Zilele Europene ale Patrimoniului. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com

Comunicat de presã

Zilele Europene ale Patrimoniului

În fiecare an, în luna septembrie, mii de monumente şi situri îşi deschid porţile, cetăţenii fiind invitaţi să participe la evenimente prin care să descopere patrimoniul cultural din întreaga Europă și să participe la protejarea patrimoniului european pentru generația actuală și cea viitoare, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.

Continuă să citești

Moromeții (29) de Marin Preda

https://blog.revistaderecenzii.com

XXIX

Tudor Bălosu cel puțin nici nu se gândea în clipa aceasta la ea. Pentru el măritișul Polinei se și terminase. Stan Cotelici avea douăzeci de pogoane de pământ și hotărâse în mintea lui — deocamdată nu știa nimeni de acest lucru — să-și mărite fata fără zestre și anume cu obligația scrisă din partea ginerelui că renunță la ea, ceea ce însemna la urma-urmei înzestrarea pe socoteala ginerelui, lucru greu de înfăptuit, dar acum nu se gândea la asta. În timp ce călușarii jucau și lumea se înghesuia în curtea lui mică, Tudor Bălosu constata încă o dată că locul din spatele casei lui Moromete îi trebuia ca aerul. Nu se mai gândea nici la Boțoghină, socotea afacerea încheiată, se întreba mereu ce anume ar fi de făcut să pună mâna pe locul Moromeților și nu vedea nimic și ura împotriva lui Moromete creștea în el în așa fel încât își dădea seama că această ură nu se va opri până ce nu-și va împinge curtea până sub casa acestuia.

Continuă să citești

Informații culturale

https://blog.revistaderecenzii.com

* Iași: Forumul Cultural Austriac demarează cel de-al doilea turneu expozițional al anului, două expoziții literare de amploare plecând în turneu prin România. Muzeul Național al Literaturii Române Iași, împreună cu Forumul Cultural Austriac și Muzeul Național al Literaturii Române București prezintă în premieră la Iași expoziția „Scrieri antirăzboinice – Ingeborg Bachmann 1926-1973”, care va fi vernisată în data de 18 septembrie, ora 17:30 (la sediul Muzeului Național al Literaturii Române Iași de la Casa Muzeelor, str. Vasile Alecsandri 6). Cu această ocazie, organizatorii readuc pe simeze și o expoziție literară cu un important succes internațional – „Paul Celan – printre cuvinte/unter den Wörtern”, un demers ce pune în lumină contextul scrierilor celor doi autori și al legăturii lor de suflet. Expozițiile pot fi vizitate până pe data de 13 octombrie. Acest dublu eveniment este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și de Forumul Cultural Austriac, cu sprijinul Muzeului Național al Literaturii Române București, al Teatrului pentru copii și tineret „Luceafărul” din Iași, al Bibliotecii Austria din Iași și al Ministerului federal austriac al Afacerilor Europene și Internaționale, în contextul aniversării a 25 de activitate culturală a misiunii diplomatice austriece în România și a celei de-a XVII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași.

Continuă să citești