducă acasă, să stea la masă și să plece pe urmă s-o cheme pe Polina la poartă. Se dusese acasă, dar nu putuse să mănânce și plecase devreme, nu mai avusese răbdare să aștepte până după mâncarea oamenilor.

Birică avea douăzeci și patru de ani și era în vorbă cu Polina de prin iarnă. Nu știa ce să mai creadă despre ea. I se mai întâmplase o dată să țină la o fată și nici atunci nu înțelesese pentru ce la început fetei îi plăcuse și mai pe urmă, tot așa, nu mai vrusese să iasă la poartă. Acum însă era parcă mai rău, înțelegea și mai puțin. Intrase în vorbă cu Polina la un clic, la curățat porumb, se juca inelușul. Polina nu ghicise că inelul e la Birică și cel care avea cureaua și conducea jocul îl întrebase:

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* Sfântu Gheorghe: Cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc între 12-18 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), în Complexul Green Village și Green Dolphin Camping. Și anul acesta programul festivalului, organizat de Fundația Anonimul și Asociația FAMart, cuprinde o competiție de lungmetraj, două de scurtmetraje – românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. Radio România Cultural se numără printre partenerii media

Continuă să citești

Pe jos, din Rai de Tania Jilavu

https://blog.revistaderecenzii.com

Mă întrebam adesea dacă mai are timp cineva de sclifoseli romantice într-o lume devenită pragmatică, în permanentă competivitate de tip marketing. Poeți există încă, căci “românul s-a născut poet” și se tipăresc mereu cărți de versuri, și nu puține…, în ciuda faptului că poezia a fost detronată în ultímele două decenii de cărțile de bucate, de business, de dezvoltare personală sau de proză. Editurile se reinventează, se lecturează cărțile pe CD, marile romane se ascultă în rezumat pe telefon, iar scuze există destule pentru cei fără timp sau poftă să mai țină în mână o carte. Volumul de debut al doamnei Nela Ene l-am parcurs  într-o noapte, versurile sale fiind o reală surpriză, chiar de mi-o aminteam ca soție de poet ce activase cândva la Casa Tineretului din oraș, știind și că aveau prieteni jurnaliști, actori, scriitori, dar mai cu seamă, faptul că participase la un concurs literar de unde i se trăsese numele de poetesă, dat de colegii de serviciu. Am descoperit-o recent, era femeia liberată de trecut, îmbogățită altfel, o mamă-bunică fericită, un soi de “3XFemeie”, vivace, puternică, activată, întinerită. Lansarea cărții sale de debut “Când ai venit pe jos din Rai” s-a bucurat de o audiență numeroasă (doamne și domnișoare zâmbitoare, elegante, tineri și mai puțin tineri domni, veniseră la evenimentul doamnei doctor. Căci fanii o cunosc ca pe un bioenergetician/terapeut, iar asemănarea cu Mihaela Tatu (magnetizarea prin farmec, cuvânt, solaritate) nu trecea neobservată. Nela Ene este o femeie atașantă, ce are cuvintele potrivite momentului și un bonus constând în mâini ce te pot vindeca (spune cartea sa de vizită).

Continuă să citești